Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Díky změnám nehrozí vrácení dotací

Kritéria pro dotace na plynofikaci od SFŽP se mění z počtu připojených subjektů na snížení emisí a vyhlášky k ochraně ovzduší.

Obec Skalice nesplnila jednu ze základních podmínek, na jejímž základě jí byla ze Státního fondu životního prostředí ČR poskytnuta účelová dotace na plošnou plynofikaci. Počet připojených subjektů totiž nedosahuje 90 % těch, jež byly deklarované v době, kdy obec o finanční podporu žádala. Nyní hrozí, že budou muset Skaličtí vracet dotaci ve výši 7 milionů 300 tisíc korun. "Letos v září, kdy měla být celá akce vyhodnocena, se na páteřové rozvody zemního plynu napojilo jen 80 subjektů místo předpokládaných 260," konkretizuje starosta Skalice Jiří Löffelmann pro Českolipský deník.
Celkové náklady na plošnou plynofikaci obce dosáhly 16 milionů korun, z toho účelová dotace poskytnutá SFŽP představuje 7 milionů 300 tisíc korun. Pokud by se fond držel původních podmínek, pak Skalickým nezbude nic jiného, než že budou muset dotační peníze vrátit. Starosta tuto možnost raději ani nepřipouští a má k tomu pádný důvod.

Jak šel čas, podmínky se mění. Nejenže horentním tempem stoupají ceny zemního plynu a přibývá občanů, kteří mají hluboko do kapsy a od ekologického vytápění domácností ustupují. Mění se i kritéria pro přidělení dotací a SFŽP začíná být milosrdnější. Při vyhodnocování plošných plynofikací bere mimo jiné v potaz zatížení ovzduší emisemi. "Požádali jsme SFŽP, aby naší obci prodloužil lhůtu závěrečného vyhodnocení akce až do září roku 2005. Získáme tak čas na připojení dalších domácností," zdůvodňuje Jiří Löffelmann. Fond žádost akceptoval a stanovil dvě základní podmínky. "Místo 90 % připojených subjektů (90% z počtu deklarovaných v žádosti o účelovou dotaci) SFŽP požaduje, aby obec zajistila, že k termínu závěrečného vyhodnocení akce bude činit skutečné snížení ročních znečišťujících látek alespoň 90% z množství emisí, které jsme uvedli v žádosti o dotaci." Kritérium je pro Skalici výhodné, poněvadž v rámci plošné plynofikace obec odstranila dva střední zdroje znečištování - byly plynofikované obě školní budovy a tím se podařilo výrazně snížit celkové množství znečištujících látek v ovzduší.
Dalším kritériem SFŽP je, aby se obec zavázala, že právním předpisem upraví podmínky spalování tuhých paliv v obci. "Zastupitelstvo musí přijmout obecně závaznou vyhlášku, v níž budeme měřit všem stejným metrem," překládá do srozumitelné řeči Jiří Löffelmann. "Ve vyhlášce bude zvýhodněn ten, kdo pro svoji domácnost zvolil ekologické vytápění."

V posledních letech se ale ukazuje, že i v rodinných domcích, kde přešli na ekologické vytápění, jsou instalovány ještě další kotle, v nichž se kromě tuhých paliv spalují také odpady. Obecně závazná vyhláška musí vycházet ze zákona o ochraně ovzduší č. 86, který nabyl platnosti v červnu 2002. Zákon se bezprostředně dotýká všech občanů provozujících zdroje znešištování ovzduší. Díky novému právnímu předpisu získaly i obce větší pravomoce, jak čistotu ovzduší ovlivňovat.

Zdroj Anopress 7.12.2004
 
 
Reklama