Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Peletkami a solárními kolektory

Z evropského fondu Phare se podařilo Energetické agentuře Vysočina získat podporu na osvětový projekt s konkrétními realizacemi kotlů na spalování biomasy a především peletek ve 43 obcích mikroregionu Telčsko.

Obce u Telče na Jihlavsku budou s podporou EU zkoušet vytápění biomasou. Energetická agentura Vysočiny umístí na podzim menší kotel do jednoho domu v každé ze 43 obcí mikroregionu.
"Osvětová akce, která v republice zřejmě nemá obdobu, představí obyvatelům menších obcí další možnost pohodlného vytápění," řekl za agenturu Radim Hrůza. Projekt bude stát necelých šest milionů korun. Tři čtvrtiny nákladů uhradí evropský fond Phare. "Možnost automatického komfortního vytápění chceme představit hlavně obcím, které nejsou plynofikovány," řekl Hrůza.
Kotle budou spalovat především pelety. Podle Hrůzy systém zhruba odpovídá pohodlím i cenou plynu, ale topivo se dá vypěstovat a zpracovat v místě. Na rozdíl od plynu tedy peníze za topení mohou zůstat v regionu.
Kotle se umístí do škol, kulturních domů nebo jiných objektů přístupných veřejnosti. U kotlů budou informační tabule i letáky. V každé obci se navíc proškolí jeden občan, který bude sousedům předávat potřebné informace.

V mikroregionu se současně vyzkouší využití sluneční energie. Solární systémy na střechách tří domů budou ohřívat užitkovou vodu. Podle Hrůzy jsou u lidí kvůli zdražování energií stále populárnější. Od letoška může jejich pořízení z poloviny dotovat stát, náklady se pak vrátí nejdéle do deseti let. Projekt byl předveden i na Státním fondu životního prostředí a velmi se líbil, bohužel je nyní kvůli velkému zájmu pozastaven příjem žádostí.
Energetická agentura se pustila do projektu po zkušenostech s přípravou vytápění peletami v šesti obcích na Telčsku, kde narážela na obavy obyvatel. Roční informační projekt jim neobvyklý způsob vytápění předvede v praxi. Agentura pak počítá s tím, že si lidé několika obcí pořídí samostatné kotle na pelety a společně si budou zajišťovat palivo. "V Rakousku jezdí cisterny a pelety zavážejí přímo do domu, tady ještě takové služby nefungují," dodal Hrůza.

 
 
Reklama