Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Denní zprávy z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2009 - úterý 24. 11.

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2009

úterý 24.11.2009



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala 4, stánek č. 449, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

10.30 - 12.30 - Zahájení veletrhu (Sál č. 1, foyer)
11.00 - 16.20 - KONFERENCE TZB 2009: Den pro dotace (Hala 2D)


Den pro dotace

Již tradičně je TZB-info spolupořadatelem Konference TZB 2009 - oficiálního doprovodného programu veletrhu Aqua-therm Praha. Dovolujeme si Vás pozvat na Den pro dotace. Mottem programu jsou podrobnosti a úskalí technických řešení optimalizace systému TZB v rámci aktuálních dotačních titulů. Přednášky budou z části reagovat na problematiku z nové on-line poradny na TZB-info a budou doplněny možností individuální konzultace s odborníky.

Účast na semináři přislíbili přední experti v oboru technických zařízení budov z Fakulty strojní v Praze, z Asociace pro využití tepelných čerpadel a energetičtí experti ze společností poskytujících služby a poradenství v oblasti energetického hodnocení budov.

Vstup je volný, těšíme se na Vás. (24. 11. 2009, 11.00 - 16.00 hodin, hala 2D)


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

z oboru VYTÁPĚNÍ
ZDROJE NA BIOMASU

Biomasa (nejčastěji ve formě dřevní štěpky) se ve velkém spaluje v klasických elektrárnách ve fluidních kotlích s cirkulací spalin spolu s energetickým uhlím. Pro průmyslové aplikace nebo systémy centrálního zásobování teplem se používají kotle nad 100 kW spalující také dřevní štěpku nebo balíky slámy. Často jsou vybaveny automatickým přikládáním paliva a dokáží spalovat i méně kvalitní a vlhčí biomasu. Někdy tato zařízení využívají kombinovanou výrobu tepla a elektřiny (kogenerace).

Kotle pro rodinné domky pracují obvykle tak, že se palivo nejprve zplyňuje a teprve potom se plyn spaluje. Takový systém umožňuje velmi dobrou regulaci srovnatelnou s plynovými kotli. Kotle spalují nejčastěji polenové dříví či pilinové brikety, někdy v kombinaci s dřevní štěpkou nebo dřevním odpadem. V poslední době si získávají oblibu lisované pilinové pelety, které umožňují bezobslužný provoz kotle a komfortní dopravu a skladování.

Jako bilogické palivo je normou definována dřevní hmota ve formě kulatiny, štěpků, pilin a výlisků, tj. briket a pelet. Výhřevnost jednotlivých forem je závislá především na vlhkosti w (procentuální hmotnostní podíl vody v surovině), která se pohybuje se v rozmezí 7 až 19 MJ/kg. Jehličnaté dřevo má vyšší výhřevnost, ovšem nižší hustotu. Podíl popelovin je v rozmezí 0,5 až 3 % a je závislý především na podílu kůry v palivu. Vyšší podíl kůry = více popelovin.

Automatické kotle představují nejnovější technologie spalování. Díky zásobníkům paliva o velkých objemech a automatickému doplňování paliva umožňují několikadenní bezobslužný provoz. Jsou převážně ocelové s nuceným i přirozeným odtahem spalin. Určeny jsou pro drobný dřevní odpad ve formě pilin a štěpky a pro pelety. Existuje mnoho konstrukčních řešení dopravy paliva, hořáků i kotlových těles. Vedle různého komfortu, jako je elektrické zapalování a automatické odpopelňování, se vyznačují také různými cenami a různými požadavky na kvalitu paliva. Je nutné proto zvolit vhodné řešení pro dané podmínky i možnosti investora. Ceny automatických kotlů jsou dvojnásobné až trojnásobné oproti obyčejným litinovým a ocelovým kotlům, jejich reálná účinnost však v celém režimu spalování u většiny výrobků přesahuje 80 %. Navíc možnost několikadenního nepřetržitého provozu podstatně zvyšuje tepelnou pohodu ve vytápěném objektu, který není vystaven periodickému ohřívání a opětovnému vychládání. Emisně několikanásobně podkračují limity pro kotle třídy 3.

