Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Biomasa pro nás znamená stabilizaci ceny

Rozhovor TZB-info s Ing. Richardem Horkým, ředitelem společnosti TTS eko s.r.o. jako zástupcem čtvrtého partnera portálu TZB-info v roce 2005. Společnost připravuje spalování slámy a předpokládá, že pro zemědělce bude zajímavé slámu prodávat jako palivo a bude to pro ně určitý zdroj příjmů.

TZB-info: Co je u vás za letošní rok nového?

Richard Horký: Firma TTS 15. 4. 2005 uvedla do provozu první instalaci kombinované výroby elektřiny a tepla systémem ORC z biomasy o elektrickém výkonu 1 MWel a tepelném výkonu kotle 7 MWt. Jedná se první instalaci ORC v ČR. Toto zařízení je umístěno na vícepalivovém tepelném zdroji ORC, teplárně Sever v Třebíči, který zásobuje nově budovanou soustavu CZT, kde se v uplynulých 4 letech zrušilo 11 plynových blokových kotelen a 48 objektových plynových kotelen.

TZB-info: Co zajímavého vás ještě čeká do konce roku?

Richard Horký: Do konce roku nás čeká ještě napojení 18 objektů s původně plynovými domovními kotelnami, tyto jsou součástí výše uvedených 48 objektových kotelen.

TZB-info: V Třebíči systematicky budujete síť zdrojů na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Jako palivo jste přitom dříve používali zemní plyn, ale v posledních letech se u vás ve stále větší míře uplatňuje biomasa. Proč jste se rozhodli právě pro ni?

Richard Horký: Biomasa jak ve formě dřevní hmoty (piliny, kůra, štěpka), tak ve formě stébelnin (sláma, šťovíky apod.) znamená pro nás zejména vícepalivovost, tj. v současné době, kdy rostou ceny fosilních paliv (zejména zemního plynu), je tato vícepalivovost cestou ke stabilizaci ceny tepla. V Třebíči v roce 2005 vyrobíme z celkového množství 320 000 GJ v CZT více jak 1/4 z biomasy.

TZB-info: V příštím roce prý chcete instalovat kotel na slámu. Budete mít pro 5 MW kotel dostatek paliva?

Richard Horký: Ano, kotel na slámu budeme instalovat, ale dokončení se plánuje v roce 2007. Energeticky chceme využívat zejména slámu obilnou a řepkovou, která se dnes z velké části při sklizni drtí, protože klesly stavy hospodářských zvířat. Vzhledem k tomu, že se v našich podmínkách drtí cca 30 až 40 % slámy, předpokládám, že pro zemědělce bude zajímavé tuto slámu prodávat jako palivo a bude to pro ně určitý zdroj příjmů.

TZB-info: Pociťujete už nějak působení zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE?

Richard Horký: Zákon o podpoře výroby elektřiny z OZE dal garancí patnáctileté výkupní ceny elektřiny investorům jistotu, že se vynaložené finanční prostředky vrátí.

TZB-info: Jste jedním z partnerů portálu TZB-info. Jakou roli hraje internet při rozvoji vašeho podnikání?

Richard Horký: Internet je dnes nedílnou součástí práce a rozvoje firmy. Nejvíce je to patrné u obchodu, kde potenciální zákazníci mohou velmi rychle získat potřebné informace o našich výrobcích - kotlích na biomasu na adrese www.tts.cz

TZB-info: Děkuji za rozhovor.

Za TZB-info se ptala RNDr. Jana Plamínková

 
 
Reklama