Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstava testu odšťavovačů

V Centru energetického poradenství PRE se můžete do 26. září seznámit s výsledky spotřebitelského testu odšťavovačů, který realizovala PRE ve spolupráci s deníkem MF DNES a akreditovanou laboratoří elektrických výrobků Institutu pro testování a certifikaci v Uherském Hradišti. Kromě výsledků si zde můžete prohlédnout všechny testované přístroje.

Pro testování jsme vybrali 14 odšťavovačů od různých výrobců v cenové kategorii od 799 do 4 700 Kč.

Všechny přístroje obstály ve zkouškách elektrické bezpečnosti, ale velmi se lišily v zátěžových zkouškách a rychlosti odšťavování.

Technické a zátěžové zkoušky byly provedeny podle českých norem a podle postupu německého spotřebitelského časopisu Test. Probíhaly od března do května 2013.

Praktické zkoušky obsluhy, ovládání a srozumitelnosti návodu proběhly v Centru energetického poradenství PRE v březnu 2013.






Rady pro výběr

  • Malé přístroje dají méně šťávy, ale nezaberou tolik místa. Velikost přístroje volte s ohledem na to, pro kolik osob budete šťávu připravovat.
  • Zjistěte si, které ovoce nelze na přístroji zpracovávat. I když je v návodu uvedeno, že si poradí s rybízem, angreštem, moc na to nespoléhejte. Na zpracování ovoce, které želíruje (rybíz, hroznové víno, angrešt) či na přípravu marmelády, jsou vhodné nízkootáčkové odstředivé lisy, tzv. šnekové.
  • Plnicí otvor by měl být dostatečně velký, abyste suroviny nemuseli krájet.
  • Přístroj musí být stabilní – nutností jsou protiskluzové přísavky.
  • Důležitý je regulátor rychlosti.
  • Pokud nemáte rádi hustou šťávu, oceníte separátor pěny, který oddělí dužinu od čiré šťávy.
  • Šťávu můžete sice chytat do jakékoliv nádoby, dobré ale je, když má přístroj vlastní nádržku na šťávu, která je hubičkou spojena s přístrojem, aby šťáva nestříkala kolem.
  • Výhodou je, pokud lze vyjmout odpadní nádobu, aniž se musí rozložit celý odšťavovač. Pro zpracování většího množství ovoce je důležitá také její velikost.
  • Pro šťávu z citrusů se hodí nástavec na citrusy, nemusíte je tak zbavovat kúry.
  • Čím méně dílů, ze kterých se odšťavovač skládá, tím méně jich budete muset mýt. Dobré je, pokud je můžete dát do myčky.

Výsledek testu a více informací naleznete na našem webu.


1. místo

2. místo

3. místo


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...