Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Denní zprávy z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2008 - čtvrtek 27.11.2008

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2008

čtvrtek 27.11.2008



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala 4, stánek č. 310, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

11.00 - 12.40 - Konference TZB-2008: Výpočetní nástroje nejen pro stanovení energetické náročnosti budov (hala 7)
12.40 - 16.40 - Konference TZB-2008: Nové trendy v energeticky úsporných technologiích (hala 7)


Výsledky soutěže o nejlepší exponát veletrhu Aqua-therm Praha 2008

Zlatou medaili za nejlepší exponát veletrhu získali IVAR CS spol. s r.o. za UNIMIX - kompaktní rozdělovací sestavu pro podlahové vytápění s integrovaným třícestným směšovacím ventilem a možností ekvitermního řízení výkonu, SYSTHERM s.r.o. za Soustavu vytápění bytových objektů s možností individuální regulace, měření, řízení a DAIKIN AIRCONDITIONING CENTRAL EUROPE - CZECH REPUBLIC spol. s r.o. za RTSYQ10P - venkovní VRV jednotku v provedení tepelné čerpadlo.

Dále bylo uděleno šest Čestných uznání a jedno Zvláštní uznání.
kompletní výsledky

Asociace odborných velkoobchodů oborů plyn, voda, topení, vzduchotechnika uděluje Velkou cenu za rok 2008 firmě BOKI a.s. za inovační přínosy a dodávky zboží v distribučním řetězci výrobce - velkoobchod - montážní firma.


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů

z oboru VYTÁPĚNÍ
KOTLE NA PEVNÁ PALIVA

S výrazným nárůstem cen fosilních paliv a energií se začaly měnit také požadavky na projektování a provozování kotelen na pevná paliva. Zaváděním nových směrnic a norem EU se zvyšují nároky na teplovodní kotle z hlediska produkce emisí i bezpečnosti provozu. Z tohoto pohledu je nutné do budoucna preferovat především nejmodernější technologie spalování v automatických kotlích s účinností spalování nad hranicí 80 %, nízkými emisemi a s komfortem obsluhy, který umožňuje i u malých kotelen v maximální míře automatizaci celého procesu vytápění.

Upozornění na vyhlášku č. 276/2007 Sb. o kontrole účinnosti kotlů, která stanoví

  • četnost, rozsah a způsob kontroly účinnosti kotlů se jmenovitým výkonem od 20 kW do 200 kW včetně a nad 200 kW sloužících pro vytápění budov a umístěných v těchto budovách ("pravidelná kontrola kotlů")
  • posouzení účinnosti kotlů starších 15 let se jmenovitým výkonem nad 20 kW, posouzení dimenzování kotle nebo kotlů v poměru k požadavkům výlučně na vytápění budovy, a to včetně kontroly vnitřních rozvodů tepelné energie v této budově ("jednorázová kontrola kotlů").

Z hlediska ochrany ovzduší je kategorie malých zdrojů již měřena na straně účinnosti spalování (produkce CO) zákon 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší.

z oboru VODA A KANALIZACE

S rostoucími požadavky na celkovou ochranu veřejného zdraví úzce souvisí také zvýšené hygienické požadavky na pitnou vodu, které jsou tématem legislativních ustanovení v rámci celé Evropské unie.

V České republice je v této souvislosti platná legislativa navazující na základní předpis - Zákon o ochraně zdraví, zejména novela č. 187/2005 Sb. vyhlášky č. 252/2004 Sb. o hygienických požadavcích na pitnou vodu, která stanovuje zejména kvalitu vody v distribuční síti a reguluje její parametry především ze zdravotnického hlediska. Pitná voda ve smyslu tohoto nařízení je tedy veškerá voda, ať už ve svém původním stavu anebo po úpravě, která je určena k pití, vaření, přípravě pokrmů anebo k jiným účelům v domácnosti.

