Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Normy ISO, EN, ČSN a STN pro plastové potrubní systémy

SGP-STANDARD formou studie a speciální internetové stránky poskytuje ucelený přehled o stavu normalizačních dokumentů pro oblast plastových potrubních systémů.

SGP-STANDARD formou studie a speciální internetové stránky poskytuje ucelený přehled o stavu normalizačních dokumentů pro oblast plastových potrubních systémů. Ve studii jsou uvedeny informace (označení, rok vydání a stručná anotace) o mezinárodních (ISO) a evropských (EN) výrobkových normách pro plastové potrubní systémy. Ke každé mezinárodní, popř. evropské normě jsou uvedeny také informace o odpovídajících českých technických (ČSN) a slovenských technických (STN) normách (pokud existují). Kromě informací o platných normách byl kladen důraz především na nové a připravované dokumenty.

Kapitoly jsou členěny podle jednotlivých aplikací potrubních systémů.
První čtyři kapitoly (odpady uvnitř budov, stokové sítě, tlakové rozvody vody a instalace horké a studené vody) byly členěny podle připravovaných harmonizovaných norem (hEN), které zastřešují vždy určité množství výrobkových norem.
Kromě výrobkových norem, které jsou již v těchto navrhovaných harmonizovaných EN uvedeny, zde byly zařazeny i další nově vznikající normy, např. typy z vícevrstvých materiálů, PVC-O, PP-M, PE-RT a další nové typy potrubních systémů.
V dalších kapitolách, kde ještě návrhy hEN nejsou zatím připravovány, byly shrnuty dokumenty týkající se plynárenských potrubí, chrániček a renovací potrubních systémů.
Rozsáhlá kapitola je věnována normám pro zkoušení plastových potrubních systémů. je rozdělena na zkoušení termoplastů, zkoušení reaktoplastů a zkoušení vícevrstvých materiálů. Jsou řazeny podle dokumentů CEN, přičemž jsou zde přiřazeny vždy odpovídající normy ISO, ČSN a STN.
V posledních kapitolách byly zpracovány rešerše dokumentů ČSN, ISO, EN, STN, DIN a ASTM a shrnuty všechny materiály ze zasedání ISO/TC 138 a CEN/TC 155.

Uvedené normy ISO, EN, ČSN a STN, které jsou ve studii uvedeny, byly, pokud bylo možno propojeny na stránky ÚNMZ, SÚTN, ISO nebo CEN. Členové TNK 131 mají k dispozici i pracovní dokumenty, tj. rozpracované normy ISO a CEN, dokumenty ze zasedání atd., které však lze používat pouze pro informaci.

Současný legislativní rámec pro plastové potrubní systémy

 
 
Reklama