Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Centrum regenerace panelových domů (CERPAD) vyzývá k obnovení státní podpory oprav panelových domů.

V posledních dnech došlo k zastavení obou programů státní podpory zaměřených na opravy panelových domů: programu Nový panel dne 13.8 a krátce poté - 24.8. - i programu Zelená úsporám.

CERPAD konstatuje, že dojde-li po deseti letech k úplnému zastavení programu Panel, budou to obyvatelé paneláků vnímat jako zprávu, že stát na ně přestal myslet a odmítá se nadále spolupodílet na nápravě stavu, který kdysi sám způsobil. Motivace vlastníků zhruba 100 000 bytů, které zatím každoročně procházejí regenerací, klesne na minimum. Domy, které dosud nebyly opraveny, patří mezi ty, jejichž samosprávy se zatím nedokázaly pro opravu rozhodnout ani přes téměř deset let trvající možnost získat státní podporu. Stavební průmysl patří k odvětvím, která jsou právě teď v nejhlubším propadu: zrušením programu Panel přijde toto odvětví v roce 2011 o dalších 15 miliard, což prezentuje mimo jiné asi 15 tisíc pracovních míst.

Dále CERPAD uvádí ve výzvě: "Jsme přesvědčeni, že podpora revitalizace bytových panelových domů ve formě nepřímých dotací se osvědčila a stát by v ní měl pokračovat. Jak bylo zjištěno v průzkumu PanelSCAN (viz www.sfrb.cz), přestože revitalizace panelových domů probíhají v posledních letech poměrně intenzivně, zbývá stále ještě asi 45% panelových bytů, které ještě opravou neprošly vůbec, a k tomu je třeba připočíst dalších 20 % bytů, které opraveny byly, ale pouze dílčím způsobem a komplexní opravu je u nich potřeba dokončit."

Návrh řešení:
Jestliže není možné kvůli stavu veřejných financí pokračovat v realizaci Nařízení vlády č. 299/2001 v dosavadní formě, navrhujeme vytvořit nový nástroj s podmínkami obdobnými programu Panel, například ve formě výhodné půjčky.

CERPAD vyzývá všechny organizace, vlastníky bytů, bytová družstva, jednotlivce, kteří se ztotožňují s tímto prohlášením, aby se k němu připojili dopisem na adresu CERPAD, o. s., Zelený pruh 1294/50, 147 08 Praha 4, E-mailem: info@panelcentrum.cz

 
 
Reklama