Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Potrubí potřebuje revize

V současné době neexistuje právní předpis, který by ukládal sankce za neprovedení revize na plynovém zařízení, na kterém podle platných předpisů provedena měla být.

Na dotazy týkající se revizí plynových přípojek a spotřebičů v bytech a domech odpovídal revizní technik plynových zařízení Miroslav Loup.

1. Kdo donutí majitele domu, aby měl rozvody v domě v pořádku?
J. K., Brno

Vlastník (resp. provozovatel) a uživatel připojeného odběrného plynového zařízení je povinen je udržovat ve stavu, který odpovídá příslušným technickým normám a právním předpisům na úseku bezpečnosti práce - TPG 704 01. Z toho je patrné, že vlastník a uživatel je povinen udržovat plynové rozvody a plynové spotřebiče ve stavu bezpečného provozu. Bohužel však chybějí " donucovací" nástroje (pokuty, kontroly), které by nutily majitele plynových zařízení tuto povinnost dodržovat.

2. Jakou zodpovědnost má realitní kancelář zprostředkovávající pronájem k plynovému vedení?
A. H., Blansko

Realitní kancelář, která zprostředkuje pronájem nemovitosti s instalovaným plynovým zařízením, nemá zodpovědnost za jeho stav. Povinnost udržovat plynové zařízení ve stavu bezpečného provozu má jeho vlastník a uživatel.

3. Který právní předpis ukládá provádět revize plynu a pro koho je závazný? Jaké jsou sankce za nesplnění?
P. F., Brno

Povinnost provádět revize plynových zařízení je dána vyhláškou Českého úřadu bezpečnosti práce č. 85/1978 o kontrolách, revizích a zkouškách plynových zařízení. Tato vyhláška se vztahuje na organizace, které vyrábějí, montují, provozují, opravují, udržují plynová zařízení nebo provádějí jejich revize. V současné době neexistuje právní předpis, který by ukládal sankce za neprovedení revize na plynovém zařízení, na kterém podle platných předpisů provedena měla být. Právní předpisy se omezují pouze na ukládání povinnosti takto činit a stanovování odpovědnosti za bezpečný a spolehlivý provoz plynového zařízení.

4. V jakém rozsahu mají být revize plynu prováděny? Společné prostory po plynoměr Jihomoravské plynárenské nebo i za plynoměrem až dovnitř bytu vč. spotřebičů?
V. K., Kuřim

Společné bytové prostory po plynoměry jsou ve vlastnictví bytového družstva či jiného subjektu (organizace), který má podle vyhl. č. 85/1978 Sb. povinnost provádět revize minimálně jedenkrát za tři roky. V případě plynového vedení do jednotlivých bytů se doporučuje provádět rovněž tyto revize, to však není nařízeno.

5. Proč vyžaduje Jihomoravská plynárenská revizi plynu pouze při připojení plynoměru, a pak už nikdy? Proč nepožaduje revize v nějakých pravidelných intervalech?
Z. M., Brno

Při vybudování nového plynovodního zařízení je povinností montážní organizace provést tlakovou zkoušku a výchozí revizní zprávu. Na jejím základě je možno požádat o vydání kolaudačního rozhodnutí. Po nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí se může plynové zařízení připojit pomocí plynoměru do plynovodní sítě. Tento postup slouží k ujištění plynáren, že plyn bude pouštěn do způsobilého plynovodního zařízení, které je schopno bezpečného a spolehlivého provozu. Od hlavního uzávěru plynu je plynovodní vedení zpravidla v majetku majitele objektu. Z tohoto důvodu vyhláška nevyžaduje žádné další revize plynového zařízení (v případě fyzických osob, v případě organizací platí vyhláška č. 85/1978 Sb.), jelikož podle TPG 704 01 je za bezpečný a spolehlivý provoz odpovědný vlastník či uživatel.

6. Byla by povinna plynárna přerušit dodávku plynu, pokud jí majitel domu předloží revizní zprávu poukazující na závady na plynovodu?
P. J., Tišnov

Povinností revizního technika při zjištění závady bránící bezpečnému a spolehlivému provozu plynovodu je toto zařízení odstavit do doby, než bude závada zcela odstraněna. Poté bude vyhotovena nová revizní zpráva. Revizní zpráva poukazující na závady bránící bezpečnému a spolehlivému provozu nemůže být vystavena.

7. Nemyslíte si, že i přes pečlivé revize nelze zabránit úniku plynu? Neměl někdo v případě Tržní 2 po zjištění koncentrace plynu nařídit odvětrání a případně evakuaci?
Z. K., Brno

I přes pečlivé revize nelze zcela zabránit případnému úniku plynu. K případu neštěstí na Tržní ulici se ale nebudu vyjadřovat, jelikož exploze plynu je v současné době stále ve fázi vyšetřování.

8. Bydlím v Dobrovského ulici v Brně. Bylo při stavbě tunelu pod touto ulicí pamatováno i na plynové rozvody? Nemůže znamenat ražení tunelů nějaké nebezpečí?
M. M., Brno

Před vydáním stavebního povolení ke stavbě tunelu se musí doložit vyjádření všech majitelů inženýrských sítí a poté se stanoví podmínky a postup při uskutečňování vlastní stavby.

 
 
Reklama