Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stacionární kondenzační kotle Vaillant ecoCRAFT

Firma Vaillant rozšiřuje svůj program v kondenzační technice o stacionární kotle pod obchodním označením ecoCRAFT. Výkonová řada začíná typem VKK 806 o výkonu 80 kW a končí nejsilnějším typem VKK 2806 s výkonem 280 kW. Protože tyto kotle jsou vhodné zejména do kaskádových topných systémů, Vaillant tímto řešením pokrývá již velmi široký výkonový rozsah.

Kotle se vyznačují modulární konstrukcí, přičemž každý typ se skládá z určitého počtu samostatných modulů. Každý modul je vybaven plochým hořákem s tepelným výkonem 12 - 40 kW. Popišme si, jak pracuje např. kotel ecoCRAFT VKK 2806. Tento typ obsahuje sedm modulů, které jsou regulovány při požadavku na vytápění tak, aby bylo využito vždy nejvíce modulů se sníženým tepelným výkonem. Tím je dosaženo rovnoměrného tepelného zatížení celého kotle a rovněž širokého modulačního rozsahu. Tímto systémem je docíleno nízkých teplot spalin a také vysokého stupně kondenzace. Jednotlivé moduly jsou spínány tak, aby byly co nejvíce stejnoměrně využity pro dosažení stejných provozních hodin.

Základní charakteristika:

  • velmi široká modulace, v závislosti na výkonu kotle v rozsahu 4,2 - 100 %
  • velmi nízký obsah škodlivin ve spalinách (< 60 mg/kWh)
  • normovaná účinnost 110 % (při 40/30 oC)
  • modulační nerezový plochý hořák
  • kompaktní výměník ve tvaru V
  • System Pro E včetně přehledného ovládacího pole s diagnostikou

Největší předností tohoto kotle je jeho vysoká provozní spolehlivost. Každý z modulů je vybaven vlastním hořákem s plynovou armaturou a ventilátorem a proto je jejich provoz nezávislý na ostatních modulech. V případě výpadku či poruchy jednoho z modulů, jsou zbylé moduly v provozu. Z tohoto důvodu není nutné instalovat druhý kotel pro zajištění stoprocentní provozuschopnosti.

Další výhodou jsou kompaktní rozměry, které usnadňují zejména montáž. Kotle lze transportovat i normálními dveřmi (80 cm široké) a je dodáván z výroby kompletně smontovaný. Malá půdorysná plocha (od 0,7 m2) a nízká hmotnost (od 166 kg) umožňuje tyto kotle projektovat a instalovat do střešních kotelen.


(po kliknutí se obrázek zvětší)
Funkční schéma:
1 Odtok kondenzátu
2 Výměník
3 Rozdělovač - zpátečka
4 Průtok topné vody
5 Rozdělovač - výstup topné vody
6 Tlakový spínač
7 Vstup zemního plynu
8 Plynová armatura
9 Manostat tlaku vzduchu
10 Manostat spalin
11 Ventilátor
12 Přívod vzduchu
13 Hořák
14 Opláštění
15 Teplosměnná kondenzační plocha
16 Odvod spalin
17 Měřící místo
18 Sběrač kondenzátu

Pro správnou funkci kotle a zejména dostatečný kondenzační režim je nutné zajistit minimální průtočné množství topné vody výměníkem kotle. Při podkročení minimálního průtoku dochází ke zvýšení ΔT ve výměníku a tím je kotel následně vypnut. Centrální řídící jednotka kontroluje maximální teplotní rozdíl = 40 K (měřeno mezi modulem a rozdělovačem na zpátečce). Pro zajištění požadovaného průtoku je možné osadit kotlový okruh čerpadly z příslušenství Vaillant. Zejména jsou doporučovány čerpadla s plynule regulovatelnými otáčkami, neboť z elektroniky kotle je možné vyvést modulační řídící signál - elektrické napětí 0-10 V pro tyto čerpadla. Pro výkony nad 200 kW lze použít neutralizační jednotky Vaillant, ketré jsou dodávány ve dvojím provedení - s resp. bez čerpadla.


Obr. 1 - Kondenzační kotel ecoCRAFT VKK s otevřeným krytem ovládacího panelu
 
Obr. 2 - Pohled na výměník včetně ventilátorů
 
Obr. 3 - Detail ovládacího panelu

Kotel je také kompletně připraven na připojení regulačního systému calorMATIC 630. Sortiment odkouření dále zvyšuje variabilitu instalace i v těch nejnáročnějších podmínkách.

Rozšíření sortimentu o kondenzační kotle ecoCRAFT vychází vstříc zejména projektantům, neboť tyto kotle je možné použít jak do staré zástavby při modernizaci topení, tak i do nové výstavby, kdy v obou případech je nutné dodržet poměr velkého výkonu a ekologického provozu s malými nároky na velikost kotelny.


Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)
logo Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. VAILLANT)

Díky více než 145 letům zkušeností vám značka Vaillant poskytuje efektivní a ekologická řešení pro vytápění, ohřev teplé vody, chlazení a větrání. V našem produktovém portfoliu najdete kondenzační kotle, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky, zásobníky, ...