Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kondenzační technika má velkou budoucnost

Jsem pouze mírně zklamán postojem většiny zákazníků při nákupu plynového spotřebiče, kdy kladou především velký důraz na cenu spotřebiče a užitné vlastnosti jednotlivých spotřebičů je vůbec nezajímají. V mnohých případech mi připadá nepochopitelné, že si zákazník neuvědomuje, na jak dlouhou dobu používání si plynový kotel kupuje a které priority jsou pro něho ty hlavní.

TZB-info: Firma Štarman zastupuje v ČR italského výrobce plynových nástěnných kotlů HERMANN. Můžete o této firmě uvést něco bližšího?

Společnost HERMANN vznikla v roce 1970 v italském městečku Pontenure, které se nachází přibližně 70 kilometrů jihovýchodně od Milána. Zakladateli byli původně dva společníci, v současné době je jeden ze zakladatelů pan Mazzoni prezidentem společnosti. Z původně vyráběných 5000 kusů plynových nástěnných kotlů ročně se výroba v dnešní době zvýšila na 135 000 kusů ročně ve 45 typových řadách. Do České republiky se ročně dováží okolo 1000 - 1200 kusů těchto spotřebičů v 8 typových řadách.

TZB-info: Kotle dovážíte už šestý rok. Pozorujete za tu dobu nějaké změny v požadavcích zákazníků?

Za dobu mého šestiletého působení v oblasti plynových kotlů je změna v požadavcích zákazníků velmi výrazná. Zatímco před šesti lety byl obrat v kondenzačních kotlích velmi malý, v dnešní době je nárůst poptávky právě po kondenzační technice velmi výrazný. Myslím si, že kondenzační technika v oblasti tepelné techniky má velkou budoucnost a jsem přesvědčen, že pro úsporu energií a financí je investice do tohoto zařízení nejvýhodnější. Jsem pouze mírně zklamán postojem většiny zákazníků při nákupu plynového spotřebiče, kdy kladou především velký důraz na cenu spotřebiče a užitné vlastnosti jednotlivých spotřebičů je vůbec nezajímají. V mnohých případech mi připadá nepochopitelné, že si zákazník neuvědomuje, na jak dlouhou dobu používání si plynový kotel kupuje a které priority jsou pro něho ty hlavní.

TZB-info: Dovážíte kotle různých typových řad. O které je nyní největší zájem? A proč?

Jak jsem již uvedl, dovážíme kotle osmi typových řad. Největší zájem je především o typovou řadu EURA, která zcela převyšuje ostatní typy v přípravě teplé užitkové vody a svým vybavením patří jednoznačně k nejlepším kotlům na našem trhu.Tento typ umožní okamžitou dodávku teplé užitkové vody o požadované teplotě, dochází tudíž k úspoře užitkové vody a plynu. Komfort užívání kotle EURA není ale postaven pouze na okamžité dodávce užitkové vody, ale jde i o ostatní vybavení, jako např. automatické dopuštění vody do topného systému, které bývá v mnoha případech ze strany spotřebitele zcela zanedbáno. Spotřebič EURA umožní i mnoho jiných nadstandardních funkcí, které jsou velkou výhodou pro spotřebitele.Velmi opomíjeným výrobkem na našem trhu je kotel, který je určen pro zabudování do zdiva. Myslím si, že při výstavbě rodinného domu je jednoznačně nejvýhodnější variantou pro vytápění, neboť nezabírá žádné místo, nikde nepřekáží a je možno jej instalovat co nejblíže k odběrným místům, aniž by se narušil interiér koupelny či kuchyně.

TZB-info: Mají lidé zájem o plynové kotle i po celkem razantním zdražení plynu?

V letošním roce došlo v ČR k dosti razantnímu zdražení plynu, což se nepochybně odrazilo i na zájmu nejen o plynové spotřebiče, ale i na provádění plošných plynofikací některých oblastí. Bohužel se v těchto měsících stále více setkáváme s návratem zákazníků k vytápění tuhými palivy, což se nejvíce projevuje na znečištění ovzduší i v lokalitách, kde je již nějaký čas zaveden plyn. Myslím si, že bychom se měli více zamyslet nad tím, co je pro nás do budoucna přínosnější, zda neustálé znečišťování ovzduší, nebo investice do zařízení, které bude ovzduší chránit. Toto platí nejenom v oblasti vytápění, ale i v mnoha dalších oblastech.

TZB-info: Co je největší výhodou vašich kotlů?

Předností plynových kotlů HERMANN je především kvalita všech použitých komponentů, i když se na první pohled zdá, že jsou ve všech plynových spotřebičích použity stejné komponenty. Opak je ovšem pravdou. Jako každý výrobek, jsou i komponenty vzhledově totožné rozděleny do skupin kvality A, B a C. Společnost HERMANN používá pro své výrobky vždy komponenty s nejvyšší kvalitou A, což se projevuje na velmi nízkém procentu provádění záručních oprav. Další výhodou je program zaměřený výhradně na vývoj a výrobu nástěnných plynových kotlů a okamžitá reakce společnosti HERMANN na výhrady ze strany zákazníků. Tímto vzniká mnoho nových a inovovaných kotlů s mnoha nadstandardními funkcemi, které řadí výrobky HERMANN nad ostatní výrobky jednotlivých konkurenčních značek.V oblasti ohřevu TUV nyní společnost HERMANN připravila zcela nový systém W.S.S., který umí přizpůsobit průtok užitkové vody v závislosti na dodržení její požadované teploty. Jedná se o originální řešení, které zcela odbourává nutnost zásahu seřízení průtočného množství vody servisním technikem a vylučuje následnou manipulaci konečného spotřebitele.

TZB-info: Děkuji za rozhovor.

Za TZB-info se ptala RNDr. Jana Plamínková

 
 
Reklama