Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zpětný zisk vlhkosti při řízeném větrání - nové dimenze větrání

Problém příliš nízké vlhkosti vzduchu se objevuje v místnostech budov s řízeným větráním v zimním období. Kromě částečných řešení (např. květiny, akvárium) nabízí firma Paul Wärmerückgewinnung GmbH. u svých větracích jednotek NOVUS 300, NOVUS 450, FOCU 200, CLIMOS 200, SANTOS 570 rekuperační výměník se zpětným ziskem vlhka.

Díky výměníku se pak automaticky udržuje relativní vlhkost vzduchu v pobytovém prostoru mezi 40 - 60%. Vlhkostní výměník lze do rekuperačních jednotek PAUL dodat kdykoli dodatečně. Jeho výměna netrvá déle než 2 minuty a může ji provést každý uživatel samostatně.

1. Obsah vlhkosti v obytných budovách

Po většinu roku je řízené větrání velmi dobrým nástrojem ke snižování vlhkosti uvnitř objektu, což je obzvlášť vhodné u těsných domů s okny bez přirozené infiltrace.

Domy nové generace vybavené řízeným větráním s rekuperací tepla umožňují udržovat v kritických zimních obdobích s velmi nízkými teplotami relativní vlhkost vzduchu na přijatelnější úrovni než je tomu u netěsných budov postavených v dřívějších letech. Trvalý odtah vzduchu a tím i odtah vlhkosti není u větracího zařízení nekontrolovaný jako u větrání okny, ať už aktivně nebo infiltrací netěsným oknem. Výměna vzduchu je exaktně nastavena a tím je i minimalizována. To platí obzvlášť pro situace, kdy jsou objekty obývány pouze jednou osobou nebo nejsou obydleny vůbec. V tomto čase je výměna vzduchu redukována na minimum. U jednotek Paul je možné každý větrací stupeň nastavit, to znamená, že např. minimální větrací stupeň je nastaven na 30 nebo 40% max. větracího výkonu. Přesto se ukazuje, že venkovní vzduch, který při nízkých teplotách obsahuje málo vzdušné vlhkosti a ve kterém se dle Molierova diagramu při jeho ohřátí redukuje procento relativní vlhkosti, může výrazně vysušovat vnitřní prostředí. V něm se pak může dosahovat relativních vlhkostí kolem 15% až 20%. Taková úroveň je nezdravá a způsobuje vysychání nosní a ústní sliznice, čímž se snižuje aktivní schopnost zachytávání cizích částic a tím klesá obranyschopnost organismu. Při kontrolovaném větrání je potom díky těmto efektům nutné snižovat množství přiváděného a odváděného vzduchu. To sice vyřeší problém vlhkosti, ovšem za cenu nedostatečné výměny vzduchu, v prostoru déle setrvávají škodliviny, což je rovněž nežádoucí. Jsou ovšem situace, kdy je nutné kapacitu větrání zachovat. Zejména se jedná o tyto dva základní případy:

1. Kontrolované větrání není určeno pouze k hygienickému provětrávání, ale je aktivním prvkem pro řešení trvalého odvodu škodlivin za těchto okolností:

  1. restaurace
  2. kuchyně
  3. kuřáci
  4. průmyslové provozy
  5. výrobny
  6. odvod radonu (odvětrávání starších objektů)

2. Jestliže je objekt vytápěn teplým vzduchem, je žádoucí upravit vlhkost prostředí. Je nevhodné omezovat množství větraného vzduchu. V opačném případě nedojde k naplnění tepelných ztrát objektu. Tento stav bývá problémem hlavně u domů s velmi nízkou tepelnou ztrátou prostupem tepla (domů blížících se pasivním), kdy se využívá teplovzdušného vytápění bez oběhového vzduchu.

Omezování množství větracího vzduchu je nežádoucí. Proto je vhodné dodat do vnitřního prostředí vlhkost jiným způsobem. Jaké jsou možnosti řešení?

2. Decentrální pasivní zvlhčování

Pro zlepšení vlhkostních poměrů je možné využívat přirozených přírodních principů. Decentrální zvlhčování funguje nejjednodušeji s rostlinami, které předávají do vzduchu množství vody (např. Papyrus, banán, datlovník, monstera). Na základě správných užívacích návyků je možné vlhkost přenášet, např. po sprchování nechat otevřené dveře od koupelny nebo po umytí nádobí nechat otevřenou myčku. Aby však byla garantovaná určitá minimální vzdušná vlhkost, pomohou přenosné, jednoduše čistitelné zvlhčovače založené na principu odpařování. Pro zmenšení kolísání vlhkosti je vhodné v budovách využívat materiály, které mají schopnost pohlcovat a zpět vydávat vlhkost, jako je sádra nebo dřevo.

3. Aktivní zvlhčování

Intenzita zvlhčování se přizpůsobuje uživatelskému nastavení např. časovému programu, který je modifikován dle indiv. přání. Při snížené vlhkosti se prostřednictvím čidla aktivuje parní zvlhčování směrem do čerstvého přívodního vzduchu. Při dosažení žádané vlhkosti je zvlhčování vypnuto. Intenzita parního zvlhčování je řízena analogově. Příliš suchý vzduch se vyskytuje méně než vzduch s vysokou vlhkostí. Větrání probíhá bez omezování výměny vzduchu. Kondenzace páry uvnitř potrubí je omezována čidlem v potrubí.


