Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mráz a žár ve vašich službách

Seznamte se s několika důležitými pravidly, které vám pomohou snížit náklady na skladování a vaření potravin. Poradíme vám, jak snížit účet za spotřebu energie při skladování a vaření potravin bez nutnosti úpravy vašeho jídelníčku.


Takováto námraza
zvyšuje spotřebu energie až o 75% !
Levný mráz peníze nespálí
Chladnička je v provozu prakticky nepřetržitě. Přes nízký příkon je proto její celková spotřeba poměrně vysoká. Při spotřebě energie 1,5 kWh za den činí roční spotřeba 548 kWh, co při ceně elektřiny 3,46 Kč/kWh znamená roční výdaj 1 900 korun. Za dobu deset let tak za provoz chladničky zaplatíte asi 19 000 korun. Proto je důležité vybrat při koupi spotřebič s nízkými provozními náklady. Desetiletý provoz lednice se spotřebou 0,9 kWh za den stojí asi 11 400 korun, což znamená úsporu 7 600 korun.

Plná lednička - úsporná lednička
Prostor lednice by měl být využit alespoň ze 70 %, přičemž počítejte s prostorem 50-70 litrů na osobu. Za nezaplněný prostor budete platit zbytečnou energii. Provozní spotřebu energie u lednice výrazně snížíte umístěním v chladnějším prostoru. Za každý stupeň navíc nad 20 °C okolní teploty vzroste spotřeba energie o 6 %. Vysokou okolní vlhkostí vzroste spotřeba energie až o 4 %.

Moc velká zima!
Pro normální provoz lednice stačí v prostoru chladničky +5 °C a mrazničky -18 °C. Snížení teploty o 2 °C znamená zvýšení spotřeby energie o 15 %. Spotřeba energie, nutná pro chlazení vzduchu uvnitř lednice, pochopitelně roste i při dlouho otevřených dveřích.

Námraza na výparníku tepelně izoluje, a tím snižuje chladící výkon. Námraza silnější než 3 mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 %! Proto ledničku pravidelně odmrazujte.

Při zpuchření gumového dveřního těsnění se vlivem vnikání tepla zvyšuje spotřeba energie. Kontrolu těsnosti lze provádět tak, že se do dveří chladničky zavře list papíru, který při protahování po obvodu musí klást odpor.

Vaření na plynu je levnější
Běžný elektrický sporák má příkon na jednu plotýnku zhruba 1-1,5 kW, což při ceně elektřiny 3,46 Kč za 1 kWh (nejběžnější sazba D02) znamená, že hodinové vaření přijde asi na 4,30 Kč. Hořák plynového sporáku spotřebuje za hodinu přibližně 200-300 litrů plynu. Při ceně 0,88 Kč za 1 kWh vychází hodinový provoz na přibližně 2,30 Kč. Studená voda má asi 15 °C a k ohřátí litru vody o 1 °C potřebujeme 4186 joulů. Na přípravu litru vroucí vody tak spotřebujeme téměř 360 tisíc joulů, což je 0,1 kWh. V následující tabulce je porovnání doby, za kterou se začne vařit jeden litr vody při použití různých spotřebičů, spotřeba elektrické energie a kolik nás to stojí (při ceně 3,46 Kč/kWh).



Hrnce a pokličky
Nové typy elektrických sporáků spoří proti těm starším 20-30 % energie. I při vaření na vašem starém sporáku ale můžete ušetřit energii při dosažení stejného výsledku. Velmi důležité je rovné dno hrnců, nerovné dno způsobí zvýšení spotřeby energie až o 30 %. Shodná by měla být velikost plotýnky a velikost hrnce. Pokud je hrnec o 3 cm užší než plotýnka, spotřebuje se o 30 % více energie. K rychlému vaření použijte pokličku. Vaření v otevřených nádobách je na spotřebu energie náročnější (zvýšení o 150-300 %). Při vaření pokrmů s delší dobou přípravy nebo s potřebou většího množství vody je v tlakovém hrnci ("papiňáku") možné uspořit až 60 % energie a až 80 % času.

Vodičko vař!
Použijete-li litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie až o 75 %. Proto vodu nebo potraviny uveďte do varu zvolením maximální intenzity ohřevu a při vaření ji pak snižte na požadovanou úroveň. Pro plné využití energie sporáku ho zapínáme, až když je hrnec na místě a vypínáme ho před dovařením. S výhodou je možné využít pro prvotní ohřev vody na bod varu rychlovarnou konvici, která vodu ohřeje nejen levněji, ale také rychleji. Při dodržování uvedených zásad lze ušetřit i několik tisíc korun ročně, a tedy se rozhodně vyplatí, abyste jim věnovali pozornost.


Tucet rad pro skladování potravin a vaření
  1. Při koupi nové ledničky, mrazničky nebo sporáku volte energetiky méně náročný spotřebič.
     Vyšší cena se vám splatí nižší spotřebou energie.

Uchovávání potravin
  2. Prostor lednice maximálně využívejte.
  3. Lednička a mrazák by měly stát co nejdále od zdrojů tepla, na místě s nízkou vlhkostí.
  4. Nenastavujte uvnitř lednice zbytečně nízké teploty.
  5. Nenechávejte dveře chladničky/mrazničky zbytečně dlouho otevřeny.
  6. Pravidelně odstraňujte vnitřní námrazu.
  7. Udržujte gumové dveřní těsnění čisté, aby nebyla narušena jeho izolační funkce.

Vaření
  8. Používejte hrnce, jejichž dna jsou dokonale rovná.
  9. Velikost plotýnky a hrnce, ve kterém vaříte, by měla být stejná.
10. Používání pokličky sníží spotřebu energie.
11. Na vaření používejte jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete
12. Pokud je to možné, používejte na ohřev vody rychlovarnou konvici, která má menší
     energetickou spotřebu než sporák.

Zdroj:
Osobní finance 12-13/2002



Pokud vás zajímá problematika snižování spotřeby energie u domácích elektrospotřebičů,
zveme vás na odbornou výstavu



EEBW: Energie efektivně 2002

ve dnech 5.-7. listopadu 2002 v pražském Kongresovém centru

Její součástí bude poradenství o možnostech úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v domácnostech, budovách a komerční sféře.

TZB-info.cz je jedním z mediálních partnerů této akce.



 
 
Reklama