Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Berlíně proběhlo světové fórum instalatérů

Ve dnech 22. až 25. května 2002 se v Berlíně konala 6. světová konference instalatérů. Po Sydney, Londýně, Hongkongu, Chicagu a jihoafrickém Sun City se hostitelem instalatérů z celého světa stal německý Ústřední svaz sanity, topení a klimatizace (ZV SHK). Ten pro konání konference zvolil hlavní město sjednoceného Německa. Ústředním mottem konference byly: "VODA, TEPLO, VZDUCH - tři základní a nepostradatelné potřeby lidstva".


Pohled na současný Berlín

O tom, že se jednalo skutečně o světové setkání svědčí fakt, že se konference zúčastnilo na 700 delegátů z tak různě ekonomicky vyspělých zemí jako USA, Německa či Austrálie, tak z Indie, Číny, FIJI či Nigérie. Střední Evropu reprezentovali instalatéři z Polska. Maďarska a České republiky. Čechy zastupovala delegace Svazu podnikatelů v oboru TZ, vedená jejím prezidentem Františkem Holcem. Příští světová konference instalatérů v roce 2005 se bude konat na Novém Zélandu.


Co je Světová rada instalatérů?
Světová rada instalatérů (WPC) je nadnárodní organizací, jejímž úkolem je podporovat a usnadňovat rozvoj instalatérského řemesla na celém světě. Ve své krátké historii WPC získala klíčové postavení na mezinárodním fóru, uspořádala řadu vysoce užitečných konferencí a prezentací tohoto oboru na celém světě, spolupracuje s tak významnými organizacemi jako jsou Světová zdravotnická organizace (WHO) při OSN a Mezinárodní radou pro výstavbu (CIB).

Od svého založení v roce 1990 a následující 1. světové konference v roce 1995 prezentuje instalatérské řemeslo jako svébytný institut nepostradatelný v kontextu s rozvojem technologií, ekonomiky, politiky a ochrany životního prostředí. V 21. století se WPC věnuje především zdokonalování technologií s ohledem na ochranu zdraví a výměnu zkušeností mezi jednotlivými zastoupenými národními organizacemi. Mezi další úkoly patří zvyšování úrovně přípravy a kvalifikovanosti pracovníků v oboru a výchova mladých odborníků pro příští generaci.


Hlavní trendy
Globalizace znamená nutnost vlád postupovat jednotně v hospodaření s vodou, energiemi a výměně informací. To se vztahuje i na pravidla urbanizace a standardy, pravidla a normy instalatérského průmyslu, výcvik jeho pracovníků od vrcholového managementu až po služby na lokální úrovni.

WPC vždy bude podporovat tento trend s přihlédnutím k národním odlišnostem a bude spolupracovat s vládami a nadnárodními společnostmi tak, aby hájila zájmy instalatérského řemesla v jednotlivých zemích.


Výchova a výcvik
Globalizace a urbanizace zvyšují tlak na rozvoj a udržitelnost celosvětového trhu práce a na vytvoření jednotných podmínek pro výuku a výcvik. V centru pozornosti instalatérského řemesla je dlouhodobá perspektiva osvojení si celosvětově uznávaných standardů, pravidel a technologií. Výuka pracovníků v jednotlivých zemích proto musí být v souladu s tímto trendem rozvoje.

WPC již začalo s jednotným postupem přípravy ve všech členských zemích, partnerských organizacích a organizacích s nimiž spolupracuje. Jsou pravidelně seznamovány s nejnovějšími poznatky z oboru tak, aby si je mohly zahrnout do své činnosti. WPC bude usilovat o to, aby hrála vedoucí roli v usnadnění přístupu k informacím pro všechny zúčastněné, respektujíce přitom i národní zájmy té které země.



Prezident Světové rady instalatérů
Don Morin z USA
Společnost a životní prostředí
Voda je nejdůležitější složkou, která tvoří Zemi, ale její využití v porovnání s jejím množstvím je zanedbatelné. Čistá voda tvoří pouze 2,5 % z celkového množství světových vodních ploch a z tohoto množství je pouze 0,8 % využito pro potřebu člověka.

Když staří Římané stavěli první akvadukty, bylo na světě méně než 3 % lidí, než kolik jich je dnes. Takže stejné množství vody dnes využívá nesrovnatelně více lidí s daleko vyššími nároky na životní styl a hygienu. Instalatérské technologie se od dob starých Římanů dramaticky změnily a práce instalatérů se zaměřila na další oblasti jako jsou plyn, vytápění, chlazení a vzduch.

Mezinárodně "nespravedlivý" přístup k vodě je varující. Více než 31 zemí světa pravidelně trpí chronickým nedostatkem vody. Dalším asi 17 zemím hrozí, že jejich vodní zdroje vyschnou v příštích 25 letech. Nedostatek vody s sebou přináší nejenom nedostatek energií, ale i škody na životním prostředí, chudobu, špatný zdravotní stav obyvatel, místní a někdy i mezinárodní konflikty.

