Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novoměstská radnice má novou plynovou kotelnu. Účinnost se nyní zvýší ze 75 na 96 % a produkce škodlivin klesne na 1/5 oproti množství produkovanému původním zařízením.

Poslední rekonstrukce radnice proběhla v osmdesátých letech minulého století. Od této doby byla v provozu původní plynová kotelna o výkonu 696 kW, složená z maďarských kotlů ETI. Zařízení jako celek bylo zastaralé a kotle neopravitelné. Celková účinnost kotelny byla kolem 75 % a škodliviny vznikající při spalování významně přesahovaly dnešní požadované limity.

Nová kotelna je složena z pěti nerezových kondenzačních plynových kotlů Hamworthy řady Wessex 100 o celkovém výkonu 600 kW. Vytápí celý areál Novoměstské radnice, připravuje teplou vodu a zajišťuje teplo pro šest vzduchotechnických jednotek rozmístěných po areálu radnice.
Účinnost se nyní zvýší na 96 % a produkce škodlivin klesne na 1/5 oproti množství produkovanému původním zařízením. Všechny vzduchotechnické jednotky a celé zařízení kotelny jsou nyní ovládány pomocí počítače prostřednictvím jednoduché vizualizace. Nová kotelna má velký přínos z hlediska ekologického a rovněž se zvýšil komfort pro veřejnost z hlediska klimatizace veřejných prostor.

Zdroj: Noviny Prahy 2, 1.6.2009
 
 
Reklama