Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Učiliště v Olomouci prohlubuje vztahy se švédskými partnery

Na studijní cestu odjíždí skupina zástupců učiliště v Olomouci. Již dříve strávili žáci ve Švédsku 3 týdny, vyplněné prací, sbíráním cenných zkušeností včetně zdokonalování se v anglickém jazyce.

Jako každý rok zahájili 1. září školy na všech stupních školní rok. Nejinak tomu bylo i na SOU, OU a U Rooseveltova v Olomouci. Zde však k organizaci nového školního roku bylo nutné ještě zařadit studijní stáže do partnerské odborné školy ve Švédsku.

Tento studijní pobyt bude dalším krokem ke vzájemné spolupráci mezi SOU, OU a U Rooseveltova a švédskou odbornou školou v Kungsbakce.

Vzájemná spolupráce se rozvíjí již od roku 2001. Tehdy se poprvé uskutečnila výměnná praxe našich žáků učebních oborů v počtu dvanácti žáků se dvěma pedagogickými pracovníky. Žáci se svými učiteli strávili ve Švédsku tři týdny, vyplněné prací, sbíráním cenných zkušeností včetně zdokonalování se v anglickém jazyce.

Projekt vzájemné výměny žáků byl velmi dobře zpracován a zrealizován ing. Jurečkou a byl vyhodnocen v celostátním programu těchto projektů ministerstvem školství jako jeden z nejlepších v republice.

V červnu 2004 učiliště v Olomouci navštívilo 12 žáků učebních oborů automechanik a autoelektrikář a spolu s pedagogickým doprovodem u nás strávili tři dny. Přitom navštívili provozní pracoviště našich žáků - autoservisy a měli možnost blíže se seznámit se systémem naší praktické i teoretické výuky. Velmi dobře také probíhá spolupráce se Švédskou hospodářskou komorou a vedením odborné školy s naší hospodářskou komorou a vedením našeho učiliště. Například formou pracovních návštěv obou stran, na kterých se projednávají formy práce a spolupráce.

Právě počátkem měsíce října bude za účinné podpory programu Leonardo da Vinci učiněn další významný krok vzájemné spolupráce. Ve dnech 3.-10. října odjíždí na studijní cestu zaměřenou na prohlubování spolupráce v systému výuky pětičlenná skupina zástupců našeho učiliště. V této skupině budou zastoupeny dva hlavní studijní směry a to automobilní a stavební. Vzhledem k tomu, že termín odjezdu se rychle blíží, vrcholí horečné přípravy na tuto cestu. Uzavírá se tak roční práce od vypracování a podání tohoto projektu pro program Leonardo da Vinci, schválení projektu a uvolnění finančních prostředků až po konkrétní přípravu studijních podkladů, programu pobytu, způsobu dopravy. Mezi oběma partnerskými školami probíhá čilá faxová a e-mailová komunikace, pomocí které se vše plánuje a řeší do posledního detailu.

Všichni jsou si velmi dobře vědomi, že právě dokonalá příprava všech materiálů a organizace pobytu se kladně odrazí v celkovém výsledku této cesty a přispěje tak významným podílem ke zlepšení vzájemné spolupráce.

To si přejí všichni účastníci studijního pobytu pod vedením hlavního organizačního managera ing. Aleše Jurečky a zástupce ředitele pro odborný výcvik pana Bedřicha Jordy.

 
 
Reklama