Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Recenze na článek "Výpočet teplovodného podlahového vykurovania v programe TechCON 4.0 vs EN 1264"

Porovnání výpočtových programů podlahového vytápění s normou je rozhodně potřebné a užitečné, případné odchylky by neměly přesahovat u profesionálních SW 5 %. Porovnávaný případ by bylo vhodné doplnit ještě srovnáním vypočtených hodnot u podmínek, které jsou při instalaci v novostavbě domu nejběžnější, tedy například rozteč 150 mm, instalace v 1. NP nepodsklepeného objektu, 80 mm podlahového polystyrenu pod systémovou deskou, dlažba na povrchu, vstupní teplota cca 35 °C, teplotní rozdíl 6 K. Zkoumaný případ s roztečí 75 mm a systémovou deskou 30 mm proti 5 °C pod podlahou je v praxi spíše výjimečný, protože ztráta tepla dolů u takové instalace by byla cca 317 W, tedy téměř 40 % výkonu, který směřuje do obytné místnosti. Jen doufám, že takové systémy jsou jen školním případem a že je v praxi nenajdeme. Výsledky popsaného zadání uvádím v následující tabulce a výpočtově se v podstatě shodují s popisovaným případem v článku:


Pro zajímavost jsem dosadil pravděpodobnější případ do výpočtového programu (Protech), výsledkem pro místnost 10 m2 je topný výkon 629 W, ztrátový výkon dolů 83 W a nutný příkon pro smyčku tedy 712 W, hmotnostní tok 101,6 kg/hod, ztráta tepla dolů i přes masivní izolaci zde činí 13 % – výsledky viz následující obrázek:


Konstrukce zadané v programu jsou patrné z další tabulky:


Srovnání s konkurenčním programem TechCON 4.0 si mohou jeho uživatelé snadno ověřit, veškeré vstupní údaje jsou k dispozici v uvedených tabulkách.

I přes mírně nestandardní podmínky zkoumaného případu rozhodně doporučuji článek publikovat.

 
 
Reklama