Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Povinnost instalace TRV posunuta o 2 roky!

Na Silvestra loňského roku, tedy na poslední chvíli, vyšla ve Sbírce zákonů novela zákona o hospodaření energií, která posouvá termín pro instalaci termostatických ventilů o dva roky.

Jedním z posledních zákonů, který zákonodárci stihli schválit před koncem roku 2004, je i zákon č. 694/2004 Sb. Obsahuje vlastně jedinou věc: posouvá termín pro instalaci ventilů s termostatickými hlavicemi (TRV) o dva roky.
Zákon tedy vyšel vskutku na poslední chvíli, protože původně měla být tato povinnost splněna do 1.1.2005 (podle zákona o hospodaření energií č. 406/2000 Sb.)

Mohlo by se říci, že instalace TRV (spolu s dalšími souvisejícími opatřeními) je v zájmu nájemníků. Pomůže jim snížit účet za vytápění. Takže ti, kdo TRV dosud nemají, jsou sami proti sobě. To ovšem platí jen v případě, kdy jsou nájemníci i současně i majiteli domů - tedy pro malá bytová družstva a společenství vlastníků.
Je-li dům obecní, nebo je-li majitelem velké bytové družstvo, pak mají nájemníci smůlu. Obvykle nejsou schopni majitele domu přinutit, aby jim - za peníze z nájemného - pomohl snížit náklady na teplo. Zákon o hospodaření energií se zdál být dobrou pomocí - až do konce loňského roku.

Odhlédneme-li navíc od předmětu zákona, je velice zajímavý způsob celé změny. Tím, že změna vyšla v poslední možnou chvíli (den před vypršením termínu), byla teoreticky k ničemu. Nikdo přece nemohl oficiálně vědět, že se termín prodlouží! Všichni by tedy měli mít zákonnou povinnost splněnou, nebo vědomě riskovat pokutu. Změna tedy byla určena těm, kdo čerpají informace o zákonech ČR z "lépe informovaných" zdrojů, než je Sbírka zákonů. Poučení tedy zní: víte-li včas, co se chystá, zákony pro vás neplatí.

Ing. Karel Srdečný, EkoWATT

poznámka pod čarou:
Ve skutečnosti ovšem zákon o hospodaření energií, ani příslušná prováděcí vyhláška (č. 152/2001 Sb.), pochopitelně nehovoří přímo o TRV. Nicméně ve většině případů se požadavky těchto předpisů vykládají tak, že instalací TRV na otopná tělesa se požadavkům vyhoví.

 
 
Reklama