Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Představení kapilárního systému Infraclima® na semináři v technologickém centru AV ČR

V Technologickém centru AV ČR se konal seminář, jehož cílem bylo rozpoutat diskusi k použití kapilárního systému pro dosažení tepelné pohody v objektu a ukázat výhody, např. minimální provozní náklady, které tento systém pro objekt přináší.

I. Technologické centrum AV ČR a projekt Enterprise Europeetwork

Enterprise Europe Network je celoevropská síť komplexních integrovaných služeb pro podporu rozvoje inovačního potenciálu a konkurenceschopnosti především malých a středních podniků. Síť působí ve více než 40 zemích, kde poskytuje téměř 600 partnerských organizací na místní úrovni. U nás 10 partnerů pokrývá celou ČR a Technologické centrum AV ČR je koordinátorem tohoto konsorcia partnerů.

Mezi poskytované služby patří:

  • Poradenství pro podnikatele (informace o jednotném evropském trhu, poradenství v oblasti evropské legislativy, informace o podmínkách podnikání v rámci Evropy, zajištění zpětné vazby mezi podniky v EU a Evropskou komisí)
  • Inovace a technologický transfer (asistence při transferu technologií, komercializaci výsledků výzkumu a vývoje a realizaci inovačních záměrů podniku, využívání databáze technologických nabídek a poptávek, služby v oblasti inovačních aktivit, konzultace v otázkách ochrany duševního vlastnictví)
  • 7. rámcový program pro malé a střední podniky (podpora účasti malých a středních podniků v 7.RP, pomoc při identifikaci témat a vyhledávání partnerů, informace o výzvách v jednotlivých oborech, projektové poradenství)

II. Kapilární systém Infraclima®

Seminář pro projektanty, který se zde konal 20. 10. 2009 v TC AV ČR by se asi nejspíše zařadil z výše uvedeného mezi realizace inovačních záměrů podniku, neboť majitel společnosti Infraclima, p. M. Rybář hned při představení systému řekl myšlenky, které odborná veřejnost určitě podrobí diskusi. Ta ostatně byla i cílem setkání. Následující řádky přibližují některé teze se semináře:

  1. Jak bylo na semináři p. Rybářem řečeno, kapilární systém Infraclima® pro zajištění optimálního vnitřního mikroklimatu v budovách je schopen uspořit 93 - 95 % z energie spotřebovávané pro vytápění a chlazení budov. Myšlenkou kapilárního systému je udržování celoročně stálého mikroklimatu v budově, s teplotou cca o 1/3 nižší než je teplota lidského těla. S ohledem na teplotu lidského těla je tedy třeba celoroční ochlazování. Vytápění je přežitek. Proč by mělo být člověku teplo? Cílem je, aby mu nebyla zima, cílem je tepelná pohoda, aby se cítil dobře.
  2. Na semináři bylo prezentováno několik realizací a jejich výsledky. Pro středně velký rodinný domek se jedná o investici cca 650.000,-Kč při následných provozních nákladech 1-2.000,-Kč/rok. Právě nízké provozní náklady byly opakovaně zdůrazněny jako jedna z rozhodujících výhod systému. Jako postačující energetický zdroj byly prezentovány solární kolektory (stačí 85W/m2). Systém může být doplněn tepelným čerpadlem, které rovněž vykazuje výrazné úspory proti běžným zvyklostem.
  3. Doporučené ukládání kapilárních rohoží je do 3 cm vnitřní izolace, která je "přesunuta" z vnější izolace. Systém tedy předpokládá vnitřní izolaci, v místech vedení přívodního a vratného potrubí je drážka vyplněna tepelněizolační maltou. Lze použít polystyren, minerální izolace, zmiňována byla i například realizace ve stavbách ze slámy.
  4. Při použití systému Infraclima® do všech konstrukcí (podlaha, stěny, strop) nedochází k proudění vzduchu a je třeba zpochybnit výpočet tepelných ztrát, který pro tuto aplikaci nefunguje.
  5. Vzhledem k zanedbatelným nákladům za energie při provozu domu je třeba tuto technologii z pohledu uživatele domu položit na roveň pasivním domům, a to i z pohledu dotačních titulů.
  6. Kapilární rohož je tvořena potrubím pro přívodní a vratnou vodu, kapilárami s roztečnými příčkami a sítí, na kterou se rovnou omítá. Před vlastní pokládkou rohoží se na stěny místnosti umístí nejprve tepelná izolace. Rohože se rozmístí na stěny dle plánu pokládky a připevní se ke stěně (izolaci). Ačkoliv následují další kroky jako polyfuzní svařování rohoží a tlaková zkouška, p. Rybář řadí montáž kapilár spíše k profesi zedníka. Pro topenáře by zůstal úkol připojení zdroje tepla a chladu. Po tlakové zkoušce totiž přijde nanášení omítky (zpravidla 10 mm).

Příklady výhod systému, které jsou neoddiskutovatelné:

  • Nízká stavební výška konstrukce s kapilárním systémem (3 cm izolace + 0,8-1cm omítka) umožňuje široké využití pro novostavby i rekonstrukce budov.
  • Sálavý způsob chlazení je výhodný i z hygienických hledisek, neboť ho neprovázejí nežádoucí účinky, jakými jsou hluk nebo případný průvan.
  • Objemový průtok vzduchu paralelně pracujícího vzduchotechnického zařízení pak muže být redukován pouze na potřebnou minimální dávku čerstvého vzduchu, případně lze větrat pouze přirozeným způsobem - okny.
  • Naměřené vertikální rozložení teplot vzduchu v prostoru s kapilárními rohožemi vykazuje během celého roku prakticky optimální teplotní profil v místnosti, což způsobuje velká teplosměnná plocha systému. To bylo ověřeno i měřením, které prováděla Strojní fakulta ČVUT v reálném objektu již v roce 2006.

III. Z diskuse na semináři:

  1. Jaké je riziko zanesení kapilár? M. Rybář: "Žádné. Používá se nerez výměník a bronzové čerpadlo, vše ostatní je z plastu."
  2. Je možné řešit tímto systémem i multifunkční objekty, které mají místnosti s rozdílnými teplotními nároky? M. Rybář: "Ano, ale je otázka, zda takové místnost vůbec existují, zda je požadavek na různou teplotu správný."
  3. Je tento systém vhodný i pro lehké stavby, sendvičové stavby, dřevostavby? M.Rybář: "Ano, je. Naopak akumulace snižuje úspory"
  4. Nehrozí riziko tepelných mostů nebo nějakých problémů v místě ztenčení izolace (drážky pro přívodní a vratné potrubí)? M. Rybář: "Ne."
  5. Pokud jsou kapiláry umístěné ve stěnách, jaké je nebezpečí mechanického poškození, např. provrtání apod.? M. Rybář: "Není problém. Měli jsme několik systémů na identifikaci místa kapilár (infrafolie, zviditelnění kapilár při souběžném zvýšení teploty vody a zvlhčení zdi), ale v praxi to probíhá tak, že se oškrabe min. tloušťka omítky, a tak se místo ověří. Kapiláry jsou od sebe vzdáleny 3 cm. Dojde-li k poškození, jedná se o malé množství vody a poškozenou kapiláru lze jednoduše zatavit (zapalovač, žehlička). Vzhledem k husté síti kapilár nemá jedna nefunkční žádný vliv.
 
 
Reklama