Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2004

úterý 23.11.2004



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info,
on-line redakce: hala F, stánek č. 308, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Zahájení veletrhu - úvodní informace jsou nyní již na TZB-info zveřejněny. Článek ze slavnostního otevření bude zveřejněn na www.tzb-info.cz samostatně během dne.

Doprovodný program - Hala D, přednáškový sál, od 11.00 hod.

Zemní plyn pro vytápění - správné řešení
Program je určen jak pro odborníky, tak pro stavebníky, projektanty i architekty. Jednotlivé přednášky budou aktuálně reagovat na říjnové zvýšení cen plynu a novinky v legislativě.


Pozvánka na zítřek

Doprovodný program - mezinárodní konference Slunce 2004
Již tradiční konference Slunce 2004 je součástí mezinárodního projektu CER2, na programu se podílí české nevládní organizace Ekologický institut Veronica a Sdružení Calla a rakouský Arsenal Research.

V letošním roce se koná poprvé v rámci veletrhu Aqua-therm a navazuje na velmi úspěšný solární den, který byl součástí loňského doprovodného programu. I v letošním roce bude tematika zajímavá pro projektanty, techniky i stavebníky napříč jednotlivými obory TZB.
Téma: Slunce v nízkoenergetických domech


Aktuality na stáncích dnes

Vzhledem k situaci, kdy po podzimním zvýšení cen zemního plynu je avizováno na začátek roku zvýšení cen elektřiny a případně další zvýšení cen plynu, ve speciálním okně Kam pro úspory na www.tzb-info.cz v sekci Aqua-therm Praha jsou představena technická řešení a výrobky, které SNIŽUJÍ DOPADY ZVÝŠENÍ CEN PRO UŽIVATELE.

  • Kotle na hnědé uhlí
  • Plynový kotel s rychlou návratností
  • Úspory kotle jsou závislé na typu otopné soustavy
  • Vytápění domů s malou energetickou ztrátou
  • Snížení tepelných ztrát potrubí, menší cirkulační potrubí a čerpadla a méně izolace
  • Čerpadlo s 50%-ní úsporou energie
  • Nižší náklady na ohřev teplé vody


    Texty tematicky doplňující dnešní doprovodný program
    a vybraná témata, která se na veletrhu prezentují:

    Nový přístup k zákazníkům - odběratelům plynu,
    výňatek z článku, který byl publikován na TZB-info, autor: Ing. Dagmar Kopačková

    Plynárenské distribuční společnosti a instalatérské firmy zpravidla poskytují témuž zákazníkovi různé služby. Tržní partnerství znamená zaměření na zákazníky, přičemž společný zájem je zákazníkova spokojenost. Zákazníci nechtějí zemní plyn, ale teplo. Proto nemůže přání zákazníka plnit sama plynárenská distribuční společnost, nýbrž pouze ve spolupráci s tržními partnery, např. instalatéry, kominíky, architekty a plánovači...

    Spolupráce musí vycházet z místních podmínek. Odborná řemeslná firma v místě je nejdůležitější kontaktní osobou zákazníka. Toto významné lokální zastoupení a kompetence je třeba podporovat. Motivující pro tvorbu poptávky zákazníka jsou fakta, konkrétní výhody, vyčíslitelné šance na realizaci. Pokud budou tyto podklady dobře zpracovány, posílí nejen zájem konečných zákazníků o odběr plynu, ale také šance tržních partnerů - projektantů, montážních firem, kominíků. Vedle technických a ekologických výhod plynu může k dlouhodobému úspěchu vést pouze partnerské jednání. Toto platí zejména pro spolupráci mezi plynárenskými společnostmi, podniky vyrábějícími plynové kotle a spotřebiče a odbornými řemeslnými firmami.


    Kondenzační technika,
    seriál o kondenzačních kotlích, autor: Ing. Vladimír Valenta

    Při výrobě tepla spalováním zemního plynu v kotlích dochází ke značným ztrátám tepla, které jsou dány typem použitých kotlů, hydraulickým zapojením kotlů, způsobem řízení tepelného výkonu kotelny a použitými tepelnými izolacemi. Správná volba zdroje při řešení kotelny zásadně ovlivňuje hospodárnost budoucího provozu kotelny a to po dlouhou dobu její morální životnosti (cca 15 let).

    Pomocí kondenzačních kotlů můžeme výrazně snížit ztráty tepla při jeho výrobě. I když kondenzační kotle nejsou na našem trhu žádnou novinkou, jejich používání je zatím omezené. Na webových stránkách TZB-info najdete seriál o kondenzačních kotlích, který je napsán srozumitelnou formou odpovědí na položené dotazy. Technika Internetu Vám umožňuje položit autorovi další dotazy, doplnit text, nebo si odkazem do výkladového slovníku zobrazit vysvětlení k podtrženým pojmům. Můžete využít neustále aktualizovanou a doplňovanou databázi firem, které uvádějí tyto výrobky na tuzemský trh.

    Kotle pro vytápění (do 50kW) - přehled trhu
    Trendy ve vývoji kotlů pro vytápění do 50 kW jsou: minimalizovat rozměry kole, co nejširší rozsah modulace výkonu zdroje s co nejmenší spodní hranicí výkonu, vestavěná regulace tak, aby si uživatel mohl vybrat, jakým způsobem bude zdroj řídit, jestli pouze kotlovým termostatem, nebo pokojovým regulátorem či podle venkovních podmínek tzv. ekvitermní regulací. Ucelený přehled kotlů do 50 kW pro vytápění a přípravu TUV na našem trhu vám přináší přehled trhu.


    Vytápění domů s malou energetickou ztrátou
    PROCOM BOHEMIA, s. r. o. - GEMINOX
    Hala F, stánek 317

    U současných novostaveb je potřeba tepla při nejběžnějších teplotách okolo 0°C nižší než 3 kW. Drtivá většina kotlů má přitom hranici minimálního výkonu okolo 6-8 kW, což je pro moderní novostavby zcela nevyhovující. Přímým důsledkem aplikace takového kotle je 30-40 000 sepnutí spotřebiče za rok, které způsobí snížení jeho životnosti, zhoršení tepelné pohody a navýšení spotřeby paliva. Pokud je tedy kotel provozován mimo své pracovní pásmo, přestává být důležité, jak je dokonalý, protože svých vlastností nemůže v žádném případě využívat.

    Proto začaly být kondenzační kotle Geminox THRi vyráběny kromě standardních výkonových rozsahů i ve variantách určených speciálně pro objekty s malou tepelnou ztrátou. Kotle s výkonovým rozmezím 0,9 - 9,5 kW a 2,4 - 13,5 kW umožňují vysoce komfortní a nepřerušované vytápění objektů s velice nízkou okamžitou potřebou tepla. Loňské a předloňské zkušenosti s aplikacemi těchto kotlů do novostaveb v ČR vykazují stejné příznaky, které jsou uvedeny ve výše zmíněném příkladu ze Švýcarska. U objektů, kde je minimální výkon kotle roven nebo nižší než 25% tepelné ztráty domu, je dosahováno špičkových výsledků ve spotřebě paliva a počet startů kotle nepřekročí 3 500 za rok.

    Více informací najdete v článku zveřejněném na TZB-info 31.3.2004 - Vytápění domů s malou energetickou ztrátou není zcela jednoduché.

  •  
     
    Reklama