Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Malý přírůstek ke kotlům Junkers řady NOVASTAR

Firma Junkers rozšířila řadu plynových závěsných kotlů Novastar s novým intuitivním konceptem obsluhy pro zrakově handicapované spoluobčany o verzi s výkonem 12 kW. Kotel této generace nabízí v propojení s nepřímo ohřívaným zásobníkem vysoký komfort přípravy TV a díky svým jedinečným rozměrům (700 x 400 x 295mm) je nejmenším plynovým závěsným kotlem na světě!

* vztaženo na výkon v komínovém a turbo provedení

Na základě potřeb trhu na kotle s menšími výkony rozšířil Junkers stávající sortiment závěsných plynových kotlů Novastar (18 a 23 kW) s výhodným poměrem cena/výkon o kotel s jmenovitým výkonem 12 kW. Kotel s označením ZS 12-1 KE/AE je dodáván v provedení pouze pro vytápění s možností připojení nepřímo ohřívaného zásobníku teplé vody a odtahem spalin do komína (KE) nebo přes obvodovou zeď (AE - Turbo).

Tento kotel je zajímavý nejen svým malým výkonem, ale i nepatrnými rozměry. Má výšku 700 milimetrů, šířku 400 milimetrů a hloubku 295 milimetrů. Tomu odpovídá i nízká hmotnost: 28 kilogramů /komín/ a 32 kilogramů v provedení turbo. Mezi jeho velké přednosti tedy patří úspora místa a hlavně času při montáži.

Tento "malý Novastar" je vhodný pro byty a rodinné domky s vytápěnou plochou do cca. 150 m2. V případě nízko energetických domů však může být vytápěná plocha znatelně větší. Díky plynulé regulaci v rozsahu 4 až 12 kW se výkon nechá optimálně přizpůsobit aktuálnímu požadavku na teplo. I v této verzi je kotel vybaven moderním intuitivním konceptem obsluhy pro jednoduché ovládání.

V případě požadavku na přípravu TV lze ke kotli připojit nepřímo ohřívaný zásobník ze sortimentu Junkers. Pro kombinaci se nabízí zejména zásobník ST 120-1 Z/C1 (objem 117 l). V této sestavě je možné získat 117 l 60°C teplé vody do 40 minut (při ohřevu z 10°C).



Je již zaběhlým standardem, že jsou pro uživatele zřetelně znázorněny polohy ovladačů při nastavení teploty pro jednotlivé druhy provozu. Není však běžnou praxí, že součástí názorných ovladačů jsou i reliéfní symboly umožňující handicapovaným lidem (občané s poruchou zraku, starší spoluobčané apod.) používat kotel a podle potřeby měnit teplotu topného okruhu nebo teplé vody.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.