Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Denní zprávy z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2008 - sobota 29.11.2008

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2008

sobota 29.11.2008



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala 4, stánek č. 310, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

10.45 - 13.00 - Konference TZB-2008: Vytápění a zateplování rodinných domů, výstavba nízkoenergetických a pasivních domů - MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ (hala 7)
13.00 - 14.30 - Konference TZB-2008: Vytápění a zateplování rodinných domů, výstavba nízkoenergetických a pasivních domů - MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ (hala 7)


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

z oboru VYTÁPĚNÍ
KOTLE NA BIOMASU

Spalování dřeva, především kusového, má dlouholetou tradici zvláště ve venkovských kotelnách. S nárůstem cen fosilních paliv a energií koncem minulého století začal výrazný nárůst zájmu o obnovitelné zdroje. U biomasy se vedle tradičního využívání kusového dřeva stále více využívá dřevní odpad ve formě pilin a štěpky a novým fenoménem v této oblasti jsou pak pelety. Právě díky peletám se v oblasti konstrukce kotlů pro malé domovní kotelny stále více prosazují nové technologie s účinností spalování nad hranicí 85 % a s komfortem obsluhy, který umožňuje i zde v maximální míře automatizaci celého procesu vytápění.

Pro plánování skladového hospodářství obecně platí, že by měla být minimalizována potřeba doplňování paliva v průběhu topné sezóny, kdy jsou ceny paliv nejvyšší. Prostor pro skladování by tak měl být v maximální možné míře schopen pokrýt roční spotřebu paliva. Výjimkou jsou piliny a štěpka s vlhkostí nad 25 %. Pokud není zajištěno intenzivní větrání, začíná toto palivo po určité době degradovat a plesnivět. Vedle snižování výhřevnosti to přináší i zdravotní nebezpečí od spor a plísní a také možnost samovznícení. Proto se nemají skladovat v obytných prostorech, kde je kotelna přímo v domku. Nedoporučuje se předzásobení delší než na dva měsíce. U kotelen menších výkonů jsou pro náročnost na skladovací prostory a manipulaci s palivem používány piliny a štěpka především pro vytápění dílen a provozoven, ve kterých tyto dřevní odpady vznikají.

z oboru VODA A KANALIZACE
PROBLEMATIKA DEŠŤOVÉ VODY

Problematika dešťové vody je dynamicky se rozvíjející oblastí, změnami prochází jak legislativa, tak nabídka materiálů a technických řešení.

Akumulace dešťové vody je v souvislosti s bytovou výstavbou trendem z ekonomických důvodů. Rostoucí ceny vodného a stočného motivují stavebníky k investicím s neustále se zkracující návratností. Dešťová voda má totiž v domácnosti široké možnosti uplatnění - od zalévání zahrady přes splachování toalet až po praní prádla.

Zřejmě nejlepšího poměru objem / pořizovací náklady dosahují monolitické plastové nádrže. Jejich nákupní cena je sice vyšší, než je tomu u svařovaných, avšak odpadá betonáž, s ní související armování, bednění, doprava materiálu a související práce. Vlastní instalace je otázkou řádově hodin, nádrž po zasypání dokonce snese pojezd osobním autem.

Vodní zákon pamatuje na řešení akumulace a využití dešťové vody v § 6 odst. 2, podle kterého se v těchto případech jedná o obecné nakládání s povrchovými vodami bez nutnosti povolení vodoprávním úřadem.

Jiným řešením je vsakování.

Pro vsakování je třeba vodoprávního povolení, protože se jedná o nakládání s podzemními vodami (umělé obohacování podzemních zdrojů vod povrchovou vodou). V případě jednotlivých rodinných domů ale existuje výjimka. "Zasakování srážkových vod se střech a zpevněných ploch u jednotlivých rodinných domů je nakládáním s vodami podle vodního zákona (§ 2 odst. 9 vodního zákona). K takovému nakládání s povrchovými vodami není třeba povolení vodoprávního úřadu. Jednoduchá zařízení nejsou vodními díly podle § 55 vodního zákona. Výjimka neplatí, jde-li o jiné vody odtékající z obytných, zemědělských a jiných staveb a mohou ohrozit jakost povrchových nebo podzemních vod - vody odpadní.

Zákony, předpisy i odborné články jsou na www.tzb-info.cz v části Likvidace odpadních vod.

z oboru STAVBA A ENERGIE
VLIV ARCHITEKTURY Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE

Architekt se v současnosti stává klíčovou osobou, která má vliv na budoucí spotřebu energie v budově. Vhodný tvar budovy, vhodná orientace místností s určitým účelem na správné světové strany, správné velikosti oken a druh zasklení, použití aktivní i pasivní stínící techniky, vhodná volba systémů větrání (optimalizace prostoru a trasy pro vzduchotechnické rozvody) a optimalizace plánovaného provozu má významný vliv na energetickou náročnost. Především architekti pasivních domů musí umět využívat tepelných zisků, protože ty jsou v podstatě hlavním otopným zdrojem. To platí i o oknech, která v případě správné orientace mohou přinést větší tepelné zisky než jsou jejich ztráty.

Důležitá je i volba stavebních konstrukcí, nejedná se pouze o tepelně-izolační vlastnosti, ale i o akumulační schopnost. Ta je schopna vyrovnávat teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, snižuje nebo nuluje energetické nároky na klimatizaci. Zkouší se i nové materiály, které jsou schopny akumulovat i do poměrně malých objemů.

Volba materiálu má vliv i na vlhkost v interiéru, nemusí se zrovna jednat o pro někoho poměrně "alternativní" hliněnou omítku, ale třeba použití vápenopískových tvárnic je tradiční efektivní technologie a má na akumulaci vlhkosti příznivý efekt. Stavební materiály mají také velmi rozdílné energetické nároky na jejich výrobu a dopravu (vypalování, tavení, těžba), proto by měli být preferovány materiály alespoň částečně obnovitelné a z místních zdrojů.

 
 
Reklama