Pro WPC z toho vyplývá hledání cest, jak získávat nové zdroje energií, jak využívat recyklace vody. Je to jejím prvořadým úkolem v procesu uchování života na Zemi.


Poslání
Spojit světové instalatérské řemeslo tak, aby chránilo přírodní zdroje a zdraví národů ku prospěchu všech.
Jakými kroky?
  • rozvojem a podporou instalatérského průmyslu na celém světě,
  • usnadněním přístupu a výměny informací, vynálezů a technologií mezi instalatérskými organizacemi na celém světě,
  • podporou a pomocí při výchově a výcviku instalatérů, přenosu společných standardů do jejich národních organizací,
  • usilovat o to, aby WPC hrála důležitou roli při ochraně životního prostředí, čistotě vod a dalších přírodních zdrojů,
  • vytvářet takové projekty a technologie, které by sloužily lidem i přírodě,
  • setkávat se každé tři roky na Světovém kongresu instalatérů a pokračovat v rozšiřování členství národních poboček

Členství
WPC byla jako světová asociace oficiálně schválena v souladu se Švýcarským civilním kodexem v Ženevě v listopadu 2000. Je to nezisková řemeslnická asociace a členové jsou přijímáni na základě dobrovolnosti. Členství má dvě kategorie: řádný (aktivní) člen a přidružený (pasivní) člen.

Země reprezentující v současné době WPC: Austrálie, Botswana, Kanada, Čína, Dánsko, Anglie a Skotsko, Fidji, Německo, Maďarsko, Indie, Nový Zéland, Polsko, Severní Irsko, Singapur, Jižní Afrika, Švýcarsko, USA, Viržinské ostrovy a Zimbabwe.




O čem se jednalo?

Den první
První den byl věnován pitné vodě. Voda je nejdůležitější potravina a její kvalita a dostupnost mají mimořádný vliv na zdraví lidí. Nedostatek vody vede nejen k nemocem, chudobě a devastaci životního prostředí, ale též k ozbrojeným konfliktům. To klade vysoké nároky a speciální požadavky na veškerá zařízení sloužící k rozvodu a využívání vody, tak na kvalitní a odpovědnou práci instalatérů. V programu zazněly přednášky předních světových odborníků na téma: Vliv kvality vody na zdraví člověka, Technická zařízení ve službách člověka - vývoj spolupráce mezi Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Světovou radou instalatérů (WPC), Technické požadavky na pitnou vodu a jejich realizace, Plánování a montáž vodovodních instalací se zřetelem na výběr materiálu a jeho instalaci, Kvalita vody a její použití z pohledu úpravy vody pro domácnosti.


Zahájení 6. světové konference instalatérů
Shrnutí přednášek prvního dne:
Zlepšování našich ekonomických a sociálních životních podmínek a dlouhodobé udržení základních prvků života závisejí ve velké míře na znalostech a kvalifikaci technologických expertů a instalatérů. Veřejnost si je pouze v omezené míře vědoma technického a profesního úsilí nutného pro vytvoření odpovídajícího množství zdravé a pitné vody pro každého za podmínek, kdy populace roste. Bereme-li v úvahu příslušné rysy specifické pro určitou zemi a kulturu, musí se zvýšit další vzdělávání a zlepšit regionální a mezinárodní výměna informací a know-how. Zejména významné jsou hlediska jako vhodné instalatérské technologie pro dopravu a distribuci pitné vody a ochrana pitné vody před kontaminací uvnitř i vně domů. V budoucnosti musí být věnována maximální pozornost otázkám formy a četnosti monitorování, údržbě a nápravným opatřením, která se zabývají veškerými náhlými výskyty ohrožení zdraví.

Všechny zúčastněné strany se shodují na tom, že pouze úzká a aktivní spolupráce mezi vládními úřady, staviteli vodáren s pitnou vodou a instalatéry jsou zárukou, že se zajistí taková kvalita a množství pitné vody, která by vyhovovala nárokům spotřebitele. Všechny použité materiály by proto měly být vhodným způsobem kontrolovány, aby se zajistila jednotná úroveň ochrany zákazníka, a aby bylo možné vytvořit srovnatelné statutární a standardizované podmínky pro jednotlivé trhy.

