Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Denní zprávy z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2009 - středa 25. 11.

Zveme Vás na druhý den veletrhu Aquatherm. Dnes budou předány Zlaté medaile za nejlepší exponáty a pokračuje konference TZB 2009 na téma Možnosti úspor teplé vody v bytových domech a Facility management a úspory nejen energie.

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2009

středa 25.11.2009



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala 4, stánek č. 449, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

10.30 - 12.30 - Předání Zlatých medailí (Sál č. 1, foyer)
11.00 - 14.15 - KONFERENCE TZB 2009: Možnosti úspor teplé vody v bytových domech (Hala 2D)
13.00 - 16.00 - Seminář pro odbornou veřejnost: Potřebné informace o programu Zelená úsporám pro dodavatele a odborníky (Sál č. 1, foyer)
13.00 - 15.00 - Seminář: Technické požadavky programu Zelená úsporám (Sál č. 2, foyer)
14.30 - 16.50 - KONFERENCE TZB 2009: Facility management a úspory nejen energie (Hala 2D)


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

z oboru VYTÁPĚNÍ
SOLÁRNÍ OHŘEV TV V BYTOVÝCH DOMECH

Trochu opomíjenou oblastí pro efektivní využití termických solárních systémů jsou bytové domy, či komplexy bytových domů s jednou centrální kotelnou. Vždyť více než 40% obyvatel naší republiky žije právě v objektech s více bytovými jednotkami. Spotřeba teplé vody v těchto objektech není rozhodně zanedbatelná a náklady na její přípravu ještě méně, protože se v mnoha případech jedná o velmi zanedbané systémy pracující s velkými tepelnými ztrátami hlavně v distribuční cestě od výměníkové stanice, či výtopny ke konečnému spotřebiteli a tedy s nízkou účinností vedoucí k vysoké ceně právě pro koncového zákazníka. Zvyšující se ceny energií však již dnes začínají vést k rostoucí poptávce po úsporách energie na přípravu teplé vody právě v těchto objektech.

Aby mohlo být navrženo kolektorové pole optimální velikosti, je nutné znát konkrétní údaje o spotřebě teplé vody v objektu (důležité pro návrh solárního systému), případně i spotřebě energie, které je nutná pro její ohřev, pokud je příprava TV realizována přímo v objektu (důležité pro kalkulaci úspor solárního systému). Pro optimalizaci výpočtu je výhodné znát spotřebu TV v jednotlivých měsících, protože mnohdy existují větší rozdíly ve spotřebě TV mezi jednotlivými měsíci - hlavně mezi letním a zimním obdobím. Nejdůležitější údaj je denní spotřeba TV v objektu, podle které se velikost solárního systému navrhuje. Tento údaj však není vždy k dispozici, ale lze ho stanovit výpočtem, podle spotřeby TV za 1 měsíc, nebo pokud ani tento údaj není k dispozici, lze denní spotřebu TV stanovit na základě počtu osob trvale žijících v objektu a průměrné spotřeby TV na 1 osobu a den.

Nejdůležitějším parametrem pro investora a jeho rozhodnutí je samozřejmě výsledek v podobě vyčíslení celkových investičních nákladů a vyčíslení nákladů provozních, popř. úspor oproti stávajícímu systému přípravy teplé vody.

S rostoucími cenami energií se snižuje i návratnost investic do solárních systémů pro bytové domy. Bytovým družstvům a společenstvím vlastníků, které zateplením fasády objektu a výměnou oken vyřešily vysoké náklady na vytápění, se tak otvírá reálná možnost dalších úspor na provozu objektu a další snížení závislosti na rostoucích cenách energií. Teplá voda dnes již nepatří ke komfortu, nýbrž ke standardu našich domácností a její příprava by měla být jednoznačně efektivní, levná a ekologická. Solární systémy jedinečně snoubí všechny tyto požadavky a stále více se ukazuje, že mají velkou šanci se v budoucnu stát nedílnou součástí všech systémů pro přípravu TV.

z oboru VĚTRÁNÍ A KLIMATIZACE
VĚTRÁNÍ A RADON

Radon jakožto plyn má přirozenou schopnost unikat z prostředí s vyšší hustotou (geologické podloží, půda) do vnitřního prostředí budov. Někdy stačí i malá netěsnost v provedené izolaci, kterou proniká nahromaděný plyn. Jako nejúčinnější protiradonové opatření se ukazuje dostatečné větrání.

