Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Automatizační technika špičkové úrovně

Firma AutoCont byla založena v roce 1990 v Ostravě se zaměřením na dodávky výpočetní techniky. V roce 1991 byla vyčleněna skupina pracovníků pro oblast průmyslové automatizace do nově vznikající společnosti AutoCont Control Systems. Tato nová společnost se již od svého vzniku zaměřovala na dodávky moderních systémů řízení technologických procesů předních světových výrobců s vysokou spolehlivostí a kvalitou.
Sortiment tvoří především následující produkty - programovatelné automaty, frekvenční měniče, servopohony, CNC systémy a roboty.

Nabídka dále zahrnuje speciální průmyslové počítače a terminály, mechanické komponenty pro elektroniku, rozvaděčové skříně a šasi, technický nábytek, panelové a velkoplošné průmyslové displeje.

Velmi zajímavou součásti nabídky je vizualizační a operátorský SCADA software.

Jen malou část z velmi širokého výběru automatizačních prvků a zařízení představují následující příklady nabízených produktů.


Nové verze osvědčených PLC MITSUBISHI

Každý rok přichází firma Mitsubishi Electric s inovacemi, rovněž v loňském roce představila veřejnosti novou generaci kompaktních, resp. kompaktně modulárních PLC s označením FX1S/FX1N. Tyto řady navazují na úspěšné starší verze FX0S/FX0N, přičemž byly zachovány stejné rozměry a úplná softwarová i hardwarová kompatibilita. Uživatelé tedy mají možnost rozšířit novými moduly své stávající vybavení. U nové řady se podařilo výrazně zlepšit všechny základní parametry. Doba zpracování logické instrukce se zkrátila z 1, 6 na 0, 55 µs, čímž se zvýšila rychlost zpracování programu. Zvýšila se velikost programové paměti z 800 na 2000 kroků u modelu FX1S a z 2000 na 8000 kroků u modelu FX1N. Byl rozšířen soubor instrukcí, počet vnitřních proměnných a možnosti komunikace.

Podstatné zvýšení rychlosti vstupu (ze 7 kHz na 60 kHz)a výstupu (z 2 kHz na 100 kHz)spolu se softwarovou podporou umožňuje snadné ovládání dvou nezávislých os bez nutnosti použití dalšího hardwaru, např. polohovacích modulů. Další vylepšení spočívá v možnosti doplnění PLC o zabudovaný displej, umožňující monitorování vnitřních proměnných, jejich nastavování a editaci. Touto vlastností doposud disponovaly pouze tzv. mikrokontroléry, jejichž technické možnosti jsou však nesrovnatelně nižší než možnosti těchto PLC.

Do jednotky byl také zabudován PID regulátor, bylo dosaženo rozšíření souboru instrukcí z 57 na 114 a potěší jistě i skutečnost, že nové jednotky jsou v prodeji za stejné ceny jako starší verze. Dodávají se ve čtyřech velikostech s různým počtem vstupů a výstupů a dvanácti modifikacích s různými druhy napájení a typem výstupu (relé nebo tranzistor).

Polohování "bez hardwaru"
Šest rychlých přerušovacích a čítačových vstupů a dva pulzní výstupy umožňují spolu s řadou nových integrovaných funkcí, jako jsou rozběhové/doběhové rampy, čtení absolutní polohy atd., snadné ovládání až dvou krokových motorů nebo servomotorů přímo ze základní jednotky. Tím lze realizovat aplikace v oblasti polohování a řízení pohybu (Motion control) bez použití dalších přídavných modulů.

Obrázek 1
Obr. 1 - Programovatelný automat FX1S/FX1N s doplňkovými "on board" moduly

Komunikace a kompatibilita
Díky řadě "on board" modulů a komunikačních rozhraní je možné propojení více automatů mezi sebou nebo připojení zařízení třetích firem na PLC systém. S použitím adaptérů BD rozhraní lze snadno vytvořit síť až 8 automatů, připojit libovolné zařízení jiných výrobců, operátorský terminál, PC s vizualizačním softwarem apod. Řadu FX1N rozšířenou o speciální komunikační moduly (obr. 1) je navíc možno připojit do sítí Melsec a I/O link nebo otevřených sítí Profibus/DP, DeviceNET, CC-link a ASi. Díky plné softwarové i "svorkové "kompatibilitě s řadami FX0S/FX0N, lze během několika minut provést upgrade technologie nebo výrobku osazených těmito staršími systémy. Zákazníci pracující s různými typy automatů řady FX jistě také přivítají záměny všech rozšiřujících a speciálních modulů mezi systémy.


