Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sněmovna podpořila novelu zpřesňující zdanění nemovitých věcí

Sněmovna podpořila novelu zákona o dani z nemovitých věcí, která zpřesňuje znění zákona v souvislosti s novým občanským zákoníkem.

Upřesňuje například vymezení předmětu daně z pozemků a předmětu daně ze staveb a jednotek. V souvislosti s tím zavádí nový pojem zdanitelná jednotka. Tou se bude pro účely zákona rozumět dokončená nebo užívaná bytová jednotka.

Omezuje se také osvobození od daně u pozemků ve vlastnictví státu, krajů nebo obcí. Dani nebudou podléhat pouze ty pozemky, u nichž nebylo zřízeno právo stavby. Nově se vymezuje, co je to stavební pozemek. Stavebním pozemkem bude pozemek, na němž není zdanitelná stavba, ale který je určený k zastavění.

Zdanění spoluvlastnických podílů na pozemcích u jednotek v budovách, které nejsou bytovými domy, bude i nadále podléhat režimu zdanění v rámci daně z pozemků. Podle vlády se to týká asi 57.000 zdanitelných jednotek. Od daně z budov i pozemků jsou podle zákona osvobozeny například pozemky a budovy ve vlastnictví státu nebo ve vlastnictví obcí, pokud leží v jejich katastru. Stejně tak jsou osvobozeny budovy a související pozemky u církví nebo škol.

 
 
Reklama