Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výtah pro přistávací plochu vrtulníků

v americké nemocnici

V článku se uvádí možnost řešení pro přistávání vrtulníků na malé ploše, kterou tvoří strop šachty výtahu.

Důležitou částí mnoha městských nemocnic je dnes přistávací plocha pro vrtulníky na jejich střechách s výtahem, který má přímé spojení s jednotkou intenzivní péče a s operačními sály. V centru Istanbulu je situace ještě kritičtější, protože ulice jsou v tomto městě často přecpané dopravními prostředky a při každé nouzové záchranné situaci hraje čas velice důležitou roli. Istanbul je také jedním z nejzatíženějších námořních míst na světě, takže je třeba také pomocí vrtulníku dopravit zraněné námořníky přímo z lodi do nemocnice.

Speciální výtah v Americké nemocnici se ukázal v tomto směru jako velice užitečný a přistávací plocha se stala dosažitelnější vysunovatelnou výtahovou šachtou instalovanou firmou Otis Elevator. Výtah je tvořen přímo ovládaným hydraulickým válcem s teleskopickým pístem o nosnosti 2 000 kg a s jmenovitou rychlostí 0,63 m/s. Zařízení má 3 stanice s horní krajní stanicí na střeše klece. Vedení výtahové klece bylo zvlášť navrženo a končí pod úrovní podlahy klece. To poskytuje účinně vedení klece při zvedání střešního poklopu a umožňuje kleci vyjet na střechu.

Samozřejmě, když je klec v úrovni střechy, jsou k dispozici pouze jedny dveře a tak na vstupu byla instalována zvláštní bezpečnostní opatření. Fotografie ilustrují provedení výtahu. Takovéto zařízení by bylo velice obtížné realizovat trakčním systémem a ukazuje nutnost mít k dispozici hydraulický systém bez potřeby strojovny.

Uveřejněno se souhlasem vydavatele Elevator World Roberta S. Caporale MSc (12/05)

 
 
Reklama