Frekvenčních měniče modelové řady FR-500

Chtěli bychom představit úspěšnou a kompatibilní modelovou řadu frekvenčních měničů Mitsubishi Electric FR 500. Typové řady FR-S500, FR-E500, FR-A540 mají shodné základní parametry a rovněž sjednocený způsob ovládání. Pokud se zákazník naučí pracovat s jedním typem řady, nebude potřebovat žádné dodatečné znalosti pro přechod k typu jinému.

Frekvenční měniče Mitsubishi Electric (obr. 2) odpovídají požadavkům evropských norem pro bezpečnost a elektromagnetickou kompatibilitu. Pro všechny typy je k dispozici software VFD SETUP (OS MS Windows 95/98), který umožňuje zobrazení průběhu proudu, napětí, frekvence měniče, simulovat funkci osciloskopu a archivovat parametry dle potřeb aplikace.

Modely řady FR 500 jsou standardně vybaveny sériovým komunikačním rozhraním RS 485, jímž může být propojeno až 32 frekvenčních měničů. Pomocí telefonní linky a modemu je možná dálková diagnostika a nastavení parametrů měniče i na odloučených pracovištích nebo přímo u koncového zákazníka. Frekvenční měniče při zapnutí omezují nabíjecí proud, kompenzují skluz asynchronního motoru, jsou vybaveny multifunkčními vstupy a výstupy, speciální šířkovou pulzní modulací - Soft PWM, umožňují předvolbu až 15 rychlostí, mají technologický PID regulátor (umožňující regulaci tlaků, teplot a hladin v nádrži) a funkci automatického restartu po výpadku napájení. Každá řada má různý rozsah výkonů i své specifické vlastnosti.

Frekvenční měnič FR-S520
Je to první měnič na trhu v této kategorii - pro výkony od 0,2 do 1,5 kW (napájení 1×230 V/50Hz), jehož nejvýznamnější změnou a předností je možnost jednoduchého a rychlého ovládání pomocí zadávacího kolečka.
Zadávací kolečko nahrazuje tradiční skupinu kláves a přispívá k mnohem snadnější a rychlejší volbě jednotlivých funkcí a nastavování různých parametrů. Tovární nastavení měniče standardně umožňuje přístup pouze ke dvanácti nejdůležitějším parametrům, čímž je téměř nemožné provést chybné nastavení měniče.

Obrázek 2
Obr. 2 - Frekvenční měniče Mitsubishi Electric

Frekvenční měnič FR-S 540
Nový frekvenční měnič FR-S 540 rozšiřuje dobře známou řadu FR-S 520 o nové výkonové rozsahy třífázovým napájecím napětím 3×400V, 50Hz od výkonu 0,4 kW do 3,7 kW. Miniaturizaci frekvenčního měniče FR-S 500 se podařilo firmě Mitsubishi Electric vyvinout nejmenší měnič na světě ve své výkonové třídě. Pomocí nového výkonového tranzistorového modulu dovoluje využívat automatické zvyšování točivého momentu motoru, přičemž se podstatně stabilizují parametry pohonu, jako je například rychlost otáčení motoru.

Dodatečně k vlastnostem řady EC je navíc FR-S 500 ECR vybavena standardně sériovým rozhranním RS 485, které slouží ke komunikaci s osobním počítačem PC nebo programovatelným automatem PLC. Celkově lze spojit do sítě až 32 frekvenčních měničů řady FR-S/E/A 500 nebo jiných zařízení s komunikaci RS 485, přičemž význam a funkce parametrů FR-S 500 jsou takové, aby navazovaly na filozofii osvědčené řady FR-E/A 500.

Pohon zvládá všechny oblasti, ve kterých se používají malé frekvenční měniče, a tak nasazuje vyšší laťku pro všechny malé pohony. Na základě jednoduchého ovládání a nastavování je FR-S 500 vhodný pro standardní aplikace. Je správnou volbou zákazníka jak pro jednoduchá tak náročná zařízení.
Typické příklady použití :

  • Pásové, řetězové a šnekové dopravníky, výrobní linky a transportéry
  • Pily, frézky, brusky a vrtačky
  • Čerpadla
  • Ventilátory
  • Pohony vrat

Frekvenční měnič FR-E520/540
Tuto řadu charakterizuje zlepšený kroutící moment při nízkých otáčkách f = 1Hz, který umožňuje řešit individuální požadavky na regulaci pohonů. Malé rozměry přispívají k jejich uplatnění v širokém spektru aplikací. Kromě možnosti připojení tlumivky do stejnosměrného meziobvodu, mají tyto měniče vestavěný brzdný tranzistor, funkci jednorázové automatické detekce a nastavení měniče podle parametrů motoru (offline auto-tuning) a detekci nulového proudu pro mechanickou brzdu. Napěťový analogový výstup 0-10V a 2 analogové vstupy 1 x 4-20mA a 1 x 0-10V.
Příklady oblasti použití:

