Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2004

středa 24.11.2004



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program - Hala D, přednáškový sál, od 11.00 hod.

mezinárodní konference Slunce 2004
Již tradiční konference Slunce 2004 je součástí mezinárodního projektu CER2, na programu se podílí české nevládní organizace Ekologický institut Veronica a Sdružení Calla a rakouský Arsenal Research.

V letošním roce se koná poprvé v rámci veletrhu Aqua-therm a navazuje na velmi úspěšný solární den, který byl součástí loňského doprovodného programu. I v letošním roce bude tematika zajímavá pro projektanty, techniky i stavebníky napříč jednotlivými obory TZB.
Téma: Slunce v nízkoenergetických domech

Slavnostní předání Zlatých medailí a Čestných uznání v soutěži o nejlepší exponát veletrhu - Planetárium, 13.30 hod.
Článek ze slavnostního vyhlášení a kompletní výsledky soutěže budou zveřejněny na www.tzb-info.cz samostatně během dne.


Pozvánka na zítřek

Doprovodný program: Nízkoenergetická výstavba.
Program věnovaný nízkoenergetické výstavbě jako celku bude přehledem dopadů požadavků na úspory energie pro jednotlivé obory TZB.


Aktuality na stáncích dnes

Doskočí Tiger pro medaili?
Protherm, spol. s r. o.
Hala G, stánek 201

Kotel Tiger získal Zlatou medaili v soutěži o nejlepší exponát veletrhu Aqua-therm Praha 2004.

Firma Protherm představila na veletrhu svou horkou novinku: závěsný plynový kotel Tiger s přípravou teplé užitkové vody ve vestavěném zásobníku. Zásobník má objem 45 l, ale díky zajímavě vyřešené regulaci ohřevu vody pomocí tzv. SPIN systému se z něj získá tolik teplé vody jako z běžných zásobníků o velikosti 52 - 55 l. Ohřev vody v zásobníku se totiž reguluje nejen pomocí teplotního čidla, ale i pomocí speciální turbínky, díky níž je příprava TUV mnohem efektivnější. SPIN systém navíc nečeká až na pokles teploty vody v zásobníku, ale již podle velikosti průtoku s předstihem zásobník dynamicky nahřívá. To vede k výraznému zvýšení komfortu a dynamiky přípravy teplé vody.
Dále je kotel vybaven spínacími hodinami pro dobíjení zásobníku teplé vody. Pomocí spínacích hodin lze jednoduše nastavit dobu, kdy má být teplá voda k dispozici. "Víte-li, že budete horkou vodu potřebovat večer na koupel a pak až druhý den v pět odpoledne po příchodu z práce, můžete si na hodinách nastavit interval, kdy bude ohřev zásobníku vypnutý. Tím se dá dosáhnout podstatných úspor ve spotřebě plynu," říká Ing. Miroslava Kuklová z oddělení technického rozvoje Prothermu.
Plynulou modulaci výkonu kotle zajišťuje plynový ventil s krokovým motorem řízeným mikroprocesorem. Vestavěný mikroprocesor je navíc schopen řídit kotel ekvitermní regulací (teplota otopné vody se řídí v závislosti na venkovní teplotě). Tato regulace je již v základní výbavě kotle, není tedy potřeba dokupovat drahý ekvitermní regulátor za 3 000 - 5 000 Kč, ale jen venkovní čidlo v ceně cca 300 Kč. Regulátor pak přizpůsobuje teplotu otopné vody tak, aby v objektu byla zajištěna tepelná pohoda.
Tiger je nabízen ve výkonech 12 kW a 24 kW. A hlavní oblast využití? "Kotle se zásobníkem TUV jsou výhodné především tam, kde požadujete nízký výkon pro topení a potřebujete ohřívat hodně vody," říká Ing. Kuklová. Tedy například v nových, dobře zateplených domech, kde se výrazně snížila spotřeba tepla na vytápění a kde na topení stačí výkon 6 - 7 kW (menší z kotlů má minimální výkon již od 3,5 kW), ale TUV potřebují obyvatelé stále dost.
Cena činí 32 000 Kč bez DPH za kotel s výkonem 24 kW v turboprovedení, 12 kW kotel stojí 28 500 Kč.


Ing. Miroslava Kuklová z oddělení technického rozvoje představuje kotel Tiger



Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

Zásobníky tepla v solárních systémech,
výňatek z článku, který byl zveřejněn na TZB-info, autor: Petr Kramoliš

Solární zisk (výtěžek) je ve svém důsledku závislý nejen na účinnosti kolektorů, způsobu oběhu média, ale především na kvalitních tepelných zásobnících. Záleží zde jak na zásobnících, tak na teplotních úrovních. Buď se jedná o nízkoteplotní (40 - 60°C) nebo vysokoteplotní (je míněna tepel. hladina 60 - 90°C) systém.

