Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

innogy nabízí komplexní pomoc při získání kotlíkových dotací

Žadatelům o dotace mezi povinnými doklady nejčastěji chybí doklad o kontrole technického stavu a provozu stávajícího kotle na pevná paliva.


© brozova - Fotolia.com

Každá desátá žádost o tzv. kotlíkové dotace v minulosti neuspěla kvůli formálním nedostatkům. Mnoho lidí má problém zorientovat se v podmínkách stanovených příslušnými krajskými úřady. Právě jim nabízí pomoc innogy, která jen v posledním roce a půl připravovala více než 1000 žádostí. Odborníci z energetické firmy při zpracování podkladů pro nadcházející výzvu nejčastěji naráží na chybějící doklad o kontrole technického stavu a provozu kotle na pevná paliva, který žadatelé v současnosti používají.

Po podání elektronické žádosti musí každý žadatel do 10 pracovních dnů dodat na krajský úřad žádost s přílohami také v písemné podobě. „Málokdo si ale uvědomuje, jak málo času to je pro zpracování všeho potřebného. Pro žadatele z některých krajů, jako je například Karlovarský nebo Moravskoslezský, je de facto 5 minut po dvanácté, protože příjem žádostí se spustí už ve středu 30. srpna, respektive v úterý 5. září,“ říká Martin Chalupský, tiskový mluvčí skupiny innogy v ČR, a dodává: „Stačí, když žadatel nedodrží byť jen jednu z podmínek a už nemá na poskytnutí dotace nárok. Máme řadu zkušeností, díky kterým můžeme nabídnout skutečně odbornou pomoc při přípravě a podání žádosti na příslušném krajském úřadu. Doposud jsme dokázali všechny žádosti zájemců o dotaci zpracovat včas a správně.“

Častým nedostatkem a chybou v žádostech je podle specialistů z innogy také skutečnost, že nemovitost není v katastru vedena jako „rodinný dům“, „objekt k bydlení“ nebo „bytový dům“, v němž jsou maximálně tři bytové jednotky a má nejvýše dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží a podkroví. Další je nesplnění požadavku na to, aby objekt byl z větší části vytápěn kotlem na pevná paliva s ručním přikládáním. Ten musí být po udělení dotace ekologicky zlikvidován, nelze jej tedy ponechat ani jako doplňkový zdroj vytápění. Totéž platí pro krby nebo krbová kamna.

„Za zákazníka vyřídíme celou kotlíkovou dotaci. Počínaje pořízením fotodokumentace stávajícího kotle na pevná paliva přes přípravu a podání žádosti o dotaci, realizaci výměny tepelného zdroje až po závěrečné vyúčtování. Potřebujeme pouze nezbytně nutnou součinnost při kompletaci závěrečných dokladů pro vyúčtování. V současnosti evidujeme stovky žádostí a větší část máme už připravenou pro podání,“ vypočítává Radek Starý, manažer programu Kotel s dotací.

Nabídka od innogy je připravena formou balíčku, který zahrnuje vyřízení žádosti přes dodávku vybraného kotle i zemního plynu až k pomoci s financováním. Zákazník si tak objednává vše na klíč, případně využije jen některé služby. Na co lze získat dotaci:

  • tepelný zdroj včetně nákladů na jeho instalaci
  • nová otopná soustava
  • rekonstrukce otopné soustavy včetně nezbytné regulace a měření
  • úpravy spalinových cest
  • projektová dokumentace
 
 
Reklama