Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rodinný dům s kovovou fasádou Rheinzink

Objektem červencového vydání RHEINZINK NEWS je rodinný dům v obci Mikulovice, který se nachází jen několik kilometrů jižně od Pardubic.

Stavba disponuje díky svému umístění na malé vyvýšenině krásným výhledem na Pardubice. Nádherný je také pohled na nedalekou Kunětickou horu.

Autor projektu navrhl pro tento objekt nadčasové kovové fasádní opláštění. Po důkladném promyšlení a po zvážení všech okolností byl pro své vynikající vlastnosti k realizaci vybrán jako nejvhodnější barevně stálý, bezúdržbový přírodní materiál RHEINZINK v provedení „předzvětralýpro modrošedý“. Tento materiál byl zvolen také proto, že je certifikován jako ohleduplný k životnímu prostředí.

Na kovovou fasádu byl vybrán fasádní systém RHEINZINK velkoformátové šablony standardně vyráběný ve třinácti různých formátech. Právě tato skutečnost umožňuje téměř libovolné členění a to je jeden z důležitých důvodů velké obliby tohoto systému u architektů.

Použité šablony na výše zmíněném domě mají rozměr 800 x 400 x 0,8 mm a jsou kladeny s přesazením 50 mm. Zajímavostí je způsob kladení šablon. Autor František Kořínek navrhl směr pokládky od levého vnějšího rohu objektu ve směru od přístupové cesty, čímž docílil jasně viditelného členění jednotlivých šablon na všech stěnách objektu.

Fasádní skladba byla navržena jako větraná. Odvětrání se vzhledem ke tvaru a charakteru stavby řešilo na základě standardního detailu RHEINZINK v místě přechodu fasádního opláštění na atiku objektu. Rovněž nasávání v místě úpatí je řešeno dle detailu RHEINZINK. Samotná konstrukce je tvořena dřevěnými hranoly, mezi které je zabudována tepelná izolace. Následuje fasádní folie chránící tepelnou izolaci, kontralatě a záklop z OSB desek. Samotné šablony jsou kladeny přímo na OSB desky a kotveny pomocí systémových příponek.

Objekt byl realizován v létě roku 2010. Montáž prováděla firma Pario z Hradce Králové, která je členem RHEINZINK - klubu Kvalitního klempířství a v současné době je na úrovni pěti hvězdiček. V počtu hvězdiček se odráží hloubka zkušeností s materiálem RHEINZINK a délka členství v takzvaném KKK. Na základě přiložených fotografií si můžete sami udělat názor na provedenou práci.


RHEINZINK ČR, s.r.o.
logo RHEINZINK ČR, s.r.o.

RHEINZINK je výrobce značkového titanzinku pro střechy, fasády a odvodňovací systémy. Přírodní titanzinek RHEINZINK vyniká kvalitou a bezúdržbovostí, nemusí se natírat. K dalším přednostem materiálu patří dlouhá životnost, ohleduplnost k životnímu ...

 
 
Reklama