Workshop I - Image instalatéra/výcvik a další rozvoj řemesla

  • Zlepšení image prostřednictvím kvalifikace a výcviku
  • Služby zaměřené na zákazníka
  • Současné a budoucí aktivity instalatérů
  • Kvalifikace mladých instalatérů
Workshop II - Komunikace/informační technologie(IT)
  • Využití světových webových stránek pro potřeby instalatérství
  • Integrace internetu do instalatérských technologií
  • Specifický domovní servis prostřednictvím vnitřních sítí internetu
  • Systémové požadavky
Závěry workshopu II:
Změna průmyslové společnosti v informační a komunikační zahrnuje také stavební technologie. E-byznys a E-commerce musí být pevnou součástí každé firemní strategie. Základním faktorem úspěchu pro budoucí firemní strategie je síť procesů z přidané čisté hodnoty za hranice firmy. Globalizace trhu, zkracující se doby rozvoje a výroby jakož i zesílená spolupráce firem, tlačí na tento proces. Moderní komunikační a informační technologie, které přímo souvisejí s instalačními systémy v budovách - Technologie inteligentního domu - by mohla nad to generovat nové služby pro instalatérské firmy. Pro stavební technologie by digitální okruhy mohly být oživením distribuce od výrobce k zákazníkovi. Přitom se mohou realizovat stále rychlejší a účinnější reakce instalatéra na zákazníkovi potřeby. K tomu však jsou nutné odpovídající standardy pro efektivní přenos dat. Musí být zodpovězena otázka, na jaký typ a druh softweru se dají informace aplikovat, a jak mohou být aktualizovány. A dále je potřeba, aby i malé servisní a údržbářské firmy měly umožněn přístup k novým softwarům bez velkých výdajů na zvyšování počtu zaměstnanců. Digitální přidaná hodnota může tedy být rozšířena o celý řetěz činností a nabízí základ pro budoucí rozvoj instalatérského řemesla.



Setkání české delegace s prezidentem WPC Donem Morinem


Den druhý
Motto druhého dne konference "Teplo a vzduch - základní potřeby lidského života" předurčilo i náplň odborných přednášek: Primární šetření energií se zřetelem na snižování CO2 - vliv na vytápění, klimatiazci a ochranu ovzduší, Smart House (inteligentní dům) - využitelné příklady propojení domácí a budovní techniky, Hygiena vzduchu a klimatizace - nutnost nebo luxus?

Workshop III.- Globalizace a vzájemné poznání

  • Podpůrné stavby a energetická účinnost
  • Vliv prostředí
  • Inteligentní ochlazovací a ventilační systémy
Závěry:
Ochrana ovzduší je jednou z největších priorit, která se týká nejen celého globalizovaného světa, ale musí být zakotvena i v národních programech. Kjótský protokol definuje jako úkol číslo jedna snížení emisí CO2 do ovzduší. Kromě průmyslu a dopravy, největší podíl na světové spotřebě energie mají domácnosti, zařízení jako jsou nemocnice, školy a kancelářské budovy. Záleží na ekonomické vyspělosti a geografické poloze té které země, do jaké míry a jakým způsobem jsou zde využívána taková zařízení jako jsou energie potřebné k vytápění. Na tyto diferenciace je třeba mít ohled. Experti upozorňují na fakt, že domácnosti a veřejné budovy stále více využívají klimatizací, ventilací a neustále tekoucí teplé vody. Zde je úkol pro instalatérské řemeslo, aby v nově stavěných domech a bytech byla instalována taková technika, která by vyhovovala novým standardům a postupně i ve starých domech byla nevyhovující technika nahrazována moderní.



Instalatéři z celého světa si rozumějí
(zleva Bohumil Hamrozi z ČR, Daniel Hennesey ze Skotska, Allan McIntosh z USA, Bret Mattson z Nového Zélandu, Pavel Havlín z ČR)


Workshop IV. - Smart technologie jako světová naděje
(Projekt "Smart House" neboli "inteligentní dům" využívá nejmodernější, energeticky a ekologicky úsporné technologie a dokáže se proměňovat pomocí vnitřních sítí internetu podle požadavků svých uživatelů)

  • Rozdílné standardy a využití nové technologie
  • Sjednocení výcviku a designu partnerských organizací
Závěry:
Mobilní komunikace a světové webové stránky stále více otevírají nové možnosti a stávají se hnací silou sociálního pokroku. Stejně tak v případě výstavby nových domů. Vysoké nároky na moderní bydlení a využívání nejmodernějších vymožeností techniky mají nejenom mladí lidé, ale i starší generace. V centru pozornosti informací, které sledují, jsou média a zábava, komfort a bezpečnost. Před instalatérským řemeslem tak stojí úkol, využívat moderních komunikací k prezentaci nových technologií, zařízení a vybavení pro domácnosti. Člověk dneška sleduje TV, pracuje s internetem, pro rychlou komunikaci využívá mobilních telefonů. Všechny tyto prostředky jsou vhodné pro přenos dat a informací, které může instalatérský obor poskytovat široké veřejnosti. Základním požadavkem pro přenos informací ale musí být srovnatelné standardy.

 
 
Reklama