Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mezinárodní konference TZB Praha 2005

Ve dnech 20.-21. 11. 2005 se v pražském Parkhotelu konala Mezinárodní konference TZB Praha 2005 s podtitulem Role drobných, malých a středních podnikatelů v současném stavebnictví a TZB. U příležitosti 12. ročníku mezinárodníhu veletrhu Aqua-therm Praha ji uspořádal Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení ČR spolu se svými partnery v Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

Svaz drobných, malých a středních zaměstnavatelů ve stavebnictví (SDMSZS) je složen ze dvou svazů:
  1. Sdružení pro stavebnictví a stavební výrobu
  2. Svaz podnikatelů v oboru technických zařízení
František Holec

Rozhovor TZB-info s prezidentem SDMSZS Františkem Holcem


Co je smyslem a cílem Mezinárodní konference TZB Praha 2005?
Smyslem a cílem této konference je podpořit drobné, malé a střední podnikatele ve stavebnictví. Dalším cílem je zpřístupnění norem pro malé a střední podnikatele a dále celoživotní vzdělávání. Snažíme se podnikatele také informovat prostřednictvím různých informačních míst pro podnikatele.

Naplnila konference vytčené cíle?
Podle průběžných rozhovorů s účastníky svůj cíl naplnila, jsou maximálně spokojeni.

Kolik zahraničních účastníků ji navštívilo?
Byli tu zástupci CEETB (Evropská organizace pro technické zařízení budov) a EBC (Evropská organizace pro malé stavebnictví) z Bruselu. Dále zde byli zástupci Slovenska, Ukrajiny, Polska, Maďarska, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Jsou problémy malého a středního stavebnictví stejné u nás jako jinde v Evropě, nebo máme nějaká specifika?
Jsou stejné.

A jaké jsou ty největší?
Největším problémem je vztah investor - dodavatel - subdodavatel. Neplacení včas, zádržné, kauce a podobné věci. Rovněž jsme se zde dnes vyjadřovali proti zadávání veřejných zakázek po internetu.

Proč?
Protože to povede k dalšímu podrážení cen ve stavebnictví a zase to odnesou malí subdodavatelé. Velká firma podrazí cenu zakázky a pak bude nutit nás malé, abychom ji udělali za strašně nízké peníze.

Ale jaký vliv na to bude mít internet?
Protože tam bude vše vyvěšeno. Například: máme postavit nemocnici. První nabídka bude na deset tisíc. Druhá bude 9600. Třetí 9000. Bude to licitace jak u mariáše. Dnes se už ukazuje, že velké nadnárodní společnosti berou zakázky za tak nízké peníze, za jaké se stavba nedá zrealizovat.

A jak to tedy udělají?
Nijak, přesunou to břemeno na nás, malé subdodavatele.

Loni jste na IV. Mezinárodní konferenci Východ iniciovali vznik Svazu drobných, malých a středních podnikatelů. Proč tento svaz vlastně vznikl?
Vznikl, protože chceme také mluvit do věcí, do kterých dosud mluvili pouze velcí. Chceme se stát členy Tripartity a chceme prosazovat své zájmy. Drobné, malé a střední podnikatele ve stavebnictví totiž až dosud nikdo nezastupoval, ač se často tvrdí opak. Ve stavebnictví přitom pracuje 450 000 lidí, a z toho největší část jsou právě malé a střední firmy.

Jedním z témat přednášek byly současné trendy ve stavebnictví a TZB u nás a v EU. Mohl byste je stručně shrnout?
Jednoznačným trendem jsou úspory energie. Naše republika je navíc charakteristická zanedbaným bytovým fondem, kde máme 20 let skluz v opravách. Nové trendy v TZB povedou k inteligentním budovám a jejich řízení, ke komplexním službám pro zákazníka. Trendem jsou jednoznačně i obnovitelné zdroje.

Investoři a projektanti u nás, ale i v Rakousku a Německu si hodně stěžují na to, že učňovské školství moderní trendy ve stavebnictví vůbec nezachycuje (např. věci týkající se pasivních a nízkoenergetických budov). I v praxi je problémem sehnat lidi, kteří by nové technologie znali a uměli s nimi pracovat. Můžete s tím něco dělat?
Máme jeden základní problém: nevíme, jak dostat kvalitní lidi do školních lavic. Mnozí staví tak, jak to umí, a moderně to neumí. Snažíme se přes informační systém Hospodářské komory a přes partnerské portály, které se do informačního systému zapojily (jako je www.tzb-info.cz, www.gasinfo.cz, www.tlakinfo.cz, www.vakinfo.cz), dostat k lidem co nejvíce informací.

Projevují už se změny v učňovském školství, nebo je to běh na delší trať?
Ve školách jsme teď zavedli nový učební obor mechanik instalatérských a elektrických zařízení. Sloučili jsme instalatéra s elektrikářem dohromady, protože to zákazník požaduje. Není ale bohužel jasné, kdo bude dělat celoživotní vzdělávání - jestli Ministerstvo školství, nebo práce a sociálních věcí. Peníze jsou na vzdělávání na MPSV, ale málokdo z českých a moravských lidí se nechá vzdělávat.

Děkuji za rozhovor.

 
 
Reklama