Velikost kotelny je do značné míry odvislá od zvolené technologie spalování i způsobu řešení skladového hospodářství. Kotle s ručním přikládáním paliva vyžadují větší manipulační prostor pro přikládání a čištění. Běžné dřevo má až 5x více popelovin než pelety. Pokud je dřevo skladováno mimo budovu, ve které je kotelna, mělo by v samotné kotelně být počítáno s uskladněním paliva v bezpečné vzdálenosti od kotle alespoň na denní provoz. Naopak v případě instalace peletového kotle, s průběžným doplňováním paliva několikametrovým šnekovým či pneumatickým dopravníkem, jsou prostorové nároky na samotnou kotelnu minimalizovány. Minimální vzdálenosti pro obsluhu, včetně vzdáleností od materiálů různé hořlavosti dle ČSN 73 0823, udávají výrobci kotlů v průvodní technické dokumentaci.

z oboru VĚTRÁNÍ A KLIMATIZACE
VĚTRÁNÍ PO VÝMĚNĚ OKEN

Z řady revitalizačních opatření má na obytné prostředí vliv především výměna oken a zateplení fasád. A nutno dodat, že vliv negativní - pokud přitom investor nezajistí koordinaci se specialisty TZB, vzduchotechniky.

Nová okna s vícestupňovým těsněním po obvodu a zateplení obvodových stěn v podstatě vyloučí přirozenou výměnu vzduchu infiltrací. Užití oken s možností částečného odklopení větracího křídla, tedy oken s mikroventilací sice umožňuje zvýšit infiltraci vzduchu, ale za cenu snížení akustického útlumu. U oken s mikroventilací je třeba také včas zjistit a zkušebním protokolem autorizované zkušebny doložit vhodnost výše (množství) vzduchové průchodnosti za jednotku času vzhledem k přiměřené výši tlakové diference pro toto množství vzduchu pro potřeby bytového větrání. Ukazuje se, že tyto vzduchové objemy jsou pro správnou funkci odvětrávacího zařízení nedostatečné.

Následkem omezeného větrání je zvýšení vlhkosti vzduchu a ve spojení se stavebně fyzikálními slabými místy (tepelné mosty) dochází v otopném období rychle ke kondenzaci vody na těchto slabých místech. Zřetelné následky jsou potom plochy napadené černou plísní. Ty se nejčastěji vyskytují v ložnicích, dětských pokojích a kuchyních. Vnitřní koupelny s nedostatečným větráním jsou napadeny téměř vždy. Nejvíce jsou napadeny rohy a stěny, zejména za závěsy, nábytkem přistaveným k obvodovým stěnám apod. Jsou to většinou místa, která nejsou větrána normální cirkulací vzduchu a nejsou dostatečně zahřívána. Čím vyšší je v normálně vytápěném bytě vlhkost vzduchu a čím nižší je teplota vnitřního povrchu stěn, tím více rosné vody vzniká. Černá plíseň je jednoznačný indikátor rosné vody, a tedy vysoké vlhkosti vzduchu.

Inteligentním způsobem větrání je základní větrání závislé na vlhkosti vzduchu v prostoru. Moderní čidla a mikroelektrotechnika toto beze zbytku umožňují. Systém větrá s mimořádnou úsporou energie. Na druhé straně čidlo registruje jakékoli zvýšení vlhkosti vzduchu v prostoru. V takovém případě zvyšuje počet otáček ventilátoru tak dlouho, dokud není obnoven požadovaný stav. Protože senzory neustále sledují skutečnou vlhkost vzduchu, větrá se skutečně pouze natolik, jak je to v daném okamžiku nezbytně nutné. To opět napomáhá úsporám energie pro vytápění. Při důsledné aplikaci této techniky v normálně používaném bytě může být uspořeno až 50 % větracího tepla. Ventilátory musí přitom vyhovovat i požadavkům na hlučnost - při základním stupni nesmí v době nočního klidu (tj. 22.00 - 6.00 hod.) vyvolat v obytných místnostech hodnotu vyšší než 30 dB(A).

