Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Program Zelená úsporám rozdělil první miliardu korun

Rozdělení prvních 250 milionů korun trvalo plných 215 dnů, druhá čtvrtmiliarda byla vyčerpána za 43 dnů a další dvě čtvrtmiliardy se čerpaly vždy jen za zhruba dvacet kalendářních dní. Současným tempem by došlo k rozdělení 16,8 miliardy korun, které jsou k dispozici, mnohem dříve než do konce roku 2012.

„V lednu jsme zaregistrovali 1 821 projektů za 378 milionů korun. Do poloviny února přibylo dalších 1 500 projektů za 218 milionů. Naše predikce se naplnily - program Zelená úsporám se po pěti měsících od změny podmínek naplno rozběhl. Za stávajícího tempa bude 16,8 miliardy korun spotřebováno ještě před oficiálním koncem programu, tedy v průběhu roku 2012," říká ministr životního prostředí Jan Dusík.

Program Zelená úsporám má v současné době k dispozici 16,8 miliardy korun, které zajistilo prodejem emisních přebytků Ministerstvo životního prostředí České republiky. To nyní jedná s dalšími zájemci o kredity, jejichž prodej programu zajistí další prostředky. „Jednání o prodeji mají naději na úspěch i z toho důvodu, že kupci vnímají pozitivně úspěšný rozvoj programu Zelená úsporám," komentuje současná vyjednávání ministr Dusík.

Žádost, která dovršila první miliardu alokovaných prostředků, je na celkové zateplení, a podal ji žadatel v okrese Šumperk. Podařilo se mu snížit měrnou potřebu energie o 87 % díky tomu, že zateplil fasádu, střechu i podlahu, vyměnil okna a dveře. Dosáhl na nejvyšší možnou dotaci v oblasti zateplení, takže byl podpořen částkou 288 tisíc korun.

Analýza Svazu českých a moravských bytových družstev uvádí, že 1 860 bytových družstev je již nyní rozhodnuto proinvestovat do roku 2012 přes devět miliard korun na opatření, která mohou být podpořena z programu Zelená úsporám, což představuje objem dotací z programu Zelená úsporám v souhrnné výši kolem 4 miliardy Kč.


Z grafu „Vývoje počtu žádostí a výše rezervované podpory" je patrné, že celkový počet žádostí roste exponenciálně. „Od října 2009 se počet žádostí týdně přehoupl vždy přes jedno sto, od konce listopadu byl týdenní příliv vždy nad dvě stě žádostí, od ledna neklesáme pod 400 žádostí týdně a od konce ledna evidujeme už více než 500 žádostí týdně. Nynější denní průměr činí 130 žádostí za více než 20 milionů," shrnuje trend přílivu žádostí Petr Štěpánek.

Státní fond životního prostředí z tohoto důvodu posiluje kapacity na svých regionálních pracovištích. Vzhledem k velkému počtu žádostí ve středních Čechách bude od 1. 3. otevřeno nové pracoviště přijímající žádosti o dotace Zelená úsporám na Kladně.

Jednou z motivací pro žadatele je i tzv. podpora na projekt (podpora na přípravu a realizaci podporovaných opatření). Ta bude za dosavadních podmínek poskytována do 31. března 2010. „Jednám se zahraničními kupci o standardním nastavení této formy podpory. Domnívám se, že jsme na dobré cestě zachovat finanční podporu projektových žádostí - byť s dílčími úpravami - i po 31. březnu," doplňuje ministr Dusík.

Celkově bylo k 15. únoru 2010 registrováno 6 137 žádostí za více než jednu miliardu korun. Skutečné investice na realizovaná opatření již přesáhly metu dvou miliard korun. „Co jsme slibovali na začátku programu, to se nám daří plnit. Díky programu Zelená úsporám snižujeme výrazně spotřebu energie a šetříme tak peněženky domácností, ale zároveň tvoříme pracovní místa především ve stavebnictví," shrnuje ministr Jan Dusík.

 
 
Reklama