Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

AC Heating - Optimalizace vytápěcích systémů - není čerpadlo jako čerpadlo

Vytápět téměř ZADARMO? To jistě nelze, ale existují zde možnosti, jak efektivitu provozu tepelného čerpadla zlepšit. Za tímto účelem se společnost AC Heating rozhodla poskytovat poradenství a školení z této oblasti.

Na trhu se objevuje v poslední době velké množství různých levných tepelných čerpadel z Číny, Tchajwanu, apod. Tato zařízení vykazují na papíře celkem slušné parametry, ale realita již zpravidla není taková.

Proč tomu tak je?

Tato skutečnost je dána způsobem řízení a regulace tepelného čerpadla (jako termodynamického stroje) a topné soustavy. Tepelné čerpadlo umí hodně peněz ušetřit, pouze pokud se používá správně. Tím je myšleno to, že úkol řídicího systému spočívá v tom, držet rozdíl mezi kondenzační a vypařovací teplotou co nejníže.

Fyzika je zkrátka neoblomná a překonat ji nelze. Termodynamický děj je v přírodě pouze jeden a pokud máme dva stroje sestavené ze stejných komponent nemohou se tato zařízení příliš lišit, pokud pracují stejně i z hlediska regulace jako celku a jsou dobře nadimenzovány.

Otázka:
"Jaký topný faktor má Vaše tepelné čerpadlo?"
není tedy vždy tou správnou.

Správnější otázka by možná byla:
"Jak funguje Váš regulační systém? Co dělá Váš řídicí systém proto aby množství dodávaného tepla bylo vždy přesně nejnižší možné a kondenzační teplota zbytečně nerostla vzhůru?"

Druhé dvě "správné" otázky vyvstaly nyní při porovnání konvenčních systémů s kompresory s fixními otáčkami a systémy AC Heating s frekvenčně řízenými kompresory.

Zatímco u konvenčního systému můžeme opatrně odpovědět, že kompresor vypínáme a zapínáme podle potřeby, u inverterové technologie s frekvenčním řízením lze poněkud suveréněji prohlásit, že řídíme výkon naprosto přesně dle požadavků tepelné ztráty domu a že teplo dodáváme napřímo, zpravidla zcela bez akumulačních nádob.

Poradenství a detailní školení v této oblasti lze dojednat u nás ve firmě, včetně praktických příkladů a ukázek z praxe.

kontakt: http://www.ac-heating.cz/kontakt.html.

Pro zájemce o technické podrobnosti v elektronické formě na TZB-info jsme připravili tento článek nebo náš web: www.ac-heating.cz


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...

 
 
Reklama