Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Díky programu pro renovace budov by mohly vzniknout tisíce míst

Až 4500 nových pracovních míst by mohlo vzniknout v Moravskoslezském kraji díky podpůrnému státnímu programu pro energeticky úsporné renovace budov.

Stát by ale v takovém dlouhodobém programu musel alokovat ročně až 12 miliard korun. V Ostravě to dnes řekli zástupci Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) a hospodářské komory Moravskoslezského kraje, kteří větší koncepční zapojení státu do snižování energetické náročnosti budov navrhují jako jedno z opatření pro oživení ekonomiky.

Ředitel aliance Šance pro budovy, která sdružuje oborové asociace podporující energeticky úsporné stavebnictví, Petr Holub řekl, že stavebnictví má potenciál rozhýbat ekonomický růst. Program s podporou 12 miliard korun ročně by podle něj vyvolal 35 až 40 miliard celkových investic, které by celé republice přinesly 35.000 pracovních míst.

"Dlouhodobě financovaný program se stabilníma podmínkama pro energeticky úsporné renovace budov by mohl v Moravskoslezském kraji vytvořit při konzervativních odhadech 4100 až 4500 pracovních míst. To samozřejmě nespasí Moravskoslezský kraj, ale pomůže to restrukturalizaci jeho ekonomiky," řekl Holub. Šlo by podle něj o dlouhodobá přímá pracovní místa ve stavebních či výrobních firmách a subdodavatelských společnostech.

"Je otázka, kolik lidí se podaří rekvalifikovat, kolik investic přiteče, nicméně v portfoliu nově vytvořených pracovních míst to bude určitě hrát významnou roli, protože stavebnictví je kromě těžkého průmyslu jedním z těch více ohrožených oborů v regionu," řekl viceprezident SPS Pavel Ševčík. Vyhlášení programů, které využijí evropské dotace v programovacím období 2014 až 2020, by podle něj bylo pro Moravskoslezský kraj velkou šancí. Do roku 2020 lze ve stabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energetickými úsporami, vyčerpat 80 až 100 miliard korun ročně. Program Nová zelená úsporám, určený pro rekonstrukce rodinných domů, letos zatím hospodaří s jednou miliardou.

Předseda představenstva moravskoslezské hospodářské komory Jan Březina řekl, že v Moravskoslezském kraji od začátku krize v roce 2008 ubylo ve stavebnictví asi 5500 pracovních míst. V celé ČR je to kolem 50.000 míst.

 
 
Reklama