Nápravná pasivní opatření u starších objektů vychází z možnosti utěsnit všechny netěsnosti v konstrukci přilehlé podloží. Je nutné soustředit se i na netěsnosti kolem prostupů inženýrských sítí. V omezené míře je možné provést pasivní opatření aplikací protiradonových folií. Tato opatření však nejsou všespasitelná a jejich nevhodná aplikace může vést i k opačnému efektu, tedy ke zhoršení nebo k přestěhování radonové zátěže do jiných prostor objektu.

Dá se říci, že nejvhodnějším způsobem, jak se vypořádat s problémem radonu, je využít větrání objektu ve vyšší intenzitě než je obvyklá. To se dá změnit užívacími návyky bydlících. Vhodnější je ovšem větrat objekt řízeně. Řízené větrání dává dobrý předpoklad k odvedení škodlivin mimo objekt a tím pádem ke snížení koncentrací radonu. Větrání musí být velmi pečlivě navrženo se zohledněním následujících aspektů jednotlivých:

  • Přirozené větrání. Pokud se změní návyky uživatelů, je možné docílit zlepšení, psychologicky je ale velmi těžké docílit u návyku větrat řádně hlavně během mrazivých dnů. Pokud se tak děje, je tato činnost spojena se zvýšenými tepelnými ztrátami oknem.
  • Je naprosto nevhodné používat podtlakové větrání. Vytvoření podtlaku umožní nasávat větší množství radonu z podloží.
  • Řízené přetlakové větrání. Z hlediska odvedení radonu je takový způsob vhodný. Zvýšení intenzity větrání je provázeno vyšší energetickou náročností v zimních měsících na pokrytí tepelných ztrát.
  • Řízené větrání s rekuperací tepla. Umožňuje řádné provětrání objektu. Devizou je snížení nebo popřípadě eliminování tepelných ztrát větráním.

Výhodou větrání s rekuperací tepla je to, že skutečně řeší problém bez ohledu na to, čím je způsoben. Navíc větrání řeší i odvod jiných škodlivin, které se tvoří ve vnitřním prostředí (pachy, kouř, těkavé látky z textilu, barev a nábytku.)

Po instalaci rekuperační jednotky je vhodné provést kontrolní měření, které prokáže rozsah omezení radonové zátěže. Na základě takového měření je možné upravit intenzitu větrání. Kontrolní měření se provádí alespoň krátkodobé (týdenní), nejlépe v podobném ročním čase jako měření původní. Optimální je však provádět měření půlroční pro letní a zimní sezonu. Takové měření se provádí pomocí speciálních absorpčních tablet, které se vkládají do vzduchovodů. Po půl roce se vyjmou a vyhodnotí se externě v laboratoři.

z oboru STAVBA A ENERGIE
PROBLEMATIKA KVALITY DŘEVOSTAVEB

V současné době dochází k pozvolnému nárůstu dřevěné výstavby. Pro výslednou kvalitní dřevostavbu musí být komplexně zpracována projektová dokumentace tak, aby jejím předmětem nebylo jen získání stavebního povolení a vyprojektována výrobní dokumentace pro dřevěnou konstrukci, ale také řešení celkové koncepce domu s konstrukčně výrobním návrhem. Kvalitní projekt musí být řešen jako "dokumentace pro provedení stavby" s důrazem na zvláštnosti dřevostaveb, zejména s ohledem na řešení difuze vodních par a vlhkosti dřeva v konstrukcích. Neméně důležitá je také výroba dřevostavby, vyžadující dobrou komplexní, nikoliv náhodnou dílčí výrobní přípravu, s požadavky na kontrolu kvality provedení jednotlivých konstrukcí a následně její provedení s prokazatelnou kontrolou stavbyvedoucím.

