Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Plochu jižní fasády zakryjeme solárními panely a není třeba investovat do zateplení

Největší a nejmodernější sluneční ohřev vody v republice namontovali na střeše jízdárny v ÚSP v Ostravě-Muglinově.

V ČR dnes fungují desítky solárních panelů, všechny však jsou na samostatných nosných konstrukcích, nebo na střechách, přímo na fasádě domu zatím žádná.

Bronislav Hrabiš, konstruktér solárního zařízení uvedl pro ČT1: Využili jsme momentu, kdy se objekt komplexně zatepluje a určitou plochu, převážnou plochu jižní fasády zakryjeme těmito panely a není třeba investovat do toho zateplení.

22 kolektorů, každý o velikosti 4 x 2 metry váží 5 tun. Solární články využívající sluneční energii zabírají plochu 165 metrů čtverečných. Pro potřeby obyvatel stovky bytů domu s pečovatelskou službou budou vyhřívat teplou vodu proudící z vodovodních kohoutků. Její teplota závisí na intenzitě slunečního záření. I v zimě se solární články mnohdy dokáží zahřát až na 60 stupňů Celsia.

Instalace solárních článků přijde na 5 milionů Kč. Na nákladech se podílejí Státní fond životního prostředí, ostravský magistrát a obvodní radnice. Unikátní solární zařízení začne teplou užitkovou vodu dodávat do domu s pečovatelskou službou na přelomu října a listopadu.

 
 
Reklama