Vyhláška č. 252/2004 určuje i odpovědnost osob za veškeré činnosti, které se týkají distribuce vody. Již při projektování vodovodních systémů je třeba mít na zřeteli veškeré hygienické a bezpečnostní normy. Je třeba sledovat nejen vývoj legislativy, ale i materiálů. Na veletrhu se představují plastová, nerezová, měděná i kompozitní potrubí, jejichž volba je řešením při rekonstrukci nevyhovujících starých rozvodů. Ty mohou být nevyhovující nejen z hlediska technického, ale právě i z hlediska hygieny. To se týká především starých olověných potrubí. Na jejich výměnu je možné čerpat již několik let i dotace. TZB-info o projektu podpory výměny olověných rozvodů průběžně informuje. Více informací na TZB-info v části Materiály.

z oboru STAVBA A ENERGIE
HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV

Začátkem roku 2009 vzniká povinnost prokazování energetické náročnosti většiny nových a rekonstruovaných staveb podle zákona 406/2000 Sb. a prováděcí vyhlášky 148/2007 Sb. Již koncem roku 2006 pro tyto účely vznikla výpočtová pomůcka NKN, která je volně ke stažení. K ní přibyly i profesionální komerční programy, například Energie 2008 a připravovaný program firmy PROTECH. V současnosti jsou již k projektům vypracovávány průkazy energetické náročnosti budov, jejich smysl je umožnit porovnávání různých budov z hlediska úrovně technických řešení souvisejících se spotřebou energií, nikoli přesně vyčíslit spotřeby energie v plánované stavbě. Určité problémy jsou s objekty, ke kterým nelze jednoznačně přiřadit účel podle vyhlášky např. polyfunkční domy. Aplikace metodiky není také příliš vhodná pro nízkoenergetické a pasivní stavby, kde se provedení konstrukcí a provoz značně liší od standardů v běžné výstavbě. Pro tyto objekty v případě obytné funkce odborníci diskutují o jiné, jednoznačněji specifikované metodice. Vyhláška také požaduje splnění technickými normami předepsanou kvalitou obálky budovy. Jedná se zejména o součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí U ale také o průměrný součinitel prostupu tepla obálky budovy Uem z ČSN 73 0540-2. Při posuzování energetické náročnosti by se měly posuzovat i vlastnosti konstrukcí nejen z hlediska jednoduchého prostupu tepla, ale i v místech se složitější geometrií a v místech styku různých konstrukcí. Pro tyto účely je možné použít buď profesionální software, nebo výsledky již zpracovaných typických detailů tepelných mostů.

z oboru OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
NEJVĚTŠÍ BIOPLYNOVÁ STANICE VE STŘEDNÍ EVROPĚ

Stranou pozornosti médií zůstalo v závěru uplynulého roku ocenění pro další bioplynovou stanici v Česku. Poté, kdy bioplynová stanice v obci Kněžice získala v Drážďanech Evropskou cenu za energetickou efektivnost (EEA), byla Evropskou solární cenou za realizace projektů v oboru obnovitelných zdrojů energie v kategorii instalací v zemědělském sektoru oceněna bioplynová stanice na farmě Velký Karlov Agrodružstva Jevišovice (okres Znojmo).

Bioplynová stanice na farmě výkrmu prasat využívá jako zdroje biomasy pro svých 8 fermentorů s objemem po 1300 m3 především kejdy z výkrmu prasat a dalších biologických odpadů z provozu farem Agrodružstva i z dalších zpracovatelských podniků, například z jatek a kafilérií a také další tříděný biologický odpad z obchodní i komunální sféry. Zpracování těchto materiálů umožňuje hygienizační linka na vstupu surovin do homogenizačního zásobníku, v níž jsou rizikové biologické materiály podrobeny působení teploty 135 stupňů a tlaku 3 atm. po dobu 20 minut.

Bioplyn je využíván k pohonu kogeneračních jednotek. Stanice byla podle projektu vybavena dvěma jednotkami s motory Deutz s elektrickým výkonem generátorů po 700 kW, které však nestačily celý objem bioplynu využít. Technologie byla proto doplněna trojicí kogeneračních jednotek TEDOM s výkonem po 175 kW s osvědčenými motory, vycházejícími z motorů LIAZ. Jejich předností jsou jednoduchá obsluha i údržba. Celkový elektrický výkon bioplynové stanice je 2000 kW a proud je dodáván do veřejné sítě. Od července roku 2006 tak bylo do sítě dodáno 14 mil. kWh elektrické energie.


Pozvánka na zítřek

10.30 - 14.10 - Konference TZB-2008: Klimatizace a větrání (hala 7)
14.30 - 16.30 - Konference TZB-2008: Provozování systémů TZB v budovách (hala 7)

 
 
Reklama