Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ULTRAZVUKOVÉ ZVLHČOVÁNÍ CONTRONICS

Ultrazvukové zvlhčovače CONTRONICS představují ideální volbu pro zvyšování relativní vlhkosti vzduchu. Až 10X menší provozní náklady než u parního zvhlčování! Jednoduchá instalace! Žádný odkap!

Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu holandského výrobce CONTRONICS představují ideální volbu pro zvyšování relativní vlhkosti vzduchu při:

1. uchovávání ovoce, zeleniny, masa a jiných vysychajících potravin

2. úpravě vnitřního klimatu budov

3. udržování optimální úrovně vlhkosti pro provoz citlivých technologií


1. uchovávání potravin

Zvlhčovací systém CONTRONICS udržuje ideální vlhkost v chladírnách, chladicích vitrínách a pultech, v prodejních regálech.

Skladování a prodej potravin v ideálním prostředí Vám přinese tyto výhody:

- zboží má významně prodlouženou trvanlivost, a po celou dobu je pro prodej velmi atraktivní svým čerstvým vzhledem,

- nedochází k významnému vysychání zboží, úbytek hmotnosti je tak minimalizován (jistě sami víte, že nežádoucím vysycháním může zboží ztratit i desítky procent své hmotnosti),

- může substituovat drahý chladicí nábytek obvykle používaný pro prodej zeleniny, technologie totiž nejen zvhčuje, ale také chladí prostřednictvím adiabatického procesu

Aplikace technologie zvlhčování Vám přinese významný finanční profit.

Spočítejte si podle následujícího vzorce, jakou úsporu Vám přinese aplikace zvlhčovací technologie pouze zamezením vyschnutí ve výši 15 %:

Vaše úspora = roční obrat na sledované položce v Kč x 0,15


2. úprava vnitřního klimatu budov

Klimatizace se stává běžnou součástí našich domovů a kanceláří. Provozování klimatizace, které je nutné pro udržení přijatelné teploty, však s sebou bohužel přináší nepříjemné snížení vlhkosti.

Nedostatečná vlhkost pak vede k vysušování sliznic, pálení očí, těžkému dýchání a pocitu nekomfortu. Suchá a hygienicky čistá mlha generovaná technologií CONTRONICS je velmi vhodným doplňkem k většině klimatizačních a vzduchotechnických systémů.

Klíčovou výhodou ultrazvukového zvlhčovače je velmi levný provoz ve srovnání s parními vyvíječi páry, ultrazvukem vyvinutá pára má kapky velikosti 1-3 mikronu a nedochází tak k vysoké míře její kondenzace.


3. provoz citlivých technologií

Při provozu velkého množství citlivých výrobních či testovacích technologií dobrý výsledek velmi záleží na kvalitě prostředí.

Systém CONTRONICS dokáže udržovat konstantní minimální úroveň vzdušné vlhkosti. Díky svému proporcionálnímu řízení nedochází k významným výkyvům v úrovni vlhkosti během času. Neocenitelnou výhodou pak je dále minimální velikost emitovaných molekul vody (1 až 3 mikrony). Provoz zařízení je pak dále zcela hygienický, protože odpařovaná voda je prostá veškerých nežádoucích příměsí. Nedochází tak ke kontaminaci prostředí, potažmo ovlivnění citlivého provozu.

Základní komponenty zvlhčovacího systému

Nejčastější je dodávka zvlhčovače jako komplexní technologie. Pro orientaci slouží


1. Reverzní osmóza

Reverzní osmóza se zařazuje na přívod vody do systému. Reverzní osmóza zbaví vodu nežádoucích příměsí, jako jsou minerály a jiné nečistoty. Voda, která pak vstupuje do samotné zvlhčovací jednotky je demineralizovaná a nemůže tak působit škody.

Dodávané modely:

LP-10, o výkonu 220 kg/den

LP-30, o výkonu 720 kg/den

LP-60, o výkonu 1440 kg/den

(výkon při teplotě vody 10 °C)


2. Zvlhčovací jednotka

Je hlavním komponentem celého systému. Voda je přivedena do nádržky zvlhčovací jednotky, kde díky ultrazvukovým vibracím dochází k uvolňování malých částeček vody (o velikosti 1 až 3 mikronů). Proud vzduchu procházející díky zabudovanému ventilátoru jednotkou pak tyto uvolněné částečky vody s sebou strhává a dopravuje je do prostoru, který je třeba zvlhčovat.

Dodávané modely:

HU-25, o výkonu 0 - 1,2 kg/h

HU-45, o výkonu 0 - 3,0 kg/h

HU-85, o výkonu 0 - 6,0 kg/h

HU-245, o výkonu 0 - 18,0 kg/h

Vyšší výkony lze získat kombinací více zařízení.

Zvlhčovací jednotka má otočný regulátor, kterým lze nastavit kapacitu zvlhčování v rozsahu 0 až maximální. Pokud je k jednotce připojen senzor vlhkosti, hodnota nastavená ovladačem pak značí požadovanou nastavenou minimální relativní vlhkost, tato bude v závislosti na nastavení udržována v rozsahu 35 % až 95 %. Druhý způsob, kterým lze jednotku ovládat je prostřednictvím externího signálu 0 až 10 V (např. HTR-10 nebo DRZ-43). Pokud je třeba zajistit součinnost zvlhčovací jednotky s jinou technologií (například chladicí, nebo vzduchotechnickou), lze jednotku HU ovládat signálem od nadřízené technologie.

Pokud je zvlhčovač využíván v prostředí s vysokými nároky na hygienu (chladírny masa, provoz za vysokých teplot vody), lze dovybavit jednotku generátorem ozónu, který zamezí množení bakterií.

Požadavky jednotek HU na vstupy a výstupy:

a) vstup: rozvod demineralizované vody o odpovídající vydatnosti

b) vstup: ovládací signál 0 až 10 V, nebo čidlo vlhkosti

c) vstup: elektrické připojení 230 V, 50 Hz

d) vstup: volitelně (pokud je žádoucí, aby vzduch nasávaný jednotkou přicházel z jiného místa, než je stanoviště jednotky) vzduchotechnické potrubí průměru 80 mm pro přívod vzduchu k jednotce

e) výstup: odpad / zásobník pro vypouštěnou vodu

f) výstup: vzduchotechnické potrubí (o počtu a průměru příslušném dané jednotce) pro odvod vyvíjené suché mlhy o délce minimálně 0,75 m a maximálně 4 m


3. Ovládání

Nejjednodušší možností je připojit k základní jednotce senzor vlhkosti HS-90, tento senzor se umístí do zvlhčovaného prostoru, kde snímá aktuální relativní vlhkost vzduchu, údaj předává základní jednotce HU, která na základě takto získaného údaje a svého nastavení sama automaticky řídí svoji činnost.

Pokud je potřeba přesnější řízení, nebo umístění ovladače v jiném místě, než je základní jednotka HU, pak lze zařízení ovládat prostřednictvím ovladačů DZR-43, HTR-10, nebo REMCO12.

Způsob řízení doporučujeme volit individuálně na základě znalosti potřeb a podmínek dané aplikace.

 
 
 
Reklama