  • Textilní stroje (tkalcovské stavy, dopřádací stroje)
  • Systémy transportu materiálů (pásové, řetězové nebo šnekové dopravníky)
  • Systémy pohonů vrat a bran
  • Stroje pro zpracování kovu, kamene, dřeva nebo plastů
  • Paletizéry, manipulační stroje
  • Pohony ventilátorů a čerpadel

Frekvenční měnič FR-A540
Hlavní přednosti je vynikající stabilita otáček s funkcí automatické detekce a nastavení měniče podle parametrů motoru (on-line auto tuning), řízené brzdění při výpadku napájení (power down breaking) a vícejazyčná ovládací jednotka (v současné době je k dispozici až 8 jazyků). Měniče typové řady jsou ideální pro vyhledávané pohonářské aplikace, kde se vyžaduje velký kroutící moment a mimořádně přesný plynulý chod v celém rozsahu otáček.
Příklady oblasti použití:

  • Pohony zdvihacích zařízení
  • Výtahy a dopravníky
  • Pohony jeřábů
  • Textilní stroje
  • Polohovací pohony
  • Obráběcí stroje - vřetenové pohony
  • Pohony ventilátorů a čerpadel


Servopohon MR-J2-C-S100 - inteligentní polohování

Nový servopohon MR-J2-C-S100 firmy Mitsubishi Electric slučuje servozesilovač a polohovací jednotku do jednoho přístroje (obr. 3). Zesilovač spojuje standardně špičkovou kvalitu úspěšné řady MR-J2 s technickými inovacemi a vestavěnou polohovací jednotku, která dokáže nabídnout až 8 různých polohovacích programů s 60-ti různými kroky. Pomocí programovatelných digitálních vstupů a výstupů lze komunikovat s dalšími periferiemi.

MR-J2-C-S100 uspoří uživateli nejen programovací a propojovací náklady, ale je také nejrychlejším servozesilovačem na trhu a prakticky je vhodný pro jednoosé aplikace. Tak se můžou polohovat zařízení jako jsou: otočné stoly, revolverové hlavy, vysekávací stroje, stohovací zařízení, zásobníky nástrojů atd. - tam, kde je nutné jednoduché a přitom cenově výhodné řešení.

Obrázek 3
Obr. 3 - Moderní servopohony Mitsubishi Electric

Jednoduché polohování
Poloha, rychlost, zrychlení a další parametry se můžou řídit MR-J2-S100 pomocí osmi uložených programů v zesilovači, které se aktivují buď externě pomocí svorek, nebo sériovým rozhranním. Jedna z funkcí tzv. spojité polohování umožňuje projetí všech zadaných poloh tak, aby se motor vůbec nezastavil. Vestavěné řízení nabízí funkci návratu do referenční polohy, synchronizování různých pohybů, dobu prodlevy a nastavení počtu opakování programu. Programovatelné vstupy a výstupy dovolují pak spolupráci s dalším zařízením. Vestavěné sériové rozhraní RS-232 nebo RS485 nabízí možnost jednoduchého programování a monitorování pomocí konfiguračního programu, který běží po Windows. Také je možná síť "multi-drop" až 32 os, kterou lze řídit programovatelným automatem. Jako další pomoc pro uživatele je pulzní vstup, na který se může připojit ruční kolečko dobře známe z CNC obráběcích strojů.

Správné řešení
Nasazení tohoto zesilovače se zjednoduší nejen práce programátora, ale potěší i kompatibilita s oblíbeným PLC, které komunikuje přes vstupy a výstupy zesilovače. Nový zesilovač od Mitsubishi nabízí všechny přednosti předcházející řady MR-J2 jako je např. Autotuning, který ušetří uživateli tak drahocenný čas při oživování zařízení. Dále je možnost využití již existujících motorů řady MR-J2 od Mitsubishi, které jsou vybavené enkóderem s absolutním odměřováním polohy. Kromě těchto vlastností je nový zesilovač rychlejší než konkurence, protože doba prodlevy mezi sepnutím startovacího signálu a startem motoru je pouze 3 ms.
Přednosti MR-J2-C-S100 ve zkratce:

  • Servozesilovač s vestavěným polohováním
  • Ideální pro aplikace s jednou osou
  • Paměť pro 8 programů
  • Až 60 kroků programu
  • Programovatelné vstupy / výstupy
  • Autotuning
  • Rozhranní RS-232 a RS-485
  • Provoz s max. 32 osami
  • PC interface
  • Konfigurační program pod Windows
  • Kompatibilní se všemi motory MR-J2
  • Pulzní vstup pro ruční kolečko

 
 
Reklama