(po kliknutí se obrázek zvětší)


4. Zpětné získávání tepla a vlhkosti speciálním výměníkem Paul

Firma Paul disponuje u jednotek NOVUS 300, NOVUS 450, FOCU 200, CLIMOS 200, SANTOS 570 možností vybavit tyto jednotky speciálním vlhkostním/entalpickým výměníkem, který má . Při používání tohoto výměníku může být velká část vlhkosti z odváděného vzduchu získána zpět do vzduchu přiváděného. Byty s malou produkcí vlhkosti a tomu odpovídající vzdušnou vlhkostí tím docílí výrazného zlepšení. Konstrukce výměníku s důsledně odděleným přívodem a odvodem vzduchu zaručuje maximálně hygienický provoz.

Tento způsob se zásadně liší od zpětného zisku vlhkosti na bázi oběhového vzduchu nebo problematických zařízení s principem rotačního regenerátoru (zde není důsledně oddělen vzduch přiváděný a odváděný). Při těchto principech naopak mohou velmi těsné prostory s malou výměnou vzduchu, ale s velkým přísunem vlhkosti (rostliny, akvárium, intenzivní vaření, sprchování) trpět rizikem tvorby kondenzace a následně bujení plísní především na studených površích venkovních stavebních konstrukcí nebo na rámech oken. Pro tyto případy se využívá regulace vlhkosti, která brání převlhčení prostoru.

  Standardní
výměník
Výměník se zpětným
ziskem vlhkosti
účinnost*
150 m3/hod
citelné 95% citelné 86%
latentní 0% latentní 63%
celkem 95% celkem** 127%

Účinnost jednotky Santos F 250 DC se standardním výměníkem a výměníkem vlhkosti
* při odtahovaném vzduchu 22°C/40% rel. vlhk., venk. vzduch 0°C, 75% rel. vlhkosti
** vztaženo na citelné teplo v odvodu vzduchu

Znaky výměníku tepla a vlhkosti:

  • hygienický výměník bez smísení odvodu a přívodu vzduchu
  • výměna vzduchu na standardní úrovni jako u normálního výměníku
  • málo složitých dílů, menší riziko poruchy systému
  • nekritické chování i v případě neodpovědného používání
  • není třeba protimrazové ochrany
  • i po několikaletém používání nedochází k přenosu pachů
  • dobrý užitný poměr - cena/ výkon

Fyzika přenosu vlhkosti membránou výměníku

Pára vlhkého odtahovaného vzduchu kondenzuje na studených plochách membrány. Kondenzace probíhá při teplotách nižších než je teplota rosného bodu. Membrána v sobě obsahuje velmi vysoký obsah soli a absorbuje vzdušnou vlhkost jako houba. Podobně jako se transportuje voda v rostlinách, putují molekuly vody na základě osmotického principu ve formě kapaliny skrz membránu. Pohyb molekul je dán rozdílem koncentrací vlhkosti mezi stranou přívodního venkovního vzduchu a stranou nasyceného odtahovaného vzduchu. Na straně venkovního vzduchu se voda z plochy membrány odnímá a nasycuje přívodní vzduch. Největší díl soli je chemický a pevně vázaný na materiál membrány, takže nemůže být vodou odnímán a vyplavován.


Spolehlivá bariéra pro pach a mikroorganismy

Membrána transportuje molekuly vody díky vysoké dielektrické konstantě a malým rozměrům. V provozu se chová jako nasycený roztok soli, který dokáže minimalizovat absorpci nepolárních molekul jako je např. metan nebo hydrogensulfidy. Dokonce ani metanol, silný dipól, nebude absorbován. Membrána nemá žádné póry na základě toho mohou plyny skrz membránu pouze difundovat. Mikoorganismy mají ve srovnání s molekulou vody mnohem větší rozměry a proto nemohou membránou projít.

Navíc vysoký obsah soli v membráně funguje antibakteriálně. Bakterie, kvasinky, plísně a ostatní mikroorganismy, které byly doposud testovány - nerostou na ploše membrány. Mikroorganismy umírají na inertním povrchu výměníku během několika dní i přestože zde mohou existovat optimální podmínky pro jejich vegetaci- tedy relativní vlhkost vzduchu kolem 80% a teplota cca. 25°C pro plísně a 35°C pro bakterie. Tato vlastnost je shodná pro nové i starší typy plastových membránových výměníků.

Metoda byla poprvé použita v roce 1997 a prakticky je ve větší míře do domácností nasazována od roku 2005.

Rychlý vývoj technologie ve firmě Paul významně ovlivnil i výměník pro zpětný zisk vlhka - entalpický výměník. V současné době je možné čistit entalpický výměník stejným způsobem, tedy propláchnutím vodou, jako standardní výměník. To u prvních typů entalpických výměníků nebylo možné.

Zveme Vás tímto srdečně do naší vzorkovny ROSA In, s.r.o. Ve žlíbku 2196, Praha 9, Horní Počernice.
Rádi Vám předvedeme jednotky PAUL a seznámíme detailně s technologií, která díky své vysoké úrovni je důvodem, proč v současné době patří rekuperační jednotky mezi vyspělé a spolehlivé výrobky.

 
 
Reklama