Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výměníky Cipriani jsou vhodné pro teplárenství, chemický, farmaceutický i potravinářský průmysl

AIC Thermo s.r.o. je od roku 2004 výhradním prodejcem deskových skládaných výměníků tepla Cipriani pro Českou republiku a Slovenskou republiku.

Výrobní závod výměníků Cipriani je v Itálii blízko Verony. Výroba byla zahájena v roce 1987. Postupně docházelo k rozšiřování a optimalizaci výrobní řady. Výroba je certifikována dle PED pro vysokotlaká zařízení a systém manegmentu jakosti ISO 9001:2000.

Deskové skládané výměníky tepla CIPRIANI jsou vyráběny v základních tlakových řadách 10, 16, 20, 25 bar.

Teplosměnné desky jsou lisovány z materiálů AISI 304, AISI 316, 254 SMO a TITAN v různých geometriích prolisů, které umožňují optimalizovat požadavek na kombinaci vysokého součinitele přestupu tepla a přijatelnou hodnotu tlakových ztrát. Při výpočtu lze pro jeden výměník použít desky s různými prolisy, což umožňuje optimální návrh.

V současnosti Cipriani vyrábí ucelenou řadu 10 rozměrů desek. Poslední deskou, která byla uvedena na trh, je deska pod označením P700+ o základních rozměrech 425 x 1767 mm, plocha jedné desky 0,697 m2. Díky své geometrii a velikosti tato deska umožní použití výměníků Cipriani hlavně pro aplikace chlazení velkých výkonů.



Těsnění mezi desky jsou vyráběna z materiálu: NBR, EPDM, EPDM Prx, FPM, HNBR. U desek s označením "+" je použito "plug in" těsnění, které se fixuje k desce zasunutím části těsnění do zámků v desce. Tento způsob uchycení těsnění k desce velice usnadňuje práci při rozebírání a skládání výměníku.



Orientační hodnoty max. přípustných teplot jednotlivých materiálů těsnění jsou uvedeny v tab. 1. Při návrhu použití vhodného těsnění pro konkrétní aplikaci je nutno uvažovat chemickou odolnost těsnění vůči médiu ve výměníku. Možnost použití materiálu jednotlivých těsnění vůči různým tekutinám je uvedena v tab. 2. Tyto údaje jsou pouze orientační. Při konkrétní aplikaci je nutno vhodnost použití konzultovat.



Tab. 1



(po kliknutí se obrázek zvětší)


Rámy výměníků jsou zhotoveny z uhlíkové oceli, lakované kvalitními polyuretanovými laky nebo z nerezové oceli AISI 304.

Typy připojení výměníků (vstupy a výstupy) lze individuálně volit dle požadavku projektu od klasických krkových přírub, až po připojení pomocí závrtných šroubů a těsnicí manžety. V dokumentaci je podrobně popsáno, pro jaké typy desek lze použít konkrétní připojení. Použité materiály na připojovací elementy je možné vybrat z různých materiálů (AISI 304, AISI316, Moplen (plast), pozinkovaná ocel.).



Pro návrhy výměníků je používán výpočtový software LC5.1+, který nabízí výpočet výměníku na základě zadaných hodnot. V softwaru lze nastavit různé kombinace materiálů, připojení, rámů, typů těsnění a i proces, v jakém má být výměník vyroben (včetně požadované dokumentace - PED). Výpočet nám navrhne několik možností řešení s různými typy a počtem desek. V případě, kde je to vhodné, navrhne výměník s "namíchanými" deskami (v jednom výměníku dva druhy desek s různou geometrií prolisů). Následně je možné zvolený typ dále optimalizovat a "vyladit" na požadované parametry projektu. Při výběru typu výměníku lze volit umístění vstupů a výstupů dle požadavků instalace.



Typová řada výměníků Cipriani z velké části pokrývá různé požadavky projektů. Výkony v řádech megawatů a vysoké průtoky medií dovolují instalace těchto typů výměníků i ve velmi obtížných provozních podmínkách. Použití výměníků je vhodné pro teplárenství, chemický, farmaceutický a potravinářský průmysl. Zvolením desek z materiálů 254 SMO a Titanium je možno ohřívat či chladit velmi agresivní media.

Rozebíratelnost a čistitelnost výměníků, možnost individuálního návrhu, a velice dobrý poměr výkon - cena jsou důvodem k stále se rozšiřujícímu nasazení tohoto typu výměníku v průmyslu a teplárenství.


Závěrem:
Podrobné materiály je možno získat na internetových stránkách či zaslat e-mailem konkrétní požadavek (kontakty viz. níže). Projektantům a provozovatelům je k dispozici kompletní dokumentace zahrnující specifika jednotlivých typů, výpočtový software a provozní manuály. Při zájmu o tyto výměníky Vás po dohodě rádi navštívíme a zodpovíme Vaše dotazy.



 
 
Reklama