Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hlasové výstražné zařízení E100 společnosti Siemens vyhovuje i připravovaným normám

V případě požáru je ze všeho nejdůležitější rychlá a dobře organizovaná evakuace. Normativní požadavky kladené na používané výstražné systémy jsou proto mimořádně významné. Hlasové výstražné zařízení E100 z produkce společnosti Siemens zcela odpovídá současným i připravovaným normám a zároveň – díky použití komponent s malou spotřebou energie – nabízí velké možnosti úspor.

Rychle a organizovaně provedená evakuace budovy může v případě nouze zachránit lidské životy. Výsledky šetření ukazují, že řada lidí na obvykle používané výstražné prostředky, jako jsou houkačky a sirény, nereaguje správně. Mnozí se domnívají, že jde o zkoušku nebo falešný poplach, jiní jednoduše nevědí, co mají v takovém případě dělat. Hlasové výstražné zařízení E100 společnosti Siemens tuto skutečnost zohledňuje - v případě nouze poskytuje jednoznačné zprávy a otevřenou řečí dává jasné instrukce, podle nichž lze ihned jednat.

Úspory díky malé spotřebě energie

Nová sestava hlasového výstražného zařízení E100 s označením MP 2.1 obsahuje velmi výkonné a současně úsporné komponenty, jež umožňují dosáhnout snížení pořizovacích nákladů až o 30 %. Díky použití zesilovačů třídy D s nejvyšší účinností a napájecích zdrojů s velkým výkonem stačí k pokrytí daného objektu menší počet modulů i ústředen. Odpadá také vnější nouzové napájení pomocí zdroje UPS (Uninterruptible Power Supply).

Systém E100 lze dokonale přizpůsobit jakýmkoliv stavebně technickým i bezpečnostním požadavkům. Decentralizovaná struktura systému je zárukou vysokého stupně pohotovosti při nižších pořizovacích i provozních nákladech. Díky modulárnímu uspořádání a schopnosti pracovat v síti lze systém E100 nejen jednoduše začlenit do systému pro detekci požáru, ale také snadno rozšířit stávající zařízení. Z jednotek systému E100 je možné vytvářet sestavy různé velikosti - od samostatných jednotek až po rozlehlé sítě obsahující až 32 ústředen (s maximálně 24 zesilovači a 10 mikrofonními pulty v každé z nich), bohatý sortiment reproduktorů a různé příslušenství podle výběru.

Orientace na připravované normy

Systém E100 již dnes odpovídá požadavkům náročných evropských norem EN 54-4 a EN 54-16. První z norem, která vstoupila v platnost v roce 2009, stanovuje požadavky na napájecí zdroje u systémů pro detekci požáru, a to včetně nouzových zvukových systémů. Vedle toho budou muset všechna hlasová výstražná zařízení instalovaná v Evropě počínaje rokem 2011 vyhovět normě EN 54-16. Tato nová norma stanovuje závazné požadavky, zkušební postupy a význačné technické vlastnosti týkající se ústředen hlasových výstražných zařízení používaných ve spojení se systémy pro detekci požáru. Vzhledem k tomu, že systém E100 již uvedeným normám vyhovuje, nabízí nejen vysokou úroveň bezpečnosti, ale i dlouhodobou ochranu vynaložených investic.

Hlasové výstražné zařízení E100 společnosti Siemens pracuje spolehlivě v mnoha známých budovách. Mezi impozantní stavby, v nichž systém E100 v případě nouze zajišťuje evakuaci, jsou např. budovy Canary Wharf v Londýně, ústředí společnosti Daimler ve Stuttgartu-Untertürkheimu, Disney Land v Hong Kongu, řetězce NH Hotels v Amsterodamu, Rotterdamu, Utrechtu a Woerdenu, TAT Towers v Istanbulu či fakultní nemocnice v Düsseldorfu.

Kontakt:
Michal Roubíček
Tel.: +420 233 033 632
e-mail: michal.roubicek@siemens.com


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...