Větrání bytů je oblast, ve které se sice pracuje s malými objemy vzduchu, ale výsledek je uživateli velmi citlivě registrován. Nejen při návrhu úprav větracího systému, ale pro celý záměr regenerace panelových bytových domů by měla platit zásada, že regenerace je připravována a prováděna v úrovni nejnovějších poznatků techniky a technologických procesů, např. použitím větracího zařízení, které zaručuje stálé základní větrání. To zabraňuje vzniku škod z vlhkosti, zajišťuje hygienicky bezvadné vzduchové poměry a spoří energii.

z oboru STAVBA A ENERGIE
SPRÁVNÉ ZATEPLENÍ A PROGRAM ZELENÁ ÚSPORÁM

Rostoucí zájem o zateplování velmi často končí výběrem firmy s nízkou cenou za materiál a montáž. Analýzy vyskytujících se vad by měly investory varovat.

Z hlediska fyzikálního účinku a realizace lze aplikovat kontaktní (lepené) zateplovaní systémy, nekontaktní (odvětrané) zateplovaní systémy a tepelněizolační omítky. Nejrozšířenější jsou kontaktní zateplovaní systémy, jejichž předností bývá maximální využití vlastností izolační hmoty, jednoduchost, silikátový vzhled s volitelnou strukturou, neomezenou barevnost, bezespárovost a další přednosti. Používají se pro tepelnou izolaci rodinných domů, bytových a občanských staveb, včetně panelových budov.

Vzhledem k požadované funkčnosti a životnosti je třeba respektovat především tyto zásady:

  1. Zpracování stavebně-energetického auditu. Provést posouzení stávajícího technického stavu budovy ze stavebního hlediska a najít kompromis mezi minimalizací tepelných ztrát a cenou zateplení.
  2. Vypracování projektu firmou s potřebnou znalostí problematiky. Projektant by měl respektovat výsledky energetického auditu a řešit i další věci (např. úpravu dilatačních spár, zakončení atik, lodžií, balkonů, parapetů, řešení nového oplechování a jeho napojení na zateplené ostění výplňových otvorů apod.), posoudit kvalitu podkladu, na který má být navržený systém připevněn, vzít v úvahu charakter terénu ovlivňující trvalou vlhkost zateplovacího systému a tím i jeho životnost, zohlednit nadmořskou výšku objektu a jeho orientaci ke světovým stranám, zejména fasády s převládajícími větry atd.
  3. Výběr vhodného dodavatele systému. Je třeba upozornit na to, že samotný certifikát nezaručuje dostatečnou životnost systému - předepsané zkoušky pro vydání certifikátu slouží především k ověření bezpečnosti systému. Pouze minimum výrobců zajišťuje prostřednictvím odborných akreditovaných pracovišť (VŠ, státní zkušebny) náročné zkoušky jednotlivých částí i systému jako celku.
  4. Výběr montážní firmy. Montážní firma by měla být řádně vyškolena výrobcem systému. Často znehodnocují zateplovací systém tím, že nedodržují technologii nebo provádí montáž za nepříznivých povětrnostních podmínek. Většině těchto nedostatků lze zabránit důsledným technickým dozorem a důrazem na provádění mezioperačních kontrol.
  5. Průběžná kontrola prováděné montáže. Jestliže si investor není schopen zabezpečit technický dozor, měly by požádat specializovanou firmu, popř. u menších staveb alespoň odborníka vyškoleného u výrobce systému.

