Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká rada pro šetrné budovy založena

Dne 15. září 2009 bylo založeno občanské sdružení Česká rada pro šetrné budovy (CzGBC).

Dne 15. září 2009 bylo založeno občanské sdružení Česká rada pro šetrné budovy (CzGBC). Slavnostní akt založení proběhl v nově otevřené Národní technické knihovně, která se řadí k nejmladším šetrným budovám v ČR. Zahajovací ceremoniál ozdobili svými příspěvky například makroekonom Tomáš Sedláček, děkan fakulty architektury ČVUT Zdeněk Zavřel nebo viceprezident Rady pro šetrné budovy Spojených států (USGBC) Tim McEnery.

Zákládajícími členy CZGBC je 13 firem působících v ČR: Atrea, Autodesk, Cigler Marani Architects, Českomoravský cement, Edwards and Zuck International, EkoWATT CZ, Gardiner&Theobald, JRD, Schneider Electric, Sekyra Group, Skanska, Traficon a ZumTobel Lighting.

Na ustanovující schůzi bylo zvoleno osmičlenné představenstvo sdružení složené ze zakládajících partnerů, v jehož čele budou předseda Ira S. Rubenstein (Traficon) a místopředseda Petr Vogel (EkoWATT CZ).

„Naše činnost bude vycházet z předpokladu, že komplexní šetrnost budov zahrnuje zejména finanční úspory, rozumné využívání zdrojů (energií, vody, materiálu), ohledy na životní prostředí a citlivý přístup k lidskému zdraví,“ říká předseda Ira S. Rubenstein a dodává: Náplní práce naší organizace bude především vzdělávání profesionálů i široké veřejnosti v oblasti environmentálně šetrného stavění a vývoj certifikace pro komplexní hodnocení budov.“

Česká rada pro šetrné budovy chce spolupracovat se světovou sítí World Green Building Council, která sdružuje obdobně smýšlející organizace po celém světě.

CZGBC je otevřena všem subjektům, kteří se dotýkají problematiky šetrné výstavby.

Shrnutí doplňujících informací

Podle Mezinárodní agentury pro využívání energie (The International Energy Agency) si rostoucí počet obyvatel na Zemi vyžádá zvýšené nároky na nové energie. V roce 2050 to bude ve srovnání s rokem 2000 u elektráren činit nárůst o 38, u průmyslu o 19, provozu budov o 17 a dopravy o 26 %. Aktuální výsledky The World Business Council for Sustainable Development však zároveň ukazují, že v roce 2050 by mohla spotřeba energií v domácnostech v domácnostech klesnout až na 60 %, což bude do značné míry ovlivněno dalšími klimatickými změnami. Experti upozorňují, že současné budovy jsou z hlediska nároků na vlastní energie mnohdy předimenzované.

Díky důrazu na úspornost dochází u nových energeticky úsporných budov k velice významnému snížení nákladů na provoz, a to někdy až o 80 %. Uvedeného výsledku se například dosahuje nadstandardním zateplením obvodového pláště objektů, kvalitními okny a řízeným větráním, které zajistí hygienicky potřebnou výměnu vzduchu, aniž by přitom docházelo přitom k plýtvání energií běžného v případě větrání otevřenými okny.

Podle průzkumu Global Business Barometer sice ještě před čtyřmi lety zohledňovalo v rámci své strategie životní prostředí pouze okolo 30 % nájemců kanceláří, dnes je toto mnohem vyšší a činí 55 %. Současně s tím je 77 % vrcholových manažerů globálních firem ochotno zaplatit za zelenou budovu vyšší cenu. Je zřejmé, že důraz na kvalitu pracovního prostředí ve vyspělých zemích roste.

Česká rada pro šetrné budovy (CzGBC) bude obhájcem a propagátorem efektivity a správného řešení státní enviromentální politiky, a dále bude podporovat poptávku, nabídku a dostupnost šetrných budov a klást důraz na stavební komunitu s cílem trvale udržitelných principů efektivních a přelomových inovačních postupů.

Jak se ve světě realitní krize promítla do výstavby „zelených budov“:

  • z krátkodobého hlediska se počet „zelených staveb“ snížil
  • počet rozestavěných „zelených“ projektů však ukazuje, že jejich podíl na trhu ve srovnání s ostatními typy výstavby roste
  • bonitní investoři – navzdory recesi – hledají příležitosti, kam umístit své investice
Zdroj: US Real Estate Industry

Jak je v České republice podporována výstavba energeticky úsporných obytných budov:

Program Zelená úsporám, který vstoupil v platnost 22. dubna 2009, je zaměřený na úspory energií a využití obnovitelných zdrojů v rodinných a bytových domech. Do programu se mohou zapojit fyzické osoby, společenství vlastníků, bytová družstva, města a obce, firmy, příp. další právnické osoby. Je určený pro zateplení budov, novou výstavbu a obnovitelné zdroje pro vytápění a přípravu teplé vody. Očekává se, že ho v následujících čtyřech letech využije až 250 000 domácností.

Zásady pro bydlení v energeticky úsporném rodinném domě:

  • dobrý architektonický návrh
  • optimalizace orientace domu a oken
  • použití kvalitních oken
  • nadstandardní zateplení domu
  • využití sluneční energie
  • využití energie lidí a spotřebičů
  • řízené větrání

Představenstvo České rady pro šetrné budovy:

Gardiner & Theobald - Christopher C. Gunn (pokladník)
Traficon s.r.o. - Ira Saul Rubenstein (předseda)
EkoWatt cz - Petr Vogel (místopředseda)
Zumtobel Lighting s.r.o. - Vladan Jesensky
Cigler Marani Architects a.s. - Vincent Marani (sekretář)
Sekyra Group, a.s. - Roman Kraiczy
Skanska CS a.s. - Bjorn Mattsson
Schneider Electric CZ, spol. s.r.o. - Petr Motýl

 
 
Reklama