Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdo si dá na střechu sluneční kolektor, připadá si na české vesnici jako hrdina

Během velmi sledované konference Slunce 2004, která dnes v rámci doprovodného programu proběhla na Aqua-thermu Praha, jsme hovořili s ředitelkou ekologického institutu Veronica RNDr. Yvonnou Gaillyovou. Tento institut je součástí Českého svazu ochránců přírody.

O co vy jako nevládní organizace usilujete?
Snažíme se osvětou a vzděláváním laické a zejména odborné veřejnosti přispět k tomu, aby se efektivně využívaly obnovitelné zdroje energie. Vzhledem k tomu, že jsme participovali na česko-rakouském projektu Sluneční síť, vítáme možnost mezinárodní spolupráce při využívání sluneční energie. Myslíme si, že jsme dobrými partnery pro české profesionály, protože jako nevládní organizace máme přístup k velmi dobrým mezinárodním informacím z tohoto oboru.

Jak hodnotíte dnešní průběh konference Slunce 2004?
Zájem je velký, pochopitelně jsme si nemohli dovolit nějakou velkou konferenci, ale přišli architekti, projektanti, výrobci zařízení pro obytné domy i pro využívání obnovitelných zdrojů energie.

Proč jsme například vůči Rakousku při využívání sluneční energie stále v jakémsi závěsu?
Já tu chybu přičítám především tomu, že významná témata jako klimatická změna, bezpečnost zdrojů není politickou rétorikou žádné z vládnoucích koaličních i nekoaličních stran. Protože mám možnost se setkávat s rakouským terénem, vidím veliký rozdíl mezi rétorikou starosty malé rakouské obce a rétorikou významných lidí, kteří by měli hýbat politikou v České republice. Každý, kdo si v Čechách instaluje sluneční kolektor na střechu, tak už si připadá skoro jako hrdina. A to je špatně. Kolektory pro využívání slunenční energie by měly být zcela samozřejmou součástí vybavení domácnosti Evropana, který nežije pouze přítomností. A v Eropě už snad jsme, ne?

 
 
Reklama