Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní vídeňská čtvrť zahájí testy dynamických tarifů elektřiny

Obyvatelé vídeňské čtvrti Seestadt Aspern začali pomocí aplikace kontrolovat a ovládat spotřebu elektřiny ve vlastních domácnostech. Obyvatelé získají lepší přehled o energetických systémech a badatelé poznatky o chování uživatelů. V Aspernu navíc budou testovat i tarify s variabilními cenami elektrické energie.

Do výzkumného projektu v moderní vídeňské čtvrti Seestadt Aspern jsou zapojeny tři budovy: obytný dům, škola a studentská kolej. Celkem 111 domácností si pomocí mobilní aplikace může zobrazit informace o energetické spotřebě jednotlivých domácích přístrojů nebo topení. V aplikaci lze zároveň nastavit i vytvářet profily ovlivňující spotřebu, například pro pracovní dny, víkendy nebo domácí párty. Jednotliví obyvatelé, kteří se na projektu podílí, jsou podle technických znalostí či zájmu rozřazeni do čtyř skupin.

Foto: Aspern Seestadt © Christian Jobst / PID
Foto: Aspern Seestadt © Christian Jobst / PID

Projekt organizuje výzkumná společnost Aspern Smart City Research, společná organizace firmy Siemens a města Vídně. Agentura v první řadě zkoumá, jakým způsobem aplikace ovlivňuje přístup obyvatel ke spotřebě energií a surovin. V následujících měsících však zahájí i testování dynamických tarifů elektřiny. Odběr by tak mimo špičku, například v ranních či nočních hodninách mohl být výhodnější. V rámci testování spotřebitelského chování budou dvakrát týdně vymezeny i předem oznámené krátké časové úseky, tzv. "Critical Prize Events" během nichž bude proud buď velmi levný nebo velmi drahý. Výzkum se tedy zaměřuje na fungování smart city i dynamické obchodní modely v energetice.

Moderní čtvrť Seestadt Aspern

Seestadt Aspern, kde výzkum probíhá, je právě vznikající čtvrtí na východě rakouské metropole, dvacet minut jízdy metrem z centra města. V jednom z největších evropských městských rozvojových projektů současnosti vzniká za využití nejnovějších technologií, inovativních řešení i moderních architektonických trendů bydlení a pracovní místa pro více než 20 000 obyvatel.

 
 
Reklama