Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavebním firmám Vysočiny stoupla v 1. čtvrtletí výroba o 28 pct.

Stavebním firmám na Vysočině stoupla v letošním prvním čtvrtletí základní výroba o 28,1 procenta na 849 milionů korun. Získaly více zakázek na stavby budov i komunikací a technických sítí.

Jeřáby, foto: Petr Bohuslávek
Jeřáby, foto: Petr Bohuslávek

V Česku přitom základní stavební výroba v prvních třech měsících tohoto roku zpomalila. Vysočina se zařadila mezi šest krajů, které vykázaly růst. Údaje ČTK poskytla jihlavská správa Českého statistického úřadu.

Statistici sledují základní stavební výrobu firem s 50 a více zaměstnanci. V ČR se jejich výroba od ledna do konce března oproti stejnému období před rokem snížila o 6,3 procenta na 19,9 miliardy korun. Situace firem v jednotlivých krajích se lišila. Zatímco v některých regionech vykázaly propad, jinde si stavební podniky výrazně polepšily. Největší meziroční růst výroby, o více než čtyři pětiny, měly firmy v Královéhradeckém kraji.

Sledované stavební podniky na Vysočině zaměstnávaly v letošním prvním čtvrtletí 3825 lidí. Tito pracovníci měsíčně v průměru pobírali 27.534 korun hrubého, proti loňskému prvnímu čtvrtletí si polepšili o 1,8 procenta. Průměrné mzdy ve stavebnictví v celém Česku ale byly vyšší o 3409 korun.

Průměrný plat zaměstnanců stavebních firem v ČR byl v letošním prvním čtvrtletí 30.943 korun hrubého, meziročně stoupl o tři procenta. Lépe než na Vysočině byli pracovníci ve stavebnictví placeni v sedmi krajích.

 
 
Reklama