Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Závěrečná zpráva veletrhu FOR ARCH 2003

V oficiální závěrečné zprávě veletrhu FOR ARCH 2003 jsou uvedeny údaje o návštěvnosti, obsazení ploch, počtu vystavovatelů i doprovodných programech a soutěžích.

Záštita: Hospodářská komora hl. m. Prahy, Hospodářská komora ČR, UICB a CIB
Hlavní mediální partneři: Stavitel, Stavební listy, www.eStav.cz, deník Právo, Dům a bydlení, www.seznam
Zahraniční firmy:87
Zúčastněné země:15
Výstavní čistá plocha:22 800
Platících návštěvníků:103 913
Počet vystavovatelů:1013

České stavebnictví v současnosti prochází obdobím růstu a zájem o tento obor potvrzuje i 14. ročník Mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, který skončil v sobotu 27. září v Pražském veletržním areálu v Letňanech. Své špičkové výrobky a technologie přijelo do Letňan představit více jak tisíc firem z ČR a 15 zemí celého světa. Expozice obsadily sedm výstavních hal a pro dobrou orientaci byly členěny do tématických celků. Branami výstavního areálu prošlo již víc jak 103 000 návštěvníků. Zejména první den, který byl určen odborníkům. Veletrh navštívili zástupci České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT), Český svaz stavebních inženýrů (ČSSI), Česká komora architektů (ČKA), Obec architektů (OA), Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS), Hospodářská komora (HK ČR), MPO ČR a tisíce inženýrů, projektantů, architektů i podnikatelů.

Letošní ročník veletrhu FOR ARCH potvrdil, že svou vysokou úrovní expozic a účastí přesahující tisíc vystavovatelů na cca 50 000 m2 hrubé výstavní plochy si upevňuje pozici nejvýznamnějšího a nejprestižnějšího stavebního veletrhu v Čechách. O tom svědčí i 87 novinek a další desítky prezentací v Salónu inovací a investic - shodně potvrzující vzrůstající úroveň veletrhu. Skutečnost, že krytá výstavní plocha byla zcela vyprodána a nebylo možno umístit další zájemce o velké expozice, by mohla být prvním signálem překonání několikaleté stagnace výstavnictví v Evropě. Velmi pozitivní bylo i hodnocení z řad veletržní konkurence. Zároveň i některé významné expozice hodnotili kladně vzrůstající úroveň areálu, který jim dokáže nabídnout daleko lepší komfort než na svém počátku. Podrobný průzkum názoru vystavovatelů však budeme znát s jistým časovým odstupem.

Letošní největší novinkou veletrhu byly dvě samostatné satelitní výstavy. První z nich nesla název "Salon inovací a investic" a byla prostorem, v němž zástupci univerzit, vědeckých ústavů, ale i komerční sféry prezentovali výsledky své vědeckovýzkumné a inovační práce. Druhá satelitní výstava se jmenovala "Inteligentní dům a telekomunikace" a je v ČR prvním projektem, který odborné veřejnosti přibližuje novinky a trendy při projektování a výstavbě nových budov, či modernizaci starší zástavby s využitím systémové techniky a informačních technologií.

DOPROVODNÉ PROGRAMY
Významnou součástí veletrhu byly odborné doprovodné programy, reagující na nadcházející vstup českého stavebnictví na evropský trh. K nejvýznamnějším patřila konference České stavební normy při vstupu do Evropské unie, připravená ve spolupráci s Českým normalizačním ústavem. Mnoho aktuálních úkolů naznačil i seminář Bytové domy v podmínkách EU, určený pro majitele bytových domů.

Dalším významným doprovodným programem bylo celodenní Fórum krajů, měst a obcí pod záštitou ministra MMR Pavla Němce. V jeho rámci proběhly např. přednášky CITY marketing - revitalizace měst a sídel a vícezdrojové financování s přihlédnutím k možnostem čerpání fondů Evropské unie, nebo Možnost propagace krajů doma i v zahraničí v rámci Evropské unie, přednáška Investiční příležitosti, Průmyslové zóny, blok Regenerace historických center, či seminář Stavebnictví a finance v komunální sféře, který pojednával o zkušenostech krajů, měst, obcí s financováním projektů a vícezdrojovém financování.

Ambiciózní téma si vybrala odborná konference "Architektonické proměny centra Prahy na přelomu tisíciletí". Záměrem bylo přispět k určení směru dalšího rozvoje historického centra hlavního města, v němž se střetávají zájmy památkářů a globálních investorů. Konference "Energetika a stavebnictví" představila nové koncepce energetické koncepce ČR do roku 2030 a soustředila pozornost na možnosti nízkoenergetického stavění v nových energetických mantinelech.

Možnost výměny zkušeností se zahraničními vystavovateli přinesly tzv. Prezentační dny. Prezentace Německo - české obchodní komory byla zaměřena mj. na poznatky s regenerací panelové zástavby. Francouzsko - česká hospodářská komora připravila seminář o průhlednosti zadávání veřejných zakázek. Hovořilo se také o možnostech spolupráce a pracovních příležitostech ve Francii.

SOUTĚŽE
Tradiční součástí veletrhu byl prestižní 11. ročník soutěže STAVBA ROKU - nejlepší stavební realizace, bez rozlišení kategorií dle finančního objemu nebo druhu staveb. Letos bylo přihlášeno celkem 55 staveb a 15 z nich porota nominovala do finálového kola. Titul Stavba roku získalo pět vítězných děl s označením Stavba roku bez rozlišení pořadí.

Další významnou událostí letošního FOR ARCH bylo vyhlášení výsledků soutěže o nejlepší výrobek, technologii (exponát) veletrhu FOR ARCH 2003. Do soutěže bylo přihlášeno 19 firem s 28 exponáty. Hlavní cenu GRAND PRIX získalo pět exponátů a firem bez určení pořadí.

O příjemné překvapení se letos postaral druhý ročník doprovodné soutěže karikaturistů FOR pro FOR. Celkem se sešlo 455 kreseb na téma "Dům plný štěstí", které poslalo do Prahy 166 kreslířů z 32 zemí celého světa. Kolekce nejlepších děl mohli návštěvníci shlédnout přímo na výstavišti.

Součástí veletrhu byl také 7. ročník Soutěže učňů stavebních oborů. Soutěž se uskutečnila během prvních tří veletržních dnů a vystřídalo se v ní 76 soutěžících ze 32 českých, slovenských a německých škol, které si vybojovaly postup v regionálních kolech.


Účastníci vernisáže 23.9. - 16.30 hod:
Ing. Miloslava Veselá - předsedkyně představenstva a gen. ředitelka ABF, a.s.
PhDr. Jan Novotný - člen představenstva a ředitele veletržní správy ABF, a.s.
Mgr. Petr Hulínský - náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR
JUDr. Jan Wagner - ředitel Státního fondu rozvoje bydlení
Dr. Ing. Jaromír Drábek - prezident HK ČR
Ing. Miroslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví
Doc. Miloslav Pavlík předseda ČSSI
Ing. Václav Mach předseda ČKAIT

Kontakt:
ABF, a.s.
Mimoňská 645
190 00 Praha 9
tel.: 222 891 111, 222 891 160
fax: 222 891 197, 222 891 199
e-mail: info@abf.cz
www: www.abf.cz

 
 
Reklama