Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bystřice nad Pernštejnem poprvé sklidila biomasu

Bystřice nad Pernštejnem - obec s jednou z největších kotelen na biomasu u nás - obrůstá křovím. Alespoň tak to mohlo na první pohled vypadat na polích v okolí desetitisícového města na Žďársku. Nejstarší plantáž biomasy na Vysočině se letos poprvé sklízí.

Bystřice nad Pernštejnem: Téměř po pěti letech od spuštění tehdy největšího tepelného zdroje na biomasu v ČR začala Bystřice obrůstat křovím. Alespoň tak to mohlo na první pohled vypadat na polích v okolí desetitisícového města na Žďársku. Radnice se totiž rozhodla přejít na ekologické vytápění městských bytů a koncem roku 2001 uvedla do provozu devítimegawatovou kotelnu.

Nejstarší plantáž biomasy na Vysočině tak najdete právě v Bystřici nad Pernštejnem. "Letos poprvé sklízíme. Plánovali jsme, že stromy a keře budou růst bez jakéhokoliv lidského zásahu, podobně jako plevel. To ovšem nebude pravda. Chemická ochrana a další ošetření budou nakonec nutná," popsal Josef Vojta, místostarosta Bystřice nad Pernštejnem.

Topivo na jednom lánu je možné vyprodukovat jednou za šest nebo sedm let. "Veškerou vlastní produkci ztopíme v městské kotelně," dodal Vojta. Kromě kotelny na biomasu se na vytápění bystřických domácností podílejí dvě kotelny na zemní plyn. "V loňském roce jsme v topném období v biomasové kotelně spálili čtyřicet osm tisíc metrů krychlových dřevěných štěpků, pilin a kůry," informoval Stanislav Loukota, ředitel Bystřické tepelné společnosti. Za vytápění bytů obyvatelé Bystřice zaplatí bez padesáti haléřů tři sta padesát korun za jeden gigajoule. "To je cena pro letošní rok pro koncového uživatele bez DPH," uvedl Loukota.

Největší tepelný zdroj na biomasu v ČR zahájil provoz v Bystřici nad Pernštejnem

 
 
Reklama