Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topenáři volají po mistrovských zkouškách

Topenáři volají po mistrovských zkouškách.

V Česku zatím nejsou zákonem stanoveny mistrovské zkoušky pro topenáře, což požaduje Cech topenářů a instalatérů ČR. Z toho vyplývá, že žádný náš řemeslník tohoto oboru nemůže sám v Evropě podnikat. Řešení má jediné, získat mistrovské zkoušky v některé ze zemí unie. Za ně zaplatí částku kolem 60 tisíc korun a navíc získání certifikátu trvá dva roky. Zaznělo to na Diskusním klubu o vytápění, který se uskutečnil v rámci odborného doprovodného programu veletrhu SHK Brno.

"Zákazník v zahraničí nebude riskovat, aby mu instaloval topení kdokoliv. Při špatné instalaci se totiž spotřebuje více topného média, což má negativní dopad na životní prostředí a na vyšší náklady na topení. Zařízení by mohlo dokonce vylétnout do povětří - musí být zachovány všechny bezpečnostní prvky," řekl Vladimír Valenta z Cechu topenářů a instalatérů ČR.

Cech je součástí hospodářské komory, přesto ani této instituci se zatím nepodařilo prosadit zákonem dané mistrovské zkoušky. Tím je postavení Cechu v Česku jiné, než mají tyto instituce v evropském společenství.

"Zatímco například v Německu či Itálii může odebrat firmě licenci za nesprávné chování k zákazníkovi, u nás tuto možnost nemá," poznamenal Valenta. Hlavním posláním Cechu je šířit osvětu ve vytápěních a instalacích topidel, vydávat publikace a organizovat odborná školení. "V současnosti máme problém dostat jeden den za rok řemeslníka na školení, zatímco v ostatních zemích Evropy je to povinností," konstatoval Valenta.

Na diskusním klubu o vytápění se hovořilo mj. též o úsporách při montáži kondenzačních kotlů. V ČR existuje řada dobrých producentů tohoto zařízení. Pokud si je zákazník pořídí, může ročně ušetřit patnáct až pětadvacet procent spotřeby plynu. V některých případech, pokud byla stará technika ve špatném stavu - měla zhoršenou účinnost - dokonce padesát procent. Pravda je, že každý kondenzační kotel proti klasickému stojí o padesát až osmdesát procent více. Lidé by měli zdarma požadovat od projektanta ekonomický rozbor a znát návratnost nového zařízení. Ta se pohybuje do pěti let, naopak špatná nad deset let. Člověk by se měl při koupi kotle poradit s několika montážními firmami a po uvážení zvolit vhodné řešení.

 
 
Reklama