Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

CEMEX převezme aktivity skupiny Holcim v České republice

CEMEX převezme od skupiny Holcim veškerá aktiva v ČR, která zahrnují 1 cementárnu, 4 provozovny na výrobu kameniva a 17 betonáren.

CEMEX převezme od skupiny Holcim veškerá aktiva v České republice, která zahrnují 1 cementárnu (s kapacitou 1,1 milionu tun cementu, 0,9 milionu tun slínku), 4 provozovny na výrobu kameniva (štěrkovny a lomy) a 17 betonáren. Česká republika představuje trh se silnou ekonomikou a s dobrým výhledem. Očekává se, že převzetí těchto aktiv povede ke zlepšení pozice CEMEXu v České republice a regionu střední Evropy.

CEMEX prodá Holcimu svá aktiva v západní části Německa, která zahrnují 1 cementárnu, 2 cementové mlýnice (celková kapacita činí 2,5 milionu cementu a 0,9 milionu tun slínku), 1 granulátor strusky, 22 provozoven na výrobu kameniva a 79 betonáren. Německý trh je atraktivní a CEMEX bude i nadále významně přítomný ve východní, severní a jižní části Německa.

Ve Španělsku CEMEX a Holcim sloučí veškeré své aktivity v oblasti cementu, betonu a kameniva. V nově vzniklém podniku se společnými aktivy bude mít CEMEX 75procentní podíl. Tato transakce umožní CEMEXu lépe reagovat na tržní změny, což zlepší výsledky a zvýší hodnotu aktiv na španělském trhu.

Jako součást série uvedených transakcí Holcim uhradí CEMEXu 70 mil. EUR v hotovosti. CEMEX od transakce, která započne v roce 2014, očekává synergický efekt, který bude mít za následek zlepšení finančního ukazatele EBITDA, a to v rozpětí mezi 20 až 30 miliony USD ročně.

“Jedná se o důležitou strategickou transakci, která umožní CEMEXu posílit pozici v Evropě a konsolidovat zde své aktivity,” uvedl Lorenzo H. Zambrano, předseda představenstva a generální ředitel CEMEXu.

Tato série transakcí vyžaduje ještě splnění několika podmínek, především dokončení hloubkové kontroly (due diligence), schválení regulatorními orgány a mimo jiné i dosažení souhlasu financujících stran v rámci CEMEX´s Facilities Agreement. V současné době očekáváme dokončení transakcí během posledního čtvrtletí 2013.

Pro tuto transakci využívá CEMEX společnosti BBVA, Citibank a Santander jako finanční poradce.

 
 
Reklama