U vysokoteplotních zásobníků je nutno dodržet teplotní rozvrstvení. Za tím účelem byly vyvinuty speciální zásobníky, které mohou zvýšit výtěžnost solárního zisku o 15 - 20% za rok.

U nízkoteplotních systémů je rozdíl teplot mezi spodní a horní částí zásobníku nízký, a proto postačí odebírání chladnější vody do kolektorů ze spodní části objemu a přívod teplé vody z kolektorů pak do horní části. Tím se zjednodušuje řešení a současně snižuje cena.

Cílem solárních zásobníků je dosáhnout co nejvyššího využití zachycené energie. O účinnosti solárních systémů nerozhodují jen kvalitní kolektory, ale zvláště účinné zásobníky. V podmínkách České republiky mají největší význam krátkodobé zásobníky, které pracují s časovým překlenutím jednoho až několika dnů. Mají nejvýhodnější poměr investičních nákladů i získané energie.


Využití sluneční energie v topných systémech,
výňatek z článku který byl zveřejněn na TZB-info, autor: Ing. Pavel Kučera

Pro celoroční provoz je důležité použít kolektory s výbornou tepelnou izolací a nízkou emisivitou.Důležitým faktorem dobré účinnosti systému je vhodné hydraulické zapojení. Jestliže požadujeme využití tepla jak pro vytápění, tak ohřev TUV nebo bazénu, můžeme toto teplo akumulovat pro všechny okruhy v akumulační nádrži s vestavěným zásobníkem TUV. V ní akumulujeme energii jak do topné vody, tak do teplé užitkové vody, a díky jedné nádobě máme nižší tepelné ztráty, než kdybychom použili samostatný zásobník pro akumulaci a pro TUV. Tato akumulační nádrž zajišťuje velkou zásobu energie, kterou můžeme odebírat pro topný systém nebo ohřev bazénu.


Sluneční kolektory,
redakce TZB-info: Ing. Milan Bechyně

Sluneční kolektor je dnes již špičkové technické zařízení, které je schopno přeměnit sluneční záření na teplo, které můžeme dále využít pro ohřev teplé vody nebo i pro přitápění vedle hlavního vytápěcího systému. V našich klimatických podmínkách se nejčastěji používají ploché sluneční kolektory. Základem každého plochého kolektoru je absorbér. Ten zachytává krátkovlnné sluneční záření a přeměňuje ho na teplo. Materiálem absorbéru je nejčastěji kov (hliník, měď, ocel). Druhou skupinou kolektorů, které jsou sice dražší, ale vzhledem ke své vyšší účinnosti se stále více prosazují na trhu, jsou vakuové sluneční kolektory.

Podrobnější informace o slunečních kolektorech i o dalších možnostech využívání sluneční energie na výrobu elektrické energie naleznete v samostatné rubrice Sluneční energie - Slnečná energia na portálu TZB-info.

Na veletrhu Aqua-therm Praha 2004 vystavuje sluneční kolektory celkem 14 firem.


Využití sluneční energie v topných systémech
REGULUS spol. s r.o.
Hala F, stánek 322

Pro využití sluneční energie v zimním období je velmi důležitá správná volba typu kolektorů. Na jejich parametrech záleží v zimě mnohem více než v létě, právě tyto parametry určují, jak velkou část sluneční energie dokážeme využít. Kolektor by měl být schopen co nejvíce sluneční energie přeměnit na teplo a poté ho s co nejmenšími ztrátami předat do topného systému.


Trubicové sluneční kolektory

Na Zemi dopadá obrovské množství sluneční energie. Na každý metr čtvereční je to u nás více než 1000 kWh za rok. Tato energie se běžně využívá pro přípravu teplé užitkové vody (TUV) a ohřev bazénu. Její využití pro vytápění však není tak běžné. Určitou nevýhodou využití sluneční energie v topných systémech je nestálost slunečního záření a fakt, že nejvíce energie dopadne v teplejší polovině roku. Vzhledem ke klimatickým podmínkám v České republice a potřebám tepla není vhodné použít sluneční kolektory jako hlavní zdroj pro vytápění (velmi vysoká počáteční investice). Přesto mohou být právě sluneční kolektory použity jako doplňkový zdroj tepla pro vytápění.

Schopnost kolektoru přijmout sluneční záření a přeměnit ho na teplo určují následující parametry:
  • absorpční faktor - určuje, jaká část dopadajícího slunečního záření na absorbér je pohlcena a přeměněna na teplo, zbývající část záření se odrazí;
  • solární propustnost skla kolektoru - určuje, jaká část slunečního záření projde sklem kolektoru.
Většina kolektorů se v těchto parametrech výrazně neliší a jejich hodnoty nemají pro využití kolektoru klíčový význam.

Pro možnost použít sluneční kolektor v zimním období je však rozhodující, jak velkou část získaného tepla ze slunečního záření předá do topného systému a kolik tepla unikne ve formě tepelných ztrát kolektoru.

Více informací najdete v článku zveřejněném na TZB-info dne 27.10.2004.

 
 
Reklama