Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Denní zprávy z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2008 - pátek 28.11.2008

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2008

pátek 28.11.2008



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala 4, stánek č. 310, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

10.30 - 14.10 - Konference TZB-2008: Klimatizace a větrání (hala 7)
14.30 - 16.30 - Konference TZB-2008: Provozování systémů TZB v budovách (hala 7)


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

z oboru VYTÁPĚNÍ
REGULACE

Základním opatřením k zajištění hospodárné dodávky tepla pro vytápění staveb je dokonalý technický stav kotelen a úpraven parametrů a jejich vybavení odpovídající regulací. U rozsáhlejších objektů, které jsou navíc ještě vhodně orientovány vzhledem ke světovým stranám s rozdílným osluněním jednotlivých fasád, je nanejvýš vhodné uplatnění zónové regulace, která přesněji postihuje rozdílnou potřebu tepla.

V objektech lze obecně uplatnit různou regulaci. Regulovat lze, podle:

  1. Výstupní teploty vody ze zdroje tepla.
  2. Vnitřní teploty vzduchu, a to
    1. přímo, kdy je regulován přímo zdroj tepla
    2. nepřímo, kdy je regulována vstupní teplota vody do otopné soustavy (např. směšováním) a zdroj tepla je regulován samostatně
    3. místně, kdy je regulován výkon jednotlivých otopných těles a zdroj tepla je regulován opět samostatně.
  3. Venkovní teploty vzduchu - ekvitermně, resp. podle venkovních klimatických podmínek, a to opět
    1. přímo, kdy je regulován přímo zdroj tepla
    2. nepřímo, kdy je regulována vstupní teplota vody proudící do soustavy. Zdroj tepla je regulován samostatně
  4. Zátěže či zátěží. Tato regulace je přímá a hovoříme zde již o využívání fuzzy logiky.

Při použití regulátorů, které regulují teplotu otopné vody v závislosti na venkovní teplotě vzduchu, tedy při použití ekvitermní regulace, dosahujeme úspor tepla vzhledem k původní spotřebě podle druhu objektu 10 až 25 %. Jestliže doplníme tento druh regulace o tzv. zónovou regulaci, úspory tepla se ještě zvýší a dosáhnou hodnot 15 až 30 %.

z oboru VODA A KANALIZACE

Jestliže v západních zemích Evropské unie kontroluje dodavatel vody projekty a provedené vnitřní vodovody, potom v ČR se dodavatel vody zajímá pouze o projekt a provedení vodovodní přípojky. Nedostatky nejsou často vůbec zjištěny, protože v ČR není téměř žádná odborná kontrola vnitřních vodovodů. A přitom se jedná o naše zdraví. Častým nedostatkem je slepé, od ostatního rozvodu neoddělené potrubí se stagnující vodou, nesprávně dimenzovaná a nevyregulovaná cirkulace teplé vody, žádné nebo nedostatečné zabezpečení výtokových armatur, a zejména technologických zařízení proti zpětnému průtoku znečištěné vody.

Uveďme jen některé z nejdůležitějších atributů správné praxe:

  • Z doby odpouštění vychladlé teplé vody vychází objem potrubí bez cirkulace 3 l (zpravidla připojovací a podlažní rozvodné potrubí), jako prevence před nárůstem Legionelly. Obecně platí, že objem potrubí, kde může voda po určitou dobu stagnovat, má být co nejmenší, což má být zajištěno optimálním návrhem tras a světlostí trubek.
  • Potrubí bez cirkulace, kde voda po určitou dobu stagnuje, by neměla být tepelně izolována, což má zabezpečit rychlý pokles teploty stagnující vody a krátkou dobu, kdy má voda teplotu 25 až 50 °C vhodnou pro množení bakterií Legionella. Případná tepelná izolace má u takových potrubí mít pouze nejmenší tloušťku potřebnou pro umožnění tepelné roztažnosti trubek pod omítkou.
  • Potrubí teplé vody s cirkulací je nutné vždy tepelně izolovat, aby byl splněn požadavek rozdílu teplot mezi výstupem teplé vody z ohřívače a vstupem cirkulačního potrubí do ohřívače max. 5 K.
  • Potrubí studené vody je nutné vždy tepelně izolovat proti nežádoucímu oteplování vody.
  • Tepelnou izolací se opatřují trubky i tvarovky.
  • Stagnace vody způsobuje zhoršení její jakosti a představuje tedy hygienické riziko v rozvodech pitné vody. Proto je třeba oddělení potrubí, ze kterého není alespoň jednou týdně odebírána voda (např. potrubí požárního vodovodu), ochrannou jednotkou.
  • Ochrana proti zpětnému průtoku se provádí ochrannou jednotkou, což je armatura nebo zařízení zabraňující zpětnému průtoku. Druh ochranné jednotky se volí podle třídy tekutiny, která by prostřednictvím připojené výtokové armatury nebo zařízení mohla přijít do styku s pitnou vodou ve vnitřním vodovodu.

Více informací k této problematice je na TZB-info v části Potrubní trasy vodovod.

z oboru STAVBA A ENERGIE
NOVÉ POŽADAVKY A NOVÉ MATERIÁLY PRO OTVOROVÉ VÝPLNĚ

Na otvorové výplně jsou v ČR kladeny jedny z nejpřísnějších požadavků na světě, přísnější než např. v sousedním Německu. Je připravována nová ČSN 74 6076 Okna a dveře - Použití ve stavebnictví - Část 1: Technické požadavky, Část:2 Požadavky na zabudování, která zásadním způsobem zpřesní montáž oken a dveří do budov. Další zpřesnění požadavků přináší Směrnice evropského parlamentu a rady číslo 2002/91 ES a její prováděcí vyhláška č. 148/2007 Sb., O energetické náročnosti budov. Na trhu se letos objevil nový druh okenních rámů z kompozitních materiálů), které do značné míry odstraňují negativní vlastnosti stávajících plastových oken jako např. dostatečná pevnost bez nutnosti kovových výztuh zhoršujících tepelně izolační vlastnosti, nebo snížení tepelné roztažnosti okenních rámů, což umožní větší rozměry okenních ploch. Na okna a především dveře se také vztahují i požární předpisy, takže splnění doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla U v případě vchodových dveří, když je zároveň požadavek na nehořlavost dveří, může být pro projektanta docela problém.


Pozvánka na zítřek

10.45 - 13.00 - Konference TZB-2008: Vytápění a zateplování rodinných domů, výstavba nízkoenergetických a pasivních domů - MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ (hala 7)
13.00 - 14.30 - Konference TZB-2008: Vytápění a zateplování rodinných domů, výstavba nízkoenergetických a pasivních domů - MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ (hala 7)

 
 
Reklama