Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Potřebujeme další měřiče spotřeby teplé vody, nebo ne?

Minimálně o pět set korun za rok by měla stoupnout v příštím roce v Plzni cena teplé vody, pokud budou u odběratelů namontována další měřicí zařízení, jak ukládá nový energetický zákon. Odběratelé teplé vody z centrálního zdroje dálkového tepla mají dnes ve všech domech měřidla minimálně dvě. Jedno na patě objektu a další poměrové v bytech na studenou a teplou vodu. "Povinnost nainstalovat další měřič spotřeby vzniká k září příštího roku. Jenom v Plzni by se to týkalo asi čtyřiceti tisíc domácností. Montáž je poměrně náročná. Její cena na jedno odběrné místo by se pohybovala mezi padesáti až sto padesáti tisíci korunami, podle náročnosti instalace. A samozřejmě něco stojí i provoz a údržba," sděluje ředitel Plzeňských služeb, dceřiné společnosti Plzeňské teplárenské, Ivan Hašek. Celkově by si to podle něho v celé západočeské metropoli mohlo vyžádat až sto padesát milionů korun. "To by se samozřejmě na ceně teplé vody muselo odrazit," dodává.

Ke změně vedla zákonodárce snaha, aby zákazníci ušetřili. To ale Hašek odmítá. Stávající způsob měření považuje za jasný a transparentní, a sám doporučuje jiné způsoby, jak cenu za vodu a teplo snížit. "K úspoře vede zateplení domu, výměna oken, zaizolování teplé vody. To všechno dokáže ušetřit až padesát procent energie. Navíc si majitel nemovitosti investuje do svého, a tím zvyšuje její hodnotu," vysvětluje Hašek.

Podle místopředsedy Teplárenského sdružení Tomáše Drápely stojí za změnou lobbing výrobce měřidel, který v konečném důsledku zatěžuje teplárenství další zbytečnou daní. Pořizovací cena nových přístrojů se pohybuje mezi 50 tisíci a 150 tisíci korunami na jeden dům. Podle Drápely by novela energetického zákona, pokud by se uplatnila ve všech českých panelových činžovních domech, znamenala dodatečné náklady až v řádu miliard korun.

Vzhledem k tomu, že je v zákoně zároveň dodatek, dle něhož může odběratel po dohodě s dodavatelem nové měřicí zařízení odmítnout, chystají se Plzeňské služby během měsíce začít s oslovováním lidí, kterých se má změna týkat. Ti dostanou formulář, v němž vyplní, zda jim současný stav vyhovuje, nebo jestli se rozhodnou pro instalaci dalšího měřiče. Pokud se lidé rozhodnou, že měřicí zařízení nechtějí, nehrozí jim podle Haška žádný postih. A podle prvotního průzkumu Plzeňských služeb by se pro tuto možnost rozhodlo přes 95 procent odběratelů. Problémem ale je, že pokud bude mít panelák deset vchodů a pět z nich měření nebude chtít, musí ho teplárna podle zákona nainstalovat.
 
 
Reklama