Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky firmy Komextherm - směšovače a regulátory

Od letošního roku naše firma, KOMEXTHERM Praha uvádí na trh směšovače třícestné MIX BP a směšovače čtyřcestné DUOMIX B v novém provedení s doplňkovým označením "Z".

SMĚŠOVAČE PRO RYCHLOU MONTÁŽ

  

Rozdíly mezi dosavadním provedením smešovačů MIX BP a DUOMIX B, které se dále vyrábí a novým provedením "Z":

  • Hrdla smešovačů jsou místo vnitřních závitů opatřena vnějšími závity M 36x1,5
  • Na těchto závitech jsou osazeny převlečné matky OK 41.
  • Uvnitř hrdel jsou osazeny těsnící Ms kroužky.
  • Hrdla smešovačů a těsnící kroužky jsou konstruovány pro osazení CU potrubí Ø 28
  • Montáž CU potrubí se provádí pouhým utažením převlečných matek po zasunutí CU trubky Ø 28. Není třeba ani pájení ani jakékoli těsnění.
  • Tato konstrukce podstatně urychluje a zjednodušuje montáž směšovače do potrubního systému bez potřeby speciálního nářadí. Stačí dva maticové klíče OK 41.

REGULÁTOR KOMEXTHERM RVT 06.2 D H0

Regulátor KOMEXTHERM RVT 06.2 D H0 je spolu se směšovačem základním prvkem regulačního systému pro teplovodní topné systémy ústředního vytápění s kotlem na tuhá paliva (např. na dřevoplyn). Celý systém je tvořen těmito prvky:

  • Regulátor s venkovním čidlem, čidlem teploty topné vody a čidlem kotlové teploty a servopohonem MK-DN, se kterým tvoří jeden celek
  • Směšovač třícestný MIX nebo čtyřcestný DUOMIX. Celá topná soustava je automaticky regulována podle nastavených parametrů v závislosti na venkovní teplotě a teplotě kotle.

POPIS

RVT 06.2 je ekvitermní regulátor vestavěný do krytu servopohonu MK-DN, se kterým tvoří jeden konstrukční a funkční celek. Navíc je vybaven funkcemi, které pomáhají zabezpečit optimální provoz kotle. Proto je především doporučován pro systémy s kotlem na pevná paliva.

Ochrana kotle:

  1. Spustí ekvitermní regulaci až po dosažení nastavené kotlové teploty (z výroby nastaveno na 60°C)
  2. Ochrana před přetopením kotle - pokud teplota kotle dosáhne 90°C, plynule otevře směšovač a pomůže urychlit ochlazení kotle.
  3. Stáložárný provoz - udržuje teplotu topné vody na 30°C proto, aby odváděn tlumený výkon kotle do systému (vetšina těchto kotlů nemuže přejít do nulového výkonu).

Proto je regulátor vybaven kotlovým čidlem TV-J (viz obr. 1, poz. 5)


Obr. 1 - Příklad topného systému osazeného kotlem na pevná paliva vybaveného regulátorem KOMEXTHERM RVT 06.2 D
1 - kotel
2,7 - regulátor RVT 06.2 D + servo MK-DN
3 - čidlo venkovní teploty TA
4 - čidlo teplé vody TV-J (směšovač)
5 - čidlo teplé vody TV-J (kotel)
6 - směšovač čtyřcest. DUOMIX
8 - oběhové čerpadlo
9 - regulátor výkonu kotle
10 - otopné těleso
11 - termostat s hodinami

UPOZORNĚNÍ

Je nutné, aby regulátor byl vždy vybaven prostorovým termostatem, vybaveným spínacími hodinami. V nabídce naší firmy bude vhodný typ tohoto prostorového termostatu, který zároveň bude plnit funkci dálkového ovládání.

Výhodou pro uživatele je, že nastavení časového programu pro spínání vyšší a nižší teploty provádí v řídící místnosti. Funkční schéma zapojení celého regulačního systému je na obr. 1.

URČENÍ

Regulátor KOMEXTHERM RVT 06.2 D je určen k regulaci teplovodních systémů ústředního vytápění, u kterých je jako zdroj použit kotel na pevná paliva. Podmínkou použití tohoto regulátoru je, aby kotel byl vybaven vlastní regulací výkonu, případně přísunu paliva. Může se jednat o kotle na dřevoplyn, vybavené ventilátorem primárního vzduchu pro modulaci výkonu nebo kotle kombinované pro spalování dřeva a uhlí nebo pelet, dále kotle s násypkou a automatickým podáváním paliva a další podobné typy.

PŘEDNOSTI REGULÁTORU RVT 06.2 D

  • Plynule udržuje stálou teplotu v objektu (tříbodová regulace) v závislosti na venkovní teplotě
  • Ekvitermní regulace se spouští až po dosažení nastavené teploty kotle (ochrana před nízkoteplotní korozí a dehtováním)
  • Časový program umožňuje automaticky střídat vyšší a nižší topný režim
  • Umožňuje úsporu nejméně 20% paliva
  • Ekologicky šetrný provoz celého topného systému
  • Servisní síť v České a Slovenské republice
 
 
Reklama