Převážná většina vad je zapříčiněna:

  1. nekvalitním nebo zcela chybějícím projektem,
  2. nevyhovujícím podkladem,
  3. nepříznivými povětrnostními podmínkami při montáži,
  4. nesprávnou technologií montáže apod.

Nesprávná technologie montáže se nejčastěji projevuje:

  • ve špatném usazení zakládací (soklové) lišty,
  • v nedodržení technologických přestávek mezi lepením a vrtáním otvorů pro hmoždinky,
  • v lepení desek na střih (ne na vazbu)
  • ve vzniku spár mezi deskami izolantu o šířce až několika milimetrů, které jsou následně zaplňované stěrkovou hmotou místo polyuretanovou pěnou,
  • v nesprávném lepení izolantu,
  • v nevybroušení izolantu do roviny,
  • v provádění jednotlivých operací při nadměrně nízkých nebo naopak vysokých teplotách nebo vysoké vlhkosti,
  • v nesprávném uložení tkaniny v armovací vrstvě a v nedostatečné tloušťce této vrstvy. Na základě vyhodnocení laboratorních zkoušek je možno konstatovat, že při tloušťce armovací vrstvy menší než 2 mm vzniká reálné nebezpečí, že kontaktní zateplovací systém nebude vykazovat dostatečnou přídržnost k tepelnému izolantu.

Při použití kontaktního zateplovacího systému bez sanačních omítek vznikají nejčastěji tyto závady:

  1. na povrchu zdiva krystalizují soli, které narušují vrstvu lepicí malty,
  2. odpařovací zóna v případě propustného systému zasahuje zdivo, které je krystalizací solí nadále narušováno,
  3. dochází k postupnému ukládání solí do tepelného izolantu a tím ke zvyšování jeho tepelné vodivosti a v důsledku toho i ke snižování tepelněizolační schopnosti.

Nutno dodat, že celou řadu výše uvedených závad lze odstranit pečlivým prováděním mezioperačních kontrol. A právě zde by se měla uplatnit i činnost technických dozorů.

z oboru OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
NEJEFEKTIVNĚJŠÍ JSOU ÚSPORY

Ministerstvo životního prostředí připravilo dokument Politika ochrany klimatu (POK). Jedním z cílů POK je vyhodnocení potenciálu a nákladů na různá opatření směřující ke snížení emisí CO2. Z rozboru vyplývá, že zcela nejefektivnější jsou úspory energie, které jsou na rozdíl od výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie ekonomicky návratné bez jakékoli podpory.

Ve výsledku jsou náklady na snížení emisí CO2 za celý životní cyklus úsporných opatření obvykle záporné. Důvodů, proč není potenciál úspor využit v plné míře, je více. Jedním z hlavních je investiční náročnost úsporných opatření. Dalším je jistá zaslepenost některých investorů, kteří raději realizují opatření, na něž mohou získat dotaci, přestože celkový výnos je nižší.

Nejznámějším příkladem jsou kompaktní zářivky ve srovnání s klasickými žárovkami. Výhodnost zářivek z hlediska spotřeby energie za dobu života je natolik přesvědčivá, že prodej žárovek bude v nejbližších letech zcela ukončen. Již od září roku 2009 lze uvádět na trh pouze žárovky s čirou baňkou o příkonu do 75 W. Matné žárovky je z důvodu nižší účinnosti zakázáno uvádět na trh již od letošního roku. Postupně budou odstraňovány z trhu i čiré žárovky menších výkonů, až v roce 2012 bude jejich prodej zcela ukončen.

Prodej reflektorových žárovek není v současnosti omezován. V prvním čtvrtletí roku 2010 bude vypracována nová směrnice pro směrované osvětlení, která určí zda, a jakým způsobem budou reflektorové žárovky staženy z trhu. Současné omezení se netýká rovněž halogenových žárovek. Pokud se však nezvýší jejich účinnost, nebudou moci být po roce 2016 uváděny na trh.