Hlavní roli hraje investor zastoupený technickým dozorem. Jeho úloha začíná při kontrole a odsouhlasení dokumentace pro provedení stavby a výrobní dokumentace, kdy si vytváří přípravu pro kontrolní prohlídky stavby a vyhledává kritická místa - zejména ta, která nejsou řešena v dokumentaci, a požaduje po projektantovi jejich dopracování. Zpracování kvalitní projektové dokumentace dřevostavby začíná architektonickou studií domu zohledňující již zvláštnosti konstrukčního uspořádání dřevěné budovy s řešení obalových plášťů.

Vlastní dokumentace pro provedení stavby musí obsahovat:

  • návrh obalových plášťů budovy,
  • návrh vnitřních nosných konstrukcí,
  • návrh konstrukčního uspořádání nosné konstrukce v návaznosti na řešení obalových plášťů a vnitřních konstrukcí - zejména s ohledem na umístění případné parozábrany a vyloučení difuzních mostů.

Projektová dokumentace pro provedení stavby by měla obsahovat zejména:

  • Stanovení přesnosti spodní stavby včetně přípustné rozměrové tolerance a způsob její měření a kontroly.
  • Ve stavebních výkresech a ve statické části v půdorysech, řezech a detailech průběh vrstev, zejména parozábrany, ve skladebné tloušťce navrhovaného konstrukčního materiálu (prostorové řešení).
  • Technologický postup montáže zejména vzájemně propojovaných konstrukcí.
  • Požadavky na kvalitu materiálu (dřevěné konstrukce, izolační materiály), způsob a přesnost spojování včetně tolerancí a kontroly.
  • U zvlášť namáhaných částí a špatně dodatečně kontrolovatelných (například lepené spoje prováděné na stavbě) požadavek na protokolární kontrolu stavbyvedoucím každého prvku nebo spoje, doplněné fotodokumentací a následně překontrolováno technickým dozorem.
  • Propracování detailů konstrukčních systémů v měřítku 1:5 až 1:2.
  • Pro návrh a kontrolu pak využít normové základny, případně stanovit vlastní parametry a způsob jejich měření a kontroly.

Pro kvalitní provedení je nezbytné:

  • Důsledná příprava stavby.
  • Odborné vedení stavby a kontrola a přejímka od materiálu až po postupně prováděné konstrukce.
  • Průběžná kontrola technického dozoru investora

Pro kvalitní užívání dřevostavby je nezbytné vypracovat s projektantem a dodavatelem:

  • Návod na nekonfliktní zařizování a užívání domu.
  • Návod na udržovací práce a údržbu domu.

z oboru OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
FOTOVOLTAIKA

Největší téma letošního roku v oboru obnovitelných zdrojů je zcela jednoznačně boom fotovoltaických elektráren. V důsledku neočekávané kombinace okolností se investice do fotovoltaiky staly natolik výnosnými, že prudce narostl zájem o investice do tohoto oboru. Negativní stránkou současného vývoje je závist, kterou výhodné podmínky ve fotovoltaice vyvolaly. Zájem o obor přitáhl spekulanty i do oblasti fotovoltaických konferencí a seminářů, které dnes pořádají i subjekty, jejichž činnost s fotovoltaikou vůbec nesouvisí.

V průběhu několika posledních let ceny panelů na světových trzích mírně rostly nebo stagnovaly. V důsledku toho investičních náklady celých elektráren klesaly jen velmi pomalu. Byl sice očekáván pokles cen panelů v souvislosti s vybudováním nových výrobních kapacit solárního křemíku, nicméně skutečný pokles byl vlivem krize výrazně hlubší. Za první tři čtvrtletí letošního roku se ceny panelů na světových trzích propadly o více než 20 %.

K tomu v České republice přistupuje nestabilní vývoj kurzu koruny. Zatímco v únoru kurz přesáhl 28 Kč/€ (v extrému dokonce 29 Kč/€), v současnosti se pohybuje mírně nad 25 Kč/€. Ceny panelů v České republice klesly až o 40 %. Náklady kolísají tak výrazně, že zatímco v únoru byly investice do fotovoltaiky na hranici rentability, v současnosti je možno najít projekty, které by i při snížení výkupní ceny o 20 % zůstaly rentabilní.

Je však nutno upozornit, že ceny nosných konstrukcí a ostatních elektrických komponent klesaly výrazně pomaleji, zatímco mzdové náklady a náklady na financování dokonce vzrostly. Pokles investičních nákladů celých elektráren je přesto výrazný, zdaleka však neodpovídá poklesu cen panelů.

Nemožnost rozlišit mezi spekulativními rezervacemi výkonové kapacity a skutečnými projekty vede k obavám o stabilitu distribuční soustavy. Se spekulativními investicemi se však potýkají i investoři, kteří mají prostředky pro výstavbu elektráren. Často se potýkají s volbou koupit předražený projekt s rezervovanou kapacitou nebo nestavět. Horší však je, že rezervované kapacity blokují rozvoj ostatních obnovitelných zdrojů.

z oboru VODA A KANALIZACE
REGENERERACE BYTOVÝCH DOMŮ

Portál TZB-info byla listopadu 2009 generálním partnerem konference v Hradci Králové, kde více než 430 účastníků diskutovalo o problematice regenererace bytových domů postavených panelovou i tradiční technologií.

Prolínaly se zde informace k dotačním titulům Zelená úsporám i Nový panel. Jak řekl JUDr. Jan Wagner, ředitel Státního fondu rozvoje bydlení, "..program Panel je jeden z nejdůležitějších a nejúspěšnějších podpůrných programů v oblasti bytové politiky. Jestliže v první etapě šlo především o kvantitativní růst, dnes vstupujeme do druhé etapy, v níž jde především o kvalitu. Chceme zvýšit standard bydlení a vést investory k dosažení maximálních úspor u co největšího počtu objektů."

Zateplování je součástí rekonstrukce, zároveň je však třeba provést další zásahy vedoucí k dalším úsporám energií jednak na vytápění domu, ale také k úsporám dalších energií. Je třeba posuzovat investiční náklady opatření v kontextu očekávaných úspor. Návratnost investice je důležitou charakteristikou. Můžete využít například Finanční kalkulátor pro hodnocení ekonomické efektivnosti investic na www.tzb-info.cz.

Opatření pro úspory studené a teplé vody a pro snížení energetické náročnosti přípravy teplé vody jsou jedny s nejrychlejší návratností. Nejjednodušší a všeobecně známé jsou postupy úspor vody v koncových bodech - využití pákových, lépe termostatických baterií, spořičů vody na WC, vyšší podíl krátkého sprchování oproti koupání ...

Zásahy do vnitřního vodovodu s cílem získání úspor je problematika poměrně složitá především počáteční fázi pro projektanta. Nejčastěji chybí data o skutečné spotřebě TV v bytovém domě, není dokumentován skutečný stav provedení potrubních tras a chování uživatelů má velký vliv na celkový výsledek. Předpokladem dobrého výsledku je zkušenost projektanta, protože normy v tomto případě neobsahují podrobné údaje pro návrh připravy teplé vody. V rámci opatření pro snížení energetické náročnosti přípravy TV bude třeba zdokonalit izolace potrubí, armatur a zařízení, optimalizovat potrubní trasy, proudění v potrubí a velikost a typ zdroje teplé vody.

Provozovatelé budov si však musí uvědomit, že na výsledné výši úspor po rekonstrukci vnitřního vodovodu má významný vliv pravidelná údržba.


Pozvánka na zítřek

11.00 - 14.00 - KONFERENCE TZB 2009: Rozúčtování nákladů na vytápění (Hala 2D)
13.00 - 16.20 - Odborný seminář s Kulatým stolem: Systém managementu hospodaření s energiemi EN 16001 (Sál č. 1, foyer)
14.00 - 16.30 - KONFERENCE TZB 2009: Novinky ve využití tepelných čerpadel (Hala 2D)
17.00 - 18.00 - Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže žáků SOŠ a SOU oboru instalatér (Sál č. 1, foyer)

 
 
Reklama