Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firma Verner představuje kotel na obilné pelety

Firma Verner získala Zvláštní ocenění v soutěži o nejlepší exponát veletrhu Aqua-therm Praha 2004 za svůj nový automatický kotel na pelety Verner A25. Kotel funguje nejen na běžné dřevěné peletky, ale i na obilné pelety, které jsou mnohem levnější.


Foto: Ing. Vladimír Verner předvádí žhavou novinku: kotel na obilné pelety
Více než polovina Temelína
Cena dřevěných pelet už dnes dosáhla 3500 - 4000 Kč za tunu, zatímco obilné pelety se drží na 1500 Kč za tunu. Pohodlí je přitom stejné, ale s obilnými peletami přijde topná sezóna jen na 12 000 Kč. Státní zkušební ústav v Brně zatím schválil jako palivo v tomto kotli dřevěné i obilné pelety a černé uhlí. "Nadějné výsledky poskytly i pelety ze šťovíku. Ty sice zatím nejsou schválené, ale vzhledem k nízkým hodnotám emisí jde už jen o formální vyřízení papírů," říká majitel firmy a předseda představenstva Ing. Vladimír Verner. Zkoušejí i seno slisované do peletek s 5% příměsí uhelného prachu jako pojiva - i to zatím vypadá velmi slibně. Zajímavé je i topení uhlím: navzdory vžité představě o uhlí jako "špinavém" zdroji vykazuje uhlí spálené v tomto kotli lepší spaliny než zemní plyn, ale přitom topení uhlím vyjde oproti zemnímu plynu jen na polovinu. Pytlované černé uhlí stojí 3500 Kč/t i s DPH a na sezónu je ho v běžném domě potřeba jen asi 4 tuny (při účinnosti spalování 80 - 85 %).

Topení v tomto kotli je velmi pohodlné: zapalování je elektrické (to umožňuje start kotle například mobilním telefonem), zásobník peletek či uhlí vystačí na celý týden. Provoz kotle zajišťuje regulace s mikroprocesorem, která umožňuje připojit např. pokojový termostat. Cena činí 84 000 Kč bez DPH, tedy asi jako je cena plynového kotle s přípojkou. Zájemci ale mají možnosti získat 30% dotaci na biomasu ze SFŽP (podle slov Ing. Vernera není problém tuto dotaci získat).

A kde sehnat peletky? Dnes už není problém, peletkáren již vyrostlo po republice docela dost (mnohé z nich jsou právě od firmy Verner). Ing. Verner ale vidí pěstování biomasy a rozvoj peletkáren v širších souvislostech. "Mohlo by to vrátit hospodaření na vesnici," říká. "Vše, co se na loukách poseče, veškeré odpady z obilí, z řepky i cíleně pěstovaná biomasa, se dá zgranulovat a topit s ní. Když si vesnice vybuduje peletkárnu, bude mít nejen zdroj levného paliva, ale pracovní příležitosti i pro méně vzdělané obyvatele." A obce slyší. Tráva se musí sekat stejně a zpracovávat ji na granule dává větší smysl, než s ní zavážet příkopy, to není těžké pochopit. Pelety pak mohou odebírat zase zájemci z vesnice, aby se zbytečně nespalovala nafta při převážení. Peletkárnu už mají např. v Adršpachu, v Březovicích u Mladé Boleslavi, ve Vestci u Kutné hory, ve Ždírci.

Další novinkou jsou krbová kamna Golemek, vylepšená ovšem tak, že se dají použít na vytápění celého domu či bytu místo kotle na ústřední topení. A pro lidi, kteří mají málo času, nabízí firma Verner kombinaci těchto krbových kamen s akumulační nádrží natápěnou nočním proudem. Je-li majitel doma, topí v krbových kamnech briketami či kusovým dřevem (dřevo je vůbec nejlevnější). Není-li doma, temperuje se byt pomocí akumulační nádrže. Topná sezóna vyjde při tomto kombinovaném způsobu o 30 - 50 % levněji než topení plynem. Výhodou systému je, že ho lze instalovat i dodatečně - všude tam, kde je zavedeno centrální topení s měřáky tepla. Mimochodem: firma Verner už za dobu své existence nainstalovala kotle s celkovým výkonem 1150 MW (více než polovina výkonu Temelína). Opravdu může někdo tvrdit, že biomasa je bezvýznamný energetický zdroj?

Jana Plamínková


 
 
Reklama