Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2004

čtvrtek 25.11.2004



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program - Hala D, přednáškový sál, od 11.00 hod.

11.00 - 16.00 hod. Nízkoenergetická výstavba
Program věnovaný nízkoenergetické výstavbě jako celku bude přehledem dopadů požadavků na úspory energie pro jednotlivé obory TZB.

16.30 -17.30 hod. Vyhlášení výsledků Solární ligy
Solární liga České republiky je soutěží obcí a měst ve vybavenosti solární technikou. S využitím inspirace z Německa (a pokud jde o fotovoltaické systémy i Rakouska) vyhlásila Liga ekologických alternativ za spolupráce Střediska pro efektivní využívání energie SEVEn, o.p.s. a za podpory Státního fondu životního prostředí a Českoněmeckého fondu budoucnosti zkušební ročník pro rok 2004. Slavnostní vyhlášení proběhlo v rámci Dne pro solární energii na loňském ročníku TZB-2003.
Po roce se zkušební ročník uzavírá a zveme Vás na slavnostní vyhlášení výsledků.


Pozvánka na zítřek

Doprovodný program:
EPC a novela vyhlášky č. 213/2001 Sb., o podrobnostech náležitostí energetického auditu.
Předmětem semináře je informovat malé a střední podnikatele v oboru technických zařízení, stavební firmy působící v oblasti oprav, rekonstrukcí a modernizací budov pro bydlení a veřejný sektor o změnách ve zpracování energetického auditu.


Výsledky soutěže o nejlepší exponát veletrhu Aqua-therm Praha 2004

Seznam oceněných výrobků najdete zde


Aktuality na stáncích dnes


Foto: Ing. Vladimír Verner předvádí žhavou novinku: kotel na obilné pelety
Více než polovina Temelína
Cena dřevěných pelet už dnes dosáhla 3500 - 4000 Kč za tunu, zatímco obilné pelety se drží na 1500 Kč za tunu. Pohodlí je přitom stejné, ale s obilnými peletami přijde topná sezóna jen na 12 000 Kč. Státní zkušební ústav v Brně zatím schválil jako palivo v tomto kotli dřevěné i obilné pelety a černé uhlí. "Nadějné výsledky poskytly i pelety ze šťovíku. Ty sice zatím nejsou schválené, ale vzhledem k nízkým hodnotám emisí jde už jen o formální vyřízení papírů," říká majitel firmy a předseda představenstva Ing. Vladimír Verner. Zkoušejí i seno slisované do peletek s 5% příměsí uhelného prachu jako pojiva - i to zatím vypadá velmi slibně. Zajímavé je i topení uhlím: navzdory vžité představě o uhlí jako "špinavém" zdroji vykazuje uhlí spálené v tomto kotli lepší spaliny než zemní plyn, ale přitom topení uhlím vyjde oproti zemnímu plynu jen na polovinu. Pytlované černé uhlí stojí 3500 Kč/t i s DPH a na sezónu je ho v běžném domě potřeba jen asi 4 tuny (při účinnosti spalování 80 - 85 %).

Topení v tomto kotli je velmi pohodlné: zapalování je elektrické (to umožňuje start kotle například mobilním telefonem), zásobník peletek či uhlí vystačí na celý týden. Provoz kotle zajišťuje regulace s mikroprocesorem, která umožňuje připojit např. pokojový termostat. Cena činí 84 000 Kč bez DPH, tedy asi jako je cena plynového kotle s přípojkou. Zájemci ale mají možnosti získat 30% dotaci na biomasu ze SFŽP (podle slov Ing. Vernera není problém tuto dotaci získat).

A kde sehnat peletky? Dnes už není problém, peletkáren již vyrostlo po republice docela dost (mnohé z nich jsou právě od firmy Verner). Ing. Verner ale vidí pěstování biomasy a rozvoj peletkáren v širších souvislostech. "Mohlo by to vrátit hospodaření na vesnici," říká. "Vše, co se na loukách poseče, veškeré odpady z obilí, z řepky i cíleně pěstovaná biomasa, se dá zgranulovat a topit s ní. Když si vesnice vybuduje peletkárnu, bude mít nejen zdroj levného paliva, ale pracovní příležitosti i pro méně vzdělané obyvatele." A obce slyší. Tráva se musí sekat stejně a zpracovávat ji na granule dává větší smysl, než s ní zavážet příkopy, to není těžké pochopit. Pelety pak mohou odebírat zase zájemci z vesnice, aby se zbytečně nespalovala nafta při převážení. Peletkárnu už mají např. v Adršpachu, v Březovicích u Mladé Boleslavi, ve Vestci u Kutné hory, ve Ždírci.

Další novinkou jsou krbová kamna Golemek, vylepšená ovšem tak, že se dají použít na vytápění celého domu či bytu místo kotle na ústřední topení. A pro lidi, kteří mají málo času, nabízí firma Verner kombinaci těchto krbových kamen s akumulační nádrží natápěnou nočním proudem. Je-li majitel doma, topí v krbových kamnech briketami či kusovým dřevem (dřevo je vůbec nejlevnější). Není-li doma, temperuje se byt pomocí akumulační nádrže. Topná sezóna vyjde při tomto kombinovaném způsobu o 30 - 50 % levněji než topení plynem. Výhodou systému je, že ho lze instalovat i dodatečně - všude tam, kde je zavedeno centrální topení s měřáky tepla. Mimochodem: firma Verner už za dobu své existence nainstalovala kotle s celkovým výkonem 1150 MW (více než polovina výkonu Temelína). Opravdu může někdo tvrdit, že biomasa je bezvýznamný energetický zdroj?



Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Vytápění a ohřev TUV v nízkoenergetických bytových domech,
výňatek z odborného článku na TZB-info, autoři: prof. Ing. Dušan Nevřala, Ph.D. a doc. Ing. Karel Kabele, CSc.

Je nutno si uvědomit, že nízkoenergetické bytové domy představují kvalitativně něco nového, a proto nelze použít běžné systémy a zároveň docílit požadované účinnosti využití tepelné energie. To, co platilo pro dosavadní výstavbu, nemusí nutně platit v tomto novém prostředí.

STÁVAJÍCÍ VÝSTAVBA
V dosavadních bytových domech převládala ztráta pláštěm budovy, ztráta větráním je podstatně menší a je závislá na mnoha faktorech - rychlosti větru a jeho směru, těsnosti oken a vlivu "komínového efektu" vyvolaného schodištěm. "Utěsnění" oken jen dále snižuje podíl větrání na celkové tepelné ztrátě. Tepelné zisky způsobené přítomností uživatelů a jejich činností typicky představují jen 12% roční spotřeby tepla na vytápění.

Roční spotřeba tepelné energie pro ohřev teplé užitkové vody (TUV) dosahuje typicky jen 24% celkové roční spotřeby tepla budovy.


Obr. 1: Poměrná spotřeba energie a tepelné zisky panelového bytového domu G57 se 40 bytovými jednotkami

NÍZKOENERGETICKÉ BYTOVÉ DOMY
Tepelná ztráta pláštěm budovy je minimální. Vysoce zateplená budova se chová jako velmi "těžká" budova a má tudíž značnou tepelnou setrvačnost. Tato vlastnost má za následek zvýšenou přirážku na zátop. Nízkoenergetické budovy jsou většinou "těsné" a k zajištění minimální hygienickými předpisy požadované výměny vzduchu jsou často instalovány systémy nuceného větrání, většinou s odtahovými ventilátory a přívodními otvory. Tepelné ztráty větráním jsou téměř rovnocenné tepelným ztrátám pláštěm budovy. Tepelné zisky mohou pokrýt podstatnou část tepelných ztrát pláštěm budovy i při výpočtových teplotách.

Roční spotřeba tepelné energie pro ohřev TUV je rovnocenná roční spotřebě tepla na otop.


Tepelná čerpadla pro nízkoenergetické domy ,
redakce TZB-info: Ing. Milan Bechyně

Tepelné čerpadlo je dnes již všeobecně rozšířený komfortní zdroj tepla pro vytápění bytů a rodinných domků. Tepelné čerpadlo využívá obnovitelnou energii získanou např. ze zemního kolektoru, studny, nebo i jen z venkovního vzduchu. Tuto energii pomocí elektricky poháněného kompresoru "přečerpává" na vyšší teplotní úroveň, která je již vhodná pro vytápění. Použití tepelného čerpadla je nejvýhodnější pro moderní nízkoenergetické domy s kvalitní izolací obvodového pláště i oken. Přestože se jedná o poměrně vysokou vstupní investici, náklady na vytápění a ohřev teplé vody jsou oproti jiným zdrojů tepla velmi nízké, a při současných cenách energie jsou investiční vícenáklady návratné v rozmezí 5 až 7 let. Další významnou výhodou je skutečnost, že provozovatel tepelného čerpadla může vyžívat výhodnou sazbu D55 nejen pro tepelné čerpadlo, ale i pro veškerou ostatní spotřebu elektrické energie v domácnosti. Podrobnější informace o tepelných čerpadlech naleznete v samostatné rubrice Tepelná čerpadla na TZB-info.


Snížení tepelných ztrát potrubí, menší cirkulační potrubí a čerpadla a méně izolace
Kemper
Hala J, stánek 073

Regulační ventily cirkulace KEMPER "Multi Therm" provádějí automaticky, v závislosti na teplotě v větvi cirkulačního potrubí pitné vody, hydraulické vyrovnání cirkulačních větví mezi sebou, a sice dynamicky, v závislosti na teplotě!

Hydraulickým vyrovnáním pomocí regulačního ventilu cirkulace Multi-Therm KEMPER je potenciál úspory energie plně využit.

Výhody:
  • 20-30% nižší tepelné ztráty
  • menší cirkulační potrubí a čerpadla
  • méně izolace



Etážový regulační ventil KEMPER
pro volně vedené instalace

Etážový regulační ventil KEMPER
pro instalaci pod omítku


Nově a pouze od firmy Kemper první automatický regulační ventil pro instalaci pod omítku v etážové cirkulaci. Dodává se ve dvou variantách: pro volně vedenou instalaci a pro instalaci pod omítku.


Regulační ventil KEMPER
pro vnitřní cirkulaci

Izolační skořepina KEMPER
speciálně pro automatický regulační
ventil cirkulace KEMPER "Multi-Therm"

Na veletrhu Aqua-therm se firma Kemper představí nově jako samostatná společnost v ČR. Ve stánku č. 073 v hale J bude představen nejen funkční model cirkulace teplé vody včetně s tím souvisejících významných úspor, ale i celý sortiment firmy Kemper včetně technických detailů, projekčních a montážních zásad.

 
 
Reklama