Po roce 2016 budou moci být na trh uváděny pouze světelné zdroje v nejvyšších kategoriích účinnosti. Jedná se (v pořadí klesající účinnosti) o lineární zářivky, kompaktní zářivky a LED diody. Prozatím je účinnost LED diod nižší než účinnost zářivek, vývoj je však velmi intenzivní a zvyšuje se jak účinnost přeměny elektřiny na světlo tak kvalita světla. Podobně jako u zářivek existuje kromě základní řady 8XX s nižší kvalitou světla i řada 9XX, která poskytuje velmi kvalitní světlo při mírně nižší účinnosti, lze očekávat, že v případě LED zdrojů se vyvinou obdobné dvě základní linie. Již v současnosti jsou však LED z hlediska účinnosti zcela bez konkurence v oblasti výkonů řádově do jednotek wattů.

z oboru VODA A KANALIZACE

Předpokladem pro efektivní využití solárních kolektorů na přípravu teplé vody je v první řadě úprava vnitřního vodovodu.

Vnitřní vodovody jsou v současné podobě nástrojem pro plýtvání vody a není rozumné toto plýtvání pokrývat výkonem nově pořizovaných solárních kolektorů, byť s dotační podporou.

Před návrhem solárních kolektorů je třeba:

  • provést individuální měření spotřeby a jejího průběhu
  • získat data o skutečné spotřebě TV v bytovém domě
  • aplikovat úsporné armatury a koncové prvky (baterie)
  • využít krátké a izolované rozvody vedené uvnitř objektu, odpojit všechny málo používané nebo nepoužívané větve.

Zcela zásadní význam má kvalitní projekční návrh a praktické zkušenosti projektanta. Je nutné splnit požadavky na hygienu teplé a studené vody, zabezpečit hydraulické vyvážení systému a fungující cirkulaci. Po uvedení do provozu je třeba počítat s pravidelnou kontrolou a údržbou systému, což jsou sice požadavky relevantní i u všech stávajících systémů vnitřního vodovodu, ale běžná praxe je jiná. Proto je údržba zdůrazňována alespoň u systémů nových, je třeba počítat s finančními prostředky i personálním zajištěním.

Podmínky programu Zelená úsporám jsou v Evropě unikátní.

Termické solární systémy k přípravě teplé vody a přitápění jsou uvedeny v oblasti C: Využití obnovitelných zdrojů energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Podoblast C.3.: instalace solárně-termických kolektorů.

Dotační podpora pro solární systémy na bytové domy v oblasti C je dána fixní částkou:

25 000 Kč na bytovou jednotku - ohřev vody
35 000 Kč na bytovou jednotku - ohřev vody a vytápění

Dotační podpora na projektovou dokumentaci a energetické hodnocení je dána fixní částkou:

15 000 Kč na celý bytový dům - energetické hodnocení
15 000 Kč na celý bytový dům - projektová dokumentace

Další informace k tomuto tématu lze získat na Konferenci TZB 2009 - oficiálním doprovodném programu veletrhu Aqua-therm Praha v úterý (Den pro dotace, pořádá TZB-info) nebo ve středu v bloku Teplá voda v energetickém hodnocení budov. Vstup na konferenci je volný.


Pozvánka na zítřek

10.30 - 12.30 - Předání Zlatých medailí (Sál č. 1, foyer)
11.00 - 14.15 - KONFERENCE TZB 2009: Možnosti úspor teplé vody v bytových domech (Hala 2D)
13.00 - 16.00 - Seminář pro odbornou veřejnost: Potřebné informace o programu Zelená úsporám pro dodavatele a odborníky (Sál č. 1, foyer)
13.00 - 15.00 - Seminář: Technické požadavky programu Zelená úsporám (Sál č. 2, foyer)
14.30 - 16.50 - KONFERENCE TZB 2009: Facility management a úspory nejen energie (Hala 